Header afbeelding

Dé tips om te reizen met alleen handbagage

Tips om te reizen met alleen handbagage

Tot voor kort reisde ik altijd met een zware koffer. Of ik nou een weekendje weg ging of een rondreis van drie weken maakte, mijn overvolle Samsonite was mijn beste reismaatje. Laatst maakte ik een citytrip en ging ik de uitdaging aan om met alleen handbagage te reizen. Mission impossible, dacht ik. Maar guess what: mission succeeded. En wat een eyeopener! Het is niet alleen gunstig voor je portemonnee maar het bespaart ook veel tijd. En juíst op reis is tijd zo kostbaar. Ik ga je helpen: hoe reizen met alleen handbagage?

Helaas, gratis ruimtebagage meenemen zit er bijna niet meer in. In vrijwel alle gevallen is alleen handbagage bij je ticket inbegrepen. Een koffer bijboeken kost weer extra geld en dat geef je natuurlijk liever uit op je reis zelf. Ook is het zonde om na een vlucht soms een uur op je koffer te moeten wachten. En ik weet niet of ik de enige ben, maar ik schiet altijd in de stress als ik mijn koffer niet snel voorbij zie rollen op de bagageband. Genoeg redenen dus om alleen handbagage mee te nemen. Eén ding is zeker: als het mij lukt, dan lukt het jou ook!

1. Let goed op het formaat en gewicht

 De regels voor de afmetingen en het gewicht van je handbagage verschillen per maatschappij.Alle luchtvaartmaatschappijen zijn steeds strenger geworden, check dus vooraf goed welke regels gelden voor jouw vlucht. Hieronder vind je de huidige regels van de grootste luchtvaartmaatschappijen (afmetingen en gewicht):

KLM: 55 x 35 x 25 cm, 12 kiloTransavia: 45 x 40 x 25 cm, 10 kiloRyanair: 55 x 40 x 20 cm, 10 kiloEasyjet: 56 x 45 x 25 cm, onbeperkt gewichtArkeFly: 55 x 40 x 25 cm, onbeperkt gewicht

2. Een goede voorbereiding is het halve werk!  

 Wees eerlijk: hoeveel bikini’s en schoenen die je meeneemt, draag je ook écht? Ik soms maar de helft. Met alleen handbagage moet je slim inpakken en dat vereist een goede voorbereiding. Zelf leg ik een week vooraf mijn trolley al klaar. Bij alles wat ik erin stop, bedenk ik: heb ik dit écht nodig? Kan ik deze kleding makkelijk combineren? En: ga ik dit ook daadwerkelijk dragen? Bij twijfel: niet meenemen. Simple as that.

3. Pak slim in

Gebruik elke centimeter van je handbagage. Slim je trolley of rugzak inpakken doe je bijvoorbeeld door kleding op te rollen en je schoenen vol te stoppen met sokken. Toch nog te veel kleding? Downgraden is simpel: met een vacuümzak kun je je kledingstapel zeker voor de helft kleiner maken! Deze truc is alleen geschikt voor kleding die mag kreuken.

 

4. Neem niet te veel vloeistoffen mee

Voor een paar dagen heb je echt geen flessen shampoo en potten haarmasker nodig. Daar heb je waarschijnlijk helemaal ook geen ruimte voor. Gebruik liever samples of kleine reisflesjes waarin je je shampoo en douchegel overgiet. Let op: in je handbagage mag je 10 flesjes meenemen van maximaal 100 ml per verpakking. Grotere verpakkingen die bijna leeg zijn, zijn ook niet toegestaan. Doe alle vloeistoffen in een afsluitbaar, doorzichtig zakje. Nog slimmer is het om een product dat je veel gebruikt, bijvoorbeeld zonnebrand, te kopen op je vakantiebestemming. Tip: een flesje water meenemen kan wél. Drink deze leeg vóór de bagagecontrole en vul het daarna weer voor je het vliegtuig in gaat. 

5. Vergeet je handtasje niet!

Niet te missen: een extra handtasje voor alle meest belangrijke spullen. Officieel mag je vaak maar met één stuk handbagage reizen, maar meestal wordt er niet moeilijk gedaan met een kleine tas. In mijn handtas stop ik in ieder geval alles wat ik nodig heb voor het inchecken en tijdens de vlucht.

6. Be overdressed

Als je tip 2 goed hebt opgevolgd, ben je super selectief geweest in het meenemen van kleding en schoenen. De zwaarste items, zoals een jasje en spijkerbroek maar ook sneakers, trek je gewoon aan in het vliegtuig. Alles wat je aan hebt, telt niet mee bij het gewicht en de ruimte in je handbagage. Een extra vestje, sjaal en headphone horen tijdens een vlucht dus standaard bij mijn outfit!

Nog één extra tip waar je me op het vliegveld dankbaar voor zult zijn: leg je tablet en zakje met vloeibare middelen altijd bovenop. Die moet je bij de controle namelijk uit je handbagage halen. Dat scheelt je weer stress met je zorgvuldig inpakte trolley of rugzak.

Met deze tips weet ik zeker dat het jou ook gaat lukken om alleen met handbagage te reizen. Succes met inpakken!

Lees hier tips over het praktisch inpakken van je koffer!

  1. Home
  2. blog
  3. reizen handbagage
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.