Studeren in de Verenigde Staten | Weflycheap

Studeren in de Verenigde Staten

Studeren in de Verenigde Staten

Ik studeerde Culturele Antropologie om de wereld te zien. Zoals jullie hebben kunnen lezen was India één van mijn grootste avonturen. Toch miste ik nog de ervaring van het studeren op een andere plek. Een toenmalige vriendin ging in haar tweede jaar studeren in Venetië en na een bezoekje aan haar wist ik het zeker: dit wil ik ook! Dus ben ik vorig jaar een semester naar het buitenland gegaan: de Verenigde Staten. Ik meldde me aan, moest tien universiteiten uitkiezen en naar elk een brief schrijven. Uiteindelijk was ik van harte welkom op de Utah State University (USU) in Logan. Net in het nieuwe jaar van 2015 stapte ik, voor het eerst in mijn eentje, in het vliegtuig waar ik na een lange vliegreis, een overnachting in Salt Lake City en een busreis aankwam in Logan. In deze nieuwe reeks blogs neem ik jullie mee op mijn tweede avontuur: een buitenlandstudie in de Verenigde Staten!

Logan

Logan is een klein stadje, twee uur rijden van Salt Lake City, en is omgeven door bergen. Echte bergen. Met sneeuw! Dag na dag kijk ik mijn ogen uit want het blijft prachtig. Ik stap uit bij het gebouw waar ik me moet melden. Ik sleep mijn koffer de trap op en neem ‘m mee naar binnen. Achter de balie staat een meisje en ik leg in mijn beste Engels uit wat ik kom doen. Ze geeft me een plattegrond en wijst aan waar ik me moet melden. Ik loop weer naar buiten en waan me met mijn 23 kilo zware koffer een weg door de sneeuw. Aangezien ik niet goed ben met plattegronden merk ik al snel dat ik niet ga vinden waar ik naar toe moet. Gelukkig stopt er een bus aan de kant van de weg en er stappen een paar studenten uit, althans, zo zien ze er uit. Ik stap op twee van hen af en vraag hen waar ik het gebouw kan vinden dat aangegeven staat op mijn plattegrond. Gelukkig moeten ze dezelfde kant op en ze wijzen me de weg. Nu aan het goede adres krijg ik een hoop papieren en folders mee en een pasje wat dient als sleutel. Weer sleep ik mijn koffer achter me aan naar een klein appartementenblok met drie verdiepingen wat mijn nieuwe thuis moet zijn voor dit semester.

logan

Kennismaken

Mijn huisgenote is een Chinees meisje uit Hongkong en vanwege haar jetlag slaapt ze de eerste dagen veel. Als ze wakker wordt stelt ze zich voor met haar Engelse naam, Joie, want haar Chinese naam gebruikt ze hier in het dagelijks leven niet zoveel. De eerste paar dagen zijn nog wat onwennig: uitpakken, alles bekijken, boodschappen doen bij de Wallmart en wanneer er weer iemand van huis terugkomt na de vakantie maken we kennis. Ik woon met vijf andere meiden samen, naast het Chinese meisje met vier Amerikaanse meiden uit Utah, Idaho, Maine en Missouri. Joie en ik hebben veel meetings met het International Office en ontmoeten andere buitenlandse studenten die hier zijn met hetzelfde programma.

logan

Vakken kiezen

Wanneer na een paar dagen de lessen beginnen, heb ik me ingeschreven voor meer vakken dan nodig, maar ik wil van allemaal de eerste les volgen om dan te beslissen welke ik definitief wil volgen. Mijn vakken zijn gericht op religie, gender, taal, verwantschap en antropologie. Ik ontmoet natuurlijk veel Amerikaanse studenten, maar ook een aantal internationale studenten. Iemand weet dat er nog een student uit Nederland rondloopt, maar die heb ik nooit ontmoet. De docenten zijn allemaal erg aardig en het is informeler dan ik had verwacht. Hier in Nederland staat er soms een ‘echte’ professor vooraan in de klas waarbij er toch een statusverschil bestaat. Bij de docenten die ik had was dat totaal niet zo, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat dat bij alle docenten zo is. Mijn klassen waren ook niet zo groot, op eentje na waar een paar honderd studenten aan deelnamen. De rest had zo’n dertig tot vijftig studenten.

Met veel zin en enthousiasme begon ik aan mijn eerste week. Al snel raakte ik in een ritme, deed veel buiten de lessen om en had het enorm naar mijn zin. Mijn volgende blogs zullen gaan over de Amerikaanse universiteit en wat we deden in onze vrije tijd, wat veel anders is dan ik verwachtte van een ‘typische’ Amerikaanse universiteit en de Utah cultuur. Na mijn studie maakte ik een rondreis door West Amerika. Hoe ik dat vond lees je in december!

logan

Mis nooit meer een topdeal!