Vergroot je kans op het zien van het noorderlicht

Vergroot je kans op het zien van het noorderlicht

De zomer van 2016 komt bijna tot een eind. Feest, want nu kunnen we ons voorbereiden op een winters avontuur: het zien van het noorderlicht.  Wil jij deze wens ook van je bucketlist afstrepen? Met deze 5 tips word jij een ervaren ‘poollichtjager’.

1. Duisternis is je grootste vriend

Om het noorderlicht überhaupt te kunnen zien, moet het in de eerste plaats donker zijn. Heel erg donker. Zoals tijdens een gemiddelde afterparty op zondagochtend, waarbij de ramen zijn afgeplakt met zwart landbouwplastic. Je maakt het meest kans op een natuurlijke lichtshow  wanneer de nachten lang, koud en donker zijn: van september tot ongeveer eind maart. Reis naar een land zo noordelijk mogelijk (in of nabij het Noordpoolgebied), bijvoorbeeld: Noorwegen, Finland, Zweden of IJsland.

noorderlicht

2. Een goed begin is het halve werk

Zoals gezegd maak je het meeste kans op het zien van het noorderlicht in donkere gebieden. Vermijd iedere vorm van lichtvervuiling. Zoek daarom een accommodatie op het platteland (bijvoorbeeld boerderij of homestay) of in een klein dorp. Zet ieder uur een wekker (ja, je moet er iets voor over hebben) en bestudeer actuele weersvoorspellingen. Heb je een auto? Zorg dan altijd voor warme kleding, eten, (energie) drinken, zaklamp, wegenkaart en zware fotoapparatuur (tas, statief) in de achterbak van je auto. Weersomstandigheden in het Arctische gebied zijn erg veranderlijk, net als jouw kans op succes. Wees erop voorbereid dat je binnen een paar minuten ‘ready to go’ bent. Kies een bestemming die op dat moment het meest geschikt lijkt. Daarmee kom ik aan bij mijn volgende tip. 

noorderlicht

3. Stap in de schoenen van Piet Paulusma

Kort door de bocht: het kleurspektakel hangt samen met uitbarstingen die plaatsvinden op de zon, waardoor elektrisch geladen deeltjes richting de aarde worden gespuwd. Je wilt dus weten wanneer dit gebeurt en op welke plaatsen je het meest kan genieten. Betrouwbare voorspellingen zijn niet te geven, maar het beste maak je gebruik van de KP-index. Deze loopt van schaal 0 tot 9, waarbij een KP van 0 staat voor erg rustige condities en een KP van 9 staat voor heftige condities. Oftewel: hoe hoger het getal, hoe groter de kans op het noorderlicht en hoe meer je mond open gaat tijdens het kijken. Houd daarnaast ook de wolkenradar in de gaten. Wolken tijdens het noorderlicht zijn zoals regen tijdens een bruiloft: ze verpesten een onvergetelijk feestje. Zelf heb ik op IJsland een keer meer dan 300 kilometer op een dag gereden, om precies op een bepaalde tijd, op een heel specifiek, onbewolkt plekje in de ijzige wildernis terecht te komen. Helaas had ik deze nacht geen geluk.

noorderlicht

4. Instellingen voor je camera

Heb je het geluk dat er kleuren verschijnen aan de Arctische hemel? Dan moet dit natuurlijk gefotografeerd worden. Het is belangrijk dat je je toestel goed kent en dat deze grotendeels is ingesteld vóórdat je op pad gaat. Neem ook minimaal één extra accu mee. Je camera verbruikt meer energie bij nachtinstellingen en bovendien gaat de accu sneller leeg bij lage temperaturen.  

Ik gebruik de volgende basisinstellingen: zet je spiegelreflexcamera op stand ‘M’, sluitertijd op 20 seconden, diafragma tussen F2.8 en F5.6 en ISO op 800. Zet je toestel op een stevig statief (het kan flink waaien/stormen/sneeuwen) of vaste ondergrond, kies een mooie compositie, maak een foto (gebruik bij voorkeur een draadontspanner) en bekijk het resultaat op je scherm. Is de foto te donker? Vergroot de sluitertijd en/of verklein het F-getal van je diafragma. Laat de ISO waarde zo laag mogelijk, omdat dit anders ruis veroorzaakt. Oh ja, vergeet vooral niet de genieten van de ervaring.

noorderlicht

5. Happy hunting

Jagen op het noorderlicht is een spannende en uniek ervaring. Ik herinner de euforie en adrenaline die door mijn lichaam gierde, iedere keer als de nacht begon. Maar soms heb je pech en ga je ‘met lege handen’ naar huis. Voorkom teleurstelling, stel geen hoge verwachtingen en geniet vooral van je reis. Bovendien zijn er genoeg fantastische dingen te ontdekken, zoals: ruwe, bergachtige landschappen met vulkanen, geisers, watervallen, lavastranden, fjorden en kilometers asfalt waar je bijna niemand tegenkomt.

Mis nooit meer een topdeal!