the flower of the east 2

Zakynthos

The flower of the east (deel 2)

Kristalhelder water in het uiterste noorden

Vanuit Agios Nikolaos gaat de trip door naar Potamitis Windmill. Dit is een taverne in het noorden van het eiland, met rondom een aantal (wind)molens. Ook is er een trap die helemaal naar beneden tot aan zee loopt. Het is het meer dan waard om de afdaling te maken, want eenmaal beneden tref je misschien wel het meest heldere en blauwe water van Zakynthos aan. Rondom de trap zijn diverse inhammen en grotten te vinden en  het is zelfs mogelijk om richting de Blauwe Grotten (later meer) te zwemmen. Dit maakt het een zeer fotogenieke plek en perfect om te snorkelen of een sprong van grote hoogte te maken. 

Wanneer de warme Griekse zon onze lichamen heeft doen drogen, rijden we door naar het noordelijkste puntje van Zakynthos: de Noordkaap. Hoewel het uitzicht best mooi is, is hier verder weinig spectaculairs te beleven, al is het natuurlijk wel leuk om te kunnen zeggen dat je op het noordelijkste puntje van het eiland bent geweest. 

Dé trekpleister van Zakynthos

Hierna was het dan tijd voor wat je wellicht het absolute hoogtepunt van Zakynthos kunt noemen: Navagio Beach View. Voor het zover is rijden we op de weg er naartoe - nu weer richting het zuiden - echter nog toevalligerwijs tegen een erg leuk, lokaal souvenirwinkeltje aan, waar we natuurlijk wat hebben gekocht om mee te nemen voor het thuisfront. Als we even later aankomen bij de toegangsweg richting het uitzichtpunt, blijkt echter dat je deze op dat moment niet in mag rijden. Goed opgevoed en gehumeurd als we waren, besloten we daarom de auto bovenaan te laten staan en zoals vele anderen de toegangsweg al lopend af te leggen. Naar beneden ging dit wat soepeler dan naar boven, maar na een kwartier lopen bleek dit het meer dan waard. Vanaf de berg - een stukje verderop gelegen dan het officiële uitzichtpunt - heb je een fenomenaal uitzicht op het scheepswrak, hier in 1980 aangespoeld, en de wijde omgeving. Let wel op dat je geen onverantwoorde risico’s neemt bij het maken van de ‘perfecte’ foto! Ook hier was er weer even de tijd en ruimte om met de DJI Mavic Air te vliegen en wat fraaie beelden te schieten. En we waren niet de enigen. 

Het wereldberoemde scheepswrak op Navagio Beach.

De mooiste zonsondergang die ik ooit zag

Van het ene hoogtepunt vallen we in het andere en dat mag Cross Taverna zeker genoemd worden. Deze taverne is in Kampi gelegen en geeft een adembenemend uitzicht over de westkust van Zakynthos. Ga je bij zonsondergang (zeker doen!), reserveer dan wel even van tevoren een tafeltje. Pas dan alleen wel op dat je niet vergeet te eten en je eten koud wordt! Een grote bankrekening heb je hier gelukkig niet nodig, ondanks de ligging en het lekkere eten. Voor twee voorgerechten, twee hoofdgerechten, een halve liter witte wijn en 1,5 liter water waren wij exclusief fooi slechts een kleine 30 euro kwijt. 

Het paradijselijke westen

Wie van mooie baaien houdt, komt op Zakynthos niet bedrogen uit. De volgende stop is Porto Limnionas, verscholen tussen de hoge bergen van de ruige westkust van Zakynthos. In deze baai is ook weer het prachtige, heldere water te vinden dat zo kenmerkend is voor het eiland. Het is bij uitstek geschikt voor hen die van snorkelen of ‘cliff diving’ houden. De route er naartoe is overigens minstens zo mooi als de baai zelf. Bij deze baai vind je een taverne en een heel aantal ligbedden die op plateau’s zijn geplaatst. Je kunt echter ook je eigen plateau uitkiezen en er je handdoek opleggen. Wees wel op tijd, want na een uur of 11 kan het hier erg druk worden. Echter kun je het dan altijd nog proberen bij het naastgelegen Porto Roxa. Een baai waar wijzelf (nog) niet geweest zijn, maar die wel net zo mooi zou moeten zijn.

Wanneer je hier een tijdje hebt doorgebracht, is het verderop gelegen Keri Lighthouse de perfecte taverne om te gaan lunchen (of dineren). Dit is wat ons betreft een geduchte concurrent van het eerdergenoemde Cross Taverna. Wij zijn er dan ook nog niet helemaal uit welke van de twee we het mooist vinden. Feit is in elk geval dat je mond zal openvallen wanneer je het terras van Keri Lighthouse oploopt en het uitzicht ziet, met de twee kenmerkende rotsen in het water: Mizithres. Mooi meegenomen is dat het eten ook hier weer lekker en betaalbaar is. Ook vind je hier ‘The largest Greek flag in the World’.

Mizithres, gezien vanuit Keri Lighthouse.

Een idyllisch eilandje

De laatste stop op deze route die wij per auto - of in dit geval eigenlijk per taxi - hebben afgelegd, is Cameo Island. Cameo Island is een privé eiland gelegen in de baai van Laganas, iets ten zuidwesten van Laganas bij Agios Sostis. Het eilandje wordt gekenmerkt door de brug er naartoe en de witte doeken die op idyllische wijze dansen in de wind. Entree kost € 5,- pp, maar daar krijgt een ieder dan wel een leuk aandenken in de vorm van een sleutelhanger voor terug. Met een foto van jou of jullie zelf. Het eiland beschikt over een eigen ‘strandje’ met zitstoelen en parasols. Wees er op tijd, want die zijn zo weg. Wij waren er om 10:15u en konden nog net een plekje in de schaduw bemachtigen, waarna het tijd was om te gaan snorkelen in het heldere water. Persoonlijk denk ik dat wij het hier het mooist vonden om te snorkelen. We hebben er in elk geval de mooiste beelden geschoten met onze actioncam. Ook schijnt de kans om een schildpad tegen te komen hier relatief groot te zijn, maar wij hebben er geen gezien. Wil je nou grote kans hebben er wel een te zien, ga dan ‘s ochtends vroeg (rond 08:00u) naar het haventje van Agios Sostis nabij Cameo Island. Daar lozen de vissersbootjes dan hun niet-bruikbare vangst, waarvan een aantal schildpadden gretig gebruik maakt. 

Nefis Travel Tour

Naast onze eigen roadtrip over het eiland hebben we ook een excursie gedaan naar Navagio Beach, de Blauwe Grotten en Xigia Beach. We zijn hier naartoe geweest met Nefis Travel, die op internet goed aangeschreven stond. Ook ons is de tour met Nefis Travel bevallen en we raden deze reisorganisatie dan ook zeker aan. Voor bovengenoemde tour word je vroeg op de ochtend - waarschijnlijk rond 07:00u - bij of in de buurt van je hotel opgehaald en per touringcar naar Makris Gialos gereden. Daar heb je even de tijd om bij taverne NIKO’s by the sea een kop koffie, thee of fris te drinken, opnieuw met een mooi uitzicht. Om een uur of 08:15u zal je dan aan boord gaan van een boot met glazen bodem en word je met de gehele groep met twee boten naar Navagio Beach gevaren. Daar kom je dan iets na 09:00u aan, terwijl het er nog relatief rustig is, en ga je iets voor 10:00u weer weg op het moment dat de grote boten eraan komen. Zo ben je met Nefis Travel de ergste drukte voor. Vervolgens vaar je naar de Blauwe Grotten, waar alles in het water letterlijk blauw kleurt. Hier is tijd voor een zwemstop, waarna je vanuit Makris Gialos weer per touringcar naar Xigia Beach wordt gereden, de laatste stop van deze tour. Ook hier is het water weer blauw, maar troebel en bevat het zwavel wat voor een rotte-eierenlucht zorgt. Echter, door het collageen dat vanuit de rotsen het water instroomt wordt er als het ware een natuurlijke spa gecreëerd, met helende werkingen voor de huid. Zo konden we weer als jonge goden en godinnen huiswaarts.

Wil je nou meer zien van de reizen die ik maak? Volg dan @koolsingel op Instagram en abonneer op Marcel Kool op YouTube.

Bestemmingen

Waanzinnige Zakynthos deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!