the flower of the east 1

Zakynthos

The flower of the east (deel 1)

Zakynthos. Een Grieks eiland in de Ionische zee, door de Venetianen liefkozend de bloem van het oosten genoemd. Wanneer je op ontdekkingstocht over dit eiland gaat, wordt meteen duidelijk waarom zij het eiland die naam gaven. Op vele plekken zijn bloemen te vinden, al schijnen dit er in het voorjaar nog veel meer te zijn dan in de warme zomermaanden juli en augustus. Dan is het er overigens ook wat rustiger, want halverwege augustus vonden wij het best druk op Zakynthos. Daar hoef je echter niet veel last van te hebben als je je vakantie slim plant. 

De eerste kennismaking

Op zaterdag 17 augustus 2019 was het dan eindelijk zover. Na een jaar lang hard werken en studeren, stond de reis voor de deur waarnaar mijn vriendin en ik zo enorm hadden uitgekeken. Die reis begon al vroeg. Om iets na 9:00u plaatselijke tijd zetten we voet op Griekse grond en maakten we voor het eerst kennis met Zakynthos. Al vanuit het vliegtuig kun je het prachtige landschap van dit relatief kleine eiland goed aanschouwen en we konden dan ook niet wachten om op ontdekkingsreis te gaan. In een mum van tijd werden we per touringcar naar hotel Bitzaro Grande in Kalamaki gebracht. Een mooi (all inclusive) hotel waar het menigeen aan weinig zal ontberen. Mooie, moderne kamers, uitstekende service, kwalitatief goed eten, het fijne zandstrand op zo’n 10 minuten lopen en een mooi zwembad met voldoende ligbedden. Zo hoef je tijdens je vakantie niet vroeg je bed uit om handdoekje te leggen ;-). Hier hebben we dan ook heel wat ontspannen uurtjes doorgebracht. 

Op avontuur

Zakynthos is bij uitstek een eiland dat je met de auto, scooter, quad, boot of ander vervoersmiddel kunt gaan ontdekken. Als je wilt kun je in een dag of vijf het grootste gedeelte van het eiland over rijden én dan ook nog eens op heel wat mooie plekken een stop maken. Wijzelf hebben voor twee dagen een auto gehuurd via SunnyCars en konden de auto ophalen bij het plaatselijke AutoUnion. Via SunnyCars ben je voor een redelijke prijs en via een betrouwbare partner van de ANWB allrisk verzekerd, waardoor je je in principe weinig zorgen meer hoeft te maken. Zo kun je optimaal genieten van jouw vakantie. Wel zo fijn! Hoewel we geen tijd hadden om iedere uithoek van het eiland te ontdekken, zijn we op heel wat mooie plekken geweest. De rest houden we voor een volgende keer! Wil je dit avontuur over het eiland nou visueel terugzien? Abonneer dan op Marcel Kool op YouTube en volg @koolsingel op Instagram. 

Onze route op Zakynthos.

‘Our hometown Kalamaki’

Onze ontdekkingsreis begint in het dorp dat voor 10 dagen onze ‘hometown’ zou zijn: Kalamaki, gelegen op 3 kilometer afstand van Laganas en 6,5 kilometer van hoofdstad Zakynthos-Stad. Kalamaki bestaat eigenlijk uit twee delen, namelijk een deel in het binnenland en een deel aan zee. In het binnenland vind je op loopafstand van ons hotel Bitzaro Grande een lange boulevard met diverse winkeltjes, restaurantjes en tavernes. Aan zee vind je logischerwijs het fijne zandstrand, dat behoort tot de ecologische gebieden die beschermd worden door het Nationale Maritieme Park, omdat hier de Caretta-Caretta schildpadden hun eieren leggen. Deze schildpadden kunnen ruim een meter lang worden, dus ga er vooral op uit met je snorkelset in de hoop er een te spotten. Wij hadden dit geluk helaas niet, maar hoorden dat anderen er wel een of meerdere hebben gezien. Ben je er nou begin september, dan kun je misschien zelfs met eigen ogen aanschouwen hoe de schildpadeieren uitkomen en de kleintjes hun weg naar zee vinden. Wees je er wel van bewust dat ze dit voor hun eigen welzijn op eigen houtje moeten doen en ze niet door mensen naar zee gedragen mogen worden.

