(Kaapverdië) Als ’t aan mij ligt bewegen we nu! | Weflycheap

(Kaapverdië) Als ’t aan mij ligt bewegen we nu!

(Kaapverdië) Als ’t aan mij ligt bewegen we nu!

Zeg me wáár wil je heen?!

“Als het aan mij ligt bewegen we nu”. Cabo Verde (met de rollende R graag). December. Zon, zee strand. Klaar om vitamine D te absorberen. Negen bewoonbare Kaapverdische eilanden. We kozen Sal. De meest toeristische. Deal.

Kaapverdië, ja of nee?

Alweer een weekje terug in Nederland .. En nog steeds waan ik mezelf op de stranden van Kaapverdië. Om maar meteen met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen. Ik ben fan! Op de vraag: “Zou je nog een keer terug gaan?” .. Antwoord ik volmondig ja. Waarom? Wat een sfeervolle bestemming. Palmbomen, strand, gekleurde huisjes, zon en hier en daar een briesje symboliseren Kaapverdië. En dat is nog niet alles!

foto-1-3

Santa Maria

Santa Maria is een knus stadje. Restaurantjes met heerlijke terrasjes vind je er terug (Westers eten én de local dish). Souvenir kraampjes op straat (met de bekende Afrikaanse souvenirs) maar ook nette ingerichte winkeltjes. Fruit verkopen de dames overdag in gekleurde kruiwagens. Typisch en origineel!

’S avonds komt Santa Maria tot leven. Subtiele verlichting zorgt voor een speels effect in de kleine straatjes. Palmbomen tonen hun silhouet in het schemerlicht. Zij geven óók ’s avonds Santa Maria een tropisch tintje. Live muziek, waarop Kaapverdiaanse mannen zich subtiel bewegen. Allemaal even ritmisch. Muziek is dé sfeermaker. Kizomba klanken (je kent ze wel .. langzaam en melancholiek) dagen ieders heupen uit om in beweging te komen. Een kleurrijke omhelzing ontvang je van Santa Maria, Palmeira én Espargos. Huisjes met ieder hun eigen unieke likje verf (geel, oranje, groen, rood, roze, paars, turquoise, blauw etc.) zorgen voor een kleurrijk schouwspel!

foto-3-3 foto-2-3

No stress

De locals intrigeerde me. Ze zijn mysterieus maar hun uiterlijk verklapt me dat er zóveel meer achter zit. Ik observeerde dansende obers op zaterdagavond. Bezig met het afronden van hun shift .. Tijdens het afdrogen van de vaat bewogen zij zich passievol. Al voorbereidend op de zaterdagnacht waarschijnlijk. Terwijl op zondag iedereen weer relaxt was. Een terugkomende kreet is ‘no stress’. Geloof me, er is NO stress. In Palmeira zochten de locals de schaduw op. Kids speelde tafelvoetbal op straat (de tafel eveneens neergezet in de schaduw) .. Vrouwen liepen rustig over straat met emmers of manden op hun hoofd, het typische Afrikaanse accent. Ik ontmoette een drietal jongens en hun oom sprak Engels met me. Hij vertelde me dat de jongens liever niet naar school wilde. Ze vinden school niet leuk. Wat vinden ze dan wel leuk? Cristiano Ronaldo? SI! Ik heb mogen concluderen dat de locals alles behalve opdringerig zijn (vergeleken met eerdere ervaringen in Egypte en Gambia). Ze zijn vriendelijk, toegankelijk en helpen je waar nodig.

foto-4-3

“Things to do”

“When life gives you Lemon sharks.” Ga naar Shark Bay, huur Crocs en loop zo de zee in. Lemon Sharks van maximaal één meter lang zwemmen sierlijk langs je voeten .. Aan je voorbij. Wees niet bang voor een hapje uit je kuit of enkel .. Neeh, no stress! Een geweldige ervaring zelfs. Wat een prachtige dieren! (Tip: Neem waterschoentjes mee, veel kiezelstranden en stenen in de zee).

Je kunt, net als overal in de wereld, tours boeken .. Tip: Boek je tour bij locals, betrouwbaar en voordeliger. Breng Kite Beach een bezoekje. Een samenspel van Kite’s en surfers .. De zee in en weer terug naar de kust, hypnotiserend! Op dit strand hangt ècht een surfers-sfeertje. Heerlijk alternatief.  In Salinas de Pedra Lume (de oude zoutvelden) drijf je moeiteloos op het water. Als je een eilandtour boekt (zoals wij gedaan hebben) zie je in één dag de highlights inclusief the Blue Eye .. (Tip: Wil je meer foto’s zien, check dan mijn instagram ‘dongenvansuzanne’ . Wil je meer weten .. Laat dan hieronder een berichtje achter!)

foto-5-2

Mis nooit meer een topdeal!