bon dia vanuit santa maria

Bon dia vanuit Santa Maria!

Op een koude donderdagavond ben ik mijn koffer aan het pakken. Iedere keer weer geniet ik ervan als ik deze uit de kast tevoorschijn haal, maar nu nog net wat meer. Ik ben namelijk zo blij dat ik even ontsnap aan het koude en grauwe weer in Nederland. De laatste weken snakt iedere vezel in mijn lijf naar de zon. Wat is er dan fijner om op vakantie te gaan naar een tropisch oord?

Sal, een eiland vernoemd naar zout

Samen met twee vriendinnen vertrek ik naar Kaapverdië. Met elkaar kijken we uit naar acht heerlijke dagen vertoeven op één van de Kaapverdische eilanden genaamd: SAL! Sal ligt voor de Afrikaanse kust van Senegal en is een waar paradijs voor watersporters (vanwege de aangename wind) en zonliefhebbers.

Morabeza, no stress!

Eenmaal aangekomen in Kaapverdië besluiten we na een lange reis een hapje te eten in ons hotel. De ligging van het hotel, hartje Santa Maria is geweldig en de wandeling naar het strand toe een verademing. Terwijl je de azuurblauwe zee tegemoet gaat kijk je uit op de vissersboten die aanleggen bij de pier. Onderweg word je veel aangesproken door Afrikaanse verkopers.

Helaas zitten we net in een iets te levendig gedeelte en is er geen moment van stilte, ook niet gedurende de nacht. Maar we proberen het motto van dit eiland tot ons te nemen: ‘No stress!’  Het zijn deze woorden die je iedere dag weer leest, hoort en moet ervaren. En dus schuiven we al vroeg aan bij het ontbijt om de eerste zonnestralen te absorberen, om vervolgens verder te relaxen op het hagelwitte strand. En dan begrijp je ook meteen waar de uitdrukking: Morabeza voor staat. Genieten van het leven! En als je zorgeloos kunt genieten op het strand (no stress) terwijl je je mag wanen op een tropisch eiland, dan is er weinig meer nodig om puur geluk te ervaren.

Eilandtour op Sal

In Santa Maria proef je de gezellige sfeer: Afrikaanse (live)muziek, gezellige restaurantjes en lieve pastelkleurige huisjes. Maar Santa Maria is erg klein en om toch wat meer van Kaapverdië te ontdekken besloten wij om een eilandtour op Sal te doen. We hebben o.a. de havenstad Palmeira bezocht en gegeten in het stadje Espargos. Dan zie je waar de locals zelf wonen, kinderen naar school gaan en de jongeren gezellig met elkaar op straat hangen. Je kan op deze manier het echte, authentieke Kaapverdië ontdekken en het is leuk om te zien wat voor plek de visserij inneemt en hoe druk en gezellig het in de haven is. De mannen halen de vangst binnen en de vrouwen wachten op de kade, terwijl hun kleintjes aan het spelen zijn. Je kunt ook op eigen houtje het eiland gaan ontdekken en taxi’s zijn erg goedkoop!

Kaapverdie1 Kaapverdie5

 

Droogte, zoutvlaktes, zoutmijn en blauwe ogenschijn!

Tijdens de excursie hebben we de woestijn rondom Terra Boa en de zoutvlaktes bezocht. Ook zijn we naar de zoutmijn gegaan en daar hebben we op ons gemakje rondgedobberd in het zoute water. Verder hebben we aan de kust van Burracona de ‘Blue Eye’ gezien. Een grot, waar als er zonlicht op schijnt felblauw water te zien is.

Kaapverdie2 Kaapverdie3 Kaapverdie4

Leuke restaurantjes in Santa Maria

Wij hebben iedere dag buiten de deur gegeten en dit is qua budget prima te doen. Mocht je naar Santa Maria gaan, dan raad ik de volgende plekