Lovely Laos

Lovely Laos

"Ik kan met zekerheid zeggen dat dit de mooiste dag, tot nu toe, is. Niet dat de andere dagen niet mooi of waardevol waren, integendeel. Alleen steekt soms een dag of moment er met kop en schouders bovenuit. Dat was deze dag in Luang Prabang.”

Zo begon ik diezelfde avond nog te schrijven in mijn reisdagboek. Wat deze dag zo bijzonder maakte? Je leest het hieronder.

Laos

Bootje varen

Veel backpackers gebruiken Laos als doorgang naar Viëtnam, Cambodja of Thailand. Velen maken daarbij ook een stop in één van de best bewaarde steden van Azië, Luang Prabang. De reis naar Luang Prabang wordt vaak gemaakt met de slow boat. Helaas was dit voor ons niet mogelijk in verband met het slechte weer. Dus met de bus. Na een ellendige busreis van 13 uur, waarbij ik lepeltje lepeltje moest liggen met mijn reisbuddy, hebben we besloten om alsnog een boottochtje over de Mekong rivier te doen. Voor 220.000 kip, een kleine €25,-, konden we twee uur lang met onze privé kapitein - in een houten sloep met 2 busstoelen - over de Mekong varen. Al snel nodigde hij ons uit om naar zijn geboorteplaats te gaan. Hij is opgegroeid aan de overkant van de Mekong, een dorpje buiten Luang Prabang. De rest van zijn familie woont daar nog steeds. Alles, maar dan ook écht alles, doen ze daar zelf.

Laos

"Snacks"

Als eerste ontmoetten wij zijn moeder. Zij was bezig met het oogsten van een heuse lekkernij (zie foto). Deze lekkernij moesten wij eerst wassen in de Mekong, vervolgens pellen en wat er uit kwam leek het meest op een witte, rauwe aardappel. De smaak en substantie is hiermee ook te vergelijken. Daar een ware delicatesse, maar niet iets om in Nederland op tafel te zetten tijdens een verjaardag als je het mij vraagt. Vervolgens nam hij ons mee naar een plek waar ze zeewier gemengd met tomaten lieten drogen. Hij had hier ons graag iets van willen laten proeven, maar in verband met het slechte weer was het nog niet voldoende gedroogd. Diezelfde avond op de night market in Luang Prabang hebben we het gekocht en gegeten. De opbrengst gaat naar de mensen zelf en zo komen zij de volgende dag weer door. Verder smaakt het net zo als het klinkt ongeveer. Probeer het zelf als je (binnenkort) een bezoek brengt aan deze night market in Luang Prabang.

Laos

Verloren hart

Ik heb mijn hart verloren aan alle mensen die zo ontzettend zelfvoorzienend zijn. Ik heb mijn hart verloren aan het weekendklasje wat les kreeg van een mevrouw tussen de 80-90 jaar. Ik heb mijn hart verloren aan die kinderen in dat klasje – dat klasje was overigens een oude picknicktafel naast een nog ouder huis – die alles netjes opschreven in hun kapotte schriftje. Ik heb mijn hart verloren aan de kinderen die helpen met het klaarmaken, drogen en afhalen van de zeewiersnack. Ik heb mijn hart verloren aan die mevrouw die ik van het trappetje heb geholpen. Ik heb mijn hart verloren aan haar ogen, aan hoe ze ons van top tot teen bekeek. Ik heb mijn hart verloren aan de mevrouw die uren lang geduldig graan verzamelde voor haar kippen en dit uitstrooide met een zelf gefabriceerde zeef. Ik heb mijn hart verloren aan de kapitein die vol trots vertelde over zijn familie (geen zorgen, all you need is love hoeft niet ingeschakeld te worden). Ik heb mijn hart verloren aan die 3 prachtige kinderen die elke keer als we ze tegen kwamen, ons het peace teken en hun gulle lach schonken. Daarentegen is ook mijn hart gebroken. Die kleine prachtige kinderen hadden bruine afgebrokkelde tanden, kapotte kleding en niet veel meer dan restafval om mee te spelen. Het deed me pijn om te zien dat ze na de handwas de kleding moesten laten drogen over een vies en kapot hek, dat ramen soms gemaakt waren van golfplaten en dat elke vorm van verzorging ontbrak.

Bewondering. Dat heb ik bovenal. Bewondering voor hun manier van leven, voor het je welkom laten voelen, voor het geluk dat ze uitstralen en voor hun liefde voor de kinderen, dieren en de omgeving. Voordat wij weer in het bootje stapten, hebben wij al ons overige geld aan deze bewoners geschonken. Een kleine gift van ons, maakt voor hen een wereld van verschil. Al lijkt dit een druppel op de gloeiende plaat, zij stonden op dat moment maar wel mooi even ónder die druppel.

Laos

Niet alleen in Thailand en Laos hebben de mensen mij ontroerd en geraakt, maar ook in Vietnam. Daarover vertel ik je in mijn volgende blog meer! Be prepared :)

Mis nooit meer een topdeal!