Op exchange met een klein budget

Vandaag zit ik precies op de helft van mijn exchange, er zijn drie maanden voorbij en ik heb nog drie maanden te gaan. Wat gaat de tijd toch GIGANTISCH hard! Dat komt omdat er nog geen één dag is geweest waarop ik stil heb gezeten. Ik reis van hot naar her, kom af en toe weer even thuis voor college en pak vaak dezelfde avond nog het vliegtuig naar de volgende bestemming. Ik krijg veel vragen als ‘Hoe houden jullie dat toch vol?’ ‘Hebben jullie geld te veel ofzo?’ en ‘Moeten jullie niet aan school werken?’ naar me toe geslingerd. De antwoorden draaien allemaal om planning. Het is een kwestie van op tijd je rust nemen tussen de vakanties door, slim omgaan met geld, op het juiste moment de vliegtickets boeken en af en toe wat nachten overslaan om aan school te werken. We willen nou eenmaal alles uit deze exchange halen wat erin zit!

Jasmijn blog penang 2 jasmijn blog penang 3

In deze blog zal ik jullie vertellen hoe wij als exchange studenten ons geld en onze tijd managen. Dit zijn handige tips voor andere exchange studenten, maar ook voor reizigers die geld willen besparen tijdens hun vakantie in Zuidoost-Azië.

Uit eten gaan

Het leven in Zuidoost-Azië is behoorlijk goedkoop. Zo goedkoop, dat je vaak duurder uit bent wanneer je boodschappen haalt in de supermarkt en zelf gaat koken, dan wanneer je uit eten gaat. Een manier waarop we geld besparen is dus door in cafeetjes te lunchen en iedere avond uit eten te gaan. Daar hoor je mij niet over klagen! Toch let ik nog steeds op de prijzen wanneer ik een menu kaart voor me krijg. Ik blijf tenslotte een arme student die 6 maanden lang geen inkomen heeft en wel uitgaven. De afgelopen drie maanden heb ik een leuk trucje bedacht om geld te besparen in een restaurant. Zonder dat ik naar de namen en foto’s van de gerechten kijk, screen ik even alle prijzen en bepaal ik de gemiddelde prijs voor een maaltijd. Vervolgens kijk ik bij alle prijzen ónder het gemiddelde welk gerecht daar bij hoort en kies ik daar de lekkerste van uit. Op deze manier betaal ik nooit meer dan gemiddeld en heb ik toch altijd het gerecht dat ik het lekkerst vond!

Natuurlijk praten we alsnog over kleine bedragen. Om jullie een indicatie te geven: meer dan 7 euro uitgeven voor een maaltijd in een restaurant is onmogelijk! In de foodcourt kost een bord met noedels, verse groenten, kip en garnalen slechts 1 euro en 8 cent. En een overheerlijke verse watermelon juice kost 50 euro cent. Logisch dat uit eten gaan goedkoper is dan zelf koken!

Vliegtickets op het juiste moment boeken

Iedere week zijn alle exchange studenten druk bezig met het zoeken van bestemmingen en het boeken van vliegtickets. We zoeken altijd alle opties tot op de bodem uit om maar niet te veel te betalen. We laten het natuurlijk niet gebeuren dat we voor hetzelfde geld van één vakantie, wel twee keer op vakantie hadden gekund! Vaak gebruiken we de ‘Flexibel’ optie bij websites zoals Skyscanner of Momondo. We vullen dan alleen de datum in en krijgen de goedkoopste tickets te zien van alle bestemmingen in de buurt. Hierdoor was een retourtje naar Sumatra slechts 40 euro en een retourtje naar de Filippijnen slechts 130 euro! Bovendien zijn we erachter gekomen dat de vliegticket prijzen gigantisch stijgen vanaf een maand voor vertrek. En boeken we de tickets dus altijd 6 weken voor vertrek. Voor de komende 6 weken staan Bali, de Gili eilanden, Lombok, Hong Kong, het eiland Koh Phangan en de Filippijnen op het programma! Dit is dus zeker niet ‘verwend’, het is gewoon slim boeken!

Strakke planning

En school dan? Ja, dat moet natuurlijk iedere week even tussendoor. Het onderwijs is hier makkelijker dan in Nederland, maar dat betekent niet dat we niets hoeven te doen. Ik zorg ervoor dat ik al het schoolwerk tussen het reizen door doe wanneer ik in Penang ben. En ja, soms zit ik dan inderdaad nog tot 4 uur ‘s nachts aan een paper te werken. Maar dat doe ik nog altijd liever dan dat ik school stress heb terwijl ik op een tropisch bounty eiland lig te zonnen!

En nu ga ik snel mijn tas uitpakken en mijn kleren wassen, want ik ben net geland vanuit Koh Lipe (Thailand) en ik vertrek over twee dagen voor anderhalve week naar Bali, Lombok en de Gili eilanden! Hierover horen jullie later meer!

Liefs vanuit Penang!

Mis nooit meer een topdeal!