Het strand van de schildpadden

Van Kalamaki gaan we naar Dafni Beach. De weg die er naartoe leidt kan best een uitdaging zijn, maar is wel erg mooi. Wij hebben het in elk geval overleefd met onze Citroën C1. Overigens schijnt er nog een andere, beter begaanbare weg te zijn, maar Google Maps gunde ons wat avontuur, denk ik. Ook dit (zand)strand is er weer een die beschermd wordt – misschien wel de bekendste op Zakynthos - want ook hier leggen de schildpadden hun eieren. Wij werden er ook op geattendeerd dat je je handdoek liefst zo dicht mogelijk bij zee neerlegt, om zo ver mogelijk bij de nesten vandaan te blijven. Dafni Beach is een vrij uitgestrekt strand dat omgeven wordt door hoge bergen, wat fraaie plaatjes oplevert. Ook is het een mooie plek om te gaan snorkelen. Zoek de rotspartijen in het water op en je zult ongetwijfeld heel wat vissen tegenkomen. 

Een pittoreske baai in het zuidoosten 

De volgende stop op onze route was Porto Roma. Een mooie baai waar het heerlijk rustig was toen wij er aan het eind van de middag aankwamen. Porto Roma heeft een erg smal strandje, waardoor er op drukke momenten mogelijk weinig plek meer is. Je kunt er echter ook twee ligbedjes inclusief parasol huren, voor nog geen €10,- per dag. Ook hier hebben wij nog even gesnorkeld en hebben we bij de rotsen weer voldoende moois onder water gezien. En, doordat het zo rustig was hadden we alle tijd om wat met de DJI Mavic Air te vliegen. Met mooie kiekjes tot gevolg.

Na de waterpret was de zon inmiddels bijna onder en was het tijd voor een lekker avondmaal. Wanneer je uit het water stapt, sta je vrijwel direct bij Porto Roma Studios & Restaurant binnen en we besloten dan ook om hier te gaan eten. Daar kregen we geen spijt van. Voor heel aardige prijzen kun je hier erg lekker eten bij een prachtig uitzicht, en in ons geval ook nog in alle rust. 

 

Porto Roma.

Hoofdstedelijke feestelijkheid

Wie naar Zakynthos gaat, moet natuurlijk in de hoofdstad zijn geweest, zou je zeggen. Ben je nou toevallig op 24 augustus op Zakynthos, kies dan zeker die dag uit om naar de hoofdstad te gaan. Dit is namelijk een feestdag op het eiland. Ieder jaar op 24 augustus en op 17 december wordt de heilige Dionysios herdacht. De kist met daarin zijn overblijfselen wordt dan door de stad van Zakynthos gedragen. Massa's mensen lopen achter de kist aan en door de gehele stad zijn diverse festiviteiten.  Met een groots vuurwerk, dat gedurende de tocht door de stad wordt afgestoken, en luid getoeter van alle veerboten in de haven wordt de heilige Dionysios door alle bewoners van het eiland begroet als hun beschermheer en held. De beste plek om dit te aanschouwen is waarschijnlijk rondom de kerk van Agios Dionysios. Van al het feestgedruis krijg je natuurlijk ook een keer honger. Om onze maag te vullen zijn wij bij Nostimon Imar gaan eten, vlakbij de kerk gelegen. Ook hier konden we weer voor een schappelijke prijs goed eten, zelfs op een feestdag en A-locatie middenin het centrum. Hiervandaan vormde het vuurwerk een mooi slot van de avond.

Langs prachtige vergezichten naar het noorden

Vanuit Zakynthos-Stad vervolgt de route richting het noorden allereerst langs Tragaki. Dit is een klein bergdorpje omgeven door olijfbomen en wijngaarden. Op weg naar het dorpje en vanuit Tragaki zelf heb je diverse mooie vergezichten die een foto waard zijn. Ook is er in het dorpje een mooi, klein kerkje te vinden. Na Tragaki kom je onder meer door Katastari, waarna een route start die op grote hoogte langs de kust leidt. Op deze weg kom je verschillende mooie uitzichtpunten tegen, soms met een kraampje met eten en drinken of lokale producten. Ook voert de weg je langs Xigia Beach (later meer) en leuke dorpjes als Makris Gialos en Agios Nikolaos, beiden met hun eigen baai en strandje. Plof in Makris Gialos ook zeker even neer bij een van de tavernes. Wij hebben dit gedaan bij Klontiraki, waar we bij binnenkomst vrijwel alleen waren. Onbegrijpelijk, want het eten is er prima en het uitzicht ook hier weer formidabel. 

Het uitzicht vanuit taverne Klontiraki.

Wil je weten wat er nog meer te doen is? Lees ook deel 2 van de blog.  

Bestemmingen

Waanzinnige Zakynthos deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!