Rondreis Lapland; Noorderlicht, huskies en glazen igloos. Inclusief budget en routekaart.

corona info! lees hier alles over omboekgaranties en welke bestemmingen (straks) weer te boeken zijn

Rondreis Lapland; Noorderlicht, huskies en glazen igloos. Inclusief budget en routekaart.

Rondreis Lapland; Noorderlicht, huskies en glazen igloos. Inclusief budget en routekaart.

De winter zit eraan te komen, dus tijd om je te verdiepen in een echte winterreis. In deze blog een reisschema voor de perfecte week in Lapland. We hebben deze reis gemaakt in Januari. Er zijn niet veel uren licht op een dag en het is er koud, dus kom voorbereid.

Dag 1: Amsterdam- Helsinki- Rovaniemi.

Rechtstreeks naar Lapland vliegen is duurder. Daarbij is het veel leuker om het landschap te zien veranderen wanneer je van Helsinki naar Lapland reist. Na aankomst op de luchthaven heb je een goede verbinding met de trein naar het centrum. Vanaf hier hebben wij de trein naar Rovaniemi genomen. Deze trein reis duurt een paar uur en is relatief goedkoop.

Dag 2: de kerstman

In Rovaniemi heb je Santa Claus village; dé plek voor alles wat met de kerstman te maken heeft. Hier kun je op de foto met de kerstman (de enige echte), kerstkaarten versturen die dan precies met kerst aankomen op de eindbestemming en nog meer geweldig toeristische dingen. Rovaniemi is ook de plaats waar je de poolcirkel over gaat. Het is misschien niet een officieel land, maar ik kon het niet laten om van deze “grensovergang” en stempel in mijn paspoort te laten zetten.

lapland-4

Dag 3: Rovaniemi- Ivalo.

Inmiddels is de temperatuur van -5 graden in Helsinki gedaald naar -28 graden Celsius. We nemen de bus naar Ivalo. In Ivalo verbleven we bij mensen thuis via Airbnb. Zo’n schattig, houten huis midden in het bos. We hebben daar bij inmiddels -37 graden Celsius een mooie wandeling door de sneeuw gemaakt. Zo hoog in Finland is er behalve de natuur, niet heel veel te beleven in de winter. Maar de natuur is dan ook dubbel en dwars een bezoek waard.

Tip: ons Airbnb adres had ook een sauna. Als je naar de sauna gaat en je rolt daarna lekker buiten door de sneeuw, pak dan nooit de deurkruk vast. Je bent direct vast gevroren (en naakt waarschijnlijk). En dan moet de vrouw des huizes je proberen te ontdooien van de deurkruk.

lapland-10

Dag 4 + 5: naar de grens met Rusland.

We werden opgehaald voor een meerdaagse husky tocht. Inmiddels was het -43 graden Celsius. Dus daar stonden we dan tussen de honderden blaffende, hyperactieve husky’s. Ingepakt als een mummie, verkleumd van de kou. Wij waren de enige op deze trip. In drie minuten krijg je uitleg hoe je moet sturen, remmen en wat te doen bij nood.

We kregen allebei ons eigen team met honden die als een stel stuiterballen aan hun touw stonden te trekken. De sledes waren vast gemaakt aan een boom, maar ik zou zweren dat ik die boom zag doorbuigen. Ik stapte op twee latjes van allebei vier centimeter breed en probeerde met handen ingepakt in drie paar handschoenen om de metalen rail van de slee vast te houden.

Een medewerker trok het touw los waarmee de honden aan de boom zaten en binnen een paar honderd meter zat ik op 30 km/uur en kwam de eerste boom op me af. Zigzaggend schoot ik tussen alle bomen door, nauwelijks kon ik in de bochten mijn slee rechtop houden. Heuvel op moet je van je slee springen en hardlopend mee naar boven. En ik me de afgelopen dagen maar zorgen maken over of we het wel warm zouden hebben op deze tocht.

We hadden het zo warm dat we onze jassen open moesten ritsen om nog wat af te koelen bij -43 graden Celsius. Die honden hebben trouwens een goed gevoel voor humor. Als je met je luie reet gewoon op de slee blijft staan berg op, dan stoppen ze met lopen gaan ze in de sneeuw zitten en kijken ze achterom. En dan voel je je schuldig als je door zes paar ogen met een beschuldigende blik word aangestaard. Je moet wel echt een team zijn, want klaplopers worden direct afgestraft.

lapland-7

Maar het was magisch. Het grootste gedeelte van de tijd ben je alleen. De twee groepen honden lopen niet even snel dus soms kom je elkaar tegen en de rest van de tijd is er in de verste verte niemand te zien en reis je alleen met je zes honden de wereld over. Over bevroren meren met in de verte een groep rendieren die overstaken, over bergtoppen, door witte bossen en over de kop.

lapland-11

De overnachtingsplek was fantastisch. Een hutje in the middle of nowhere met uitzicht over de witte bossen en bevroren meren. Nadat we ijs hadden gehakt uit het meer om water voor de honden en water voor ons eten te ontdooien in de sauna, waren we eindelijk klaar om lekker voor het haardvuur neer te ploffen. Klein minpuntje van de accommodatie was dat de wc ongeveer 200 meter lopen was en deze niet verlicht was en ook niet verwarmd en het daar dus gewoon -43 graden was. Nadat we de sauna in gebruik hadden genomen, zei de gids ineens dat het Noorderlicht te zien was. Maar ja, in de sauna ben je naakt. Dus dan maar naakt naar buiten. De Aurora Borealis is adembenemend…. voor ongeveer 10 seconden, want van +80 graden naar -43 graden is toch echt iets te veel gevraagd.

Dag 6 + 7: glazen igloo en Ivalo – Helsinki.

Om van onze avonturen in de kou bij te komen overnachten we in Kakslauttanen in glazen igloos. Onze kamer was een glazen igloo waardoor je de hele nacht uitzicht hebt op de sterrenhemel. Het slaapt heel romantisch; midden in de sneeuw maar toch lekker warm. Helaas is de Aurora Borealis vanwege het omgevingslicht niet goed te zien. Desondanks is het wel heel mooi om zo onder de sterrenhemel te slapen. Aan het eind van dag 7 nemen we het vliegtuig terug van Ivalo naar Helsinki.

lapland-2

Dag 8: Helsinki

We verbleven 1 dag in Helsinki om daar de trendy vintage winkels en retro marktjes te bezoeken. Overal echt scandinavisch design waar je helemaal los kan gaan met prachtige spullen kopen.

Dag 9: terug naar Amsterdam.

Wat kostte dit nou allemaal bij elkaar? Dit heb ik voor jullie samengevat in onderstaande tabel (prijzen per persoon):

Vlucht Amsterdam – Helsinki retour96 euro
Treinreis Helsinki – Rovaniemi39 euro
Busreis Rovaniemi – Ivalo50 euro
Huskytocht590 euro
2x overnachting Iglo hotel472 euro
Eten100 euro
Overige overnachtingen Airbnb80 euro
Vlucht Ivalo – Helsinki55 euro
Totaal per persoon1.482 euro

En hoe zijn we gereisd?

lapland-route

Mis nooit meer een topdeal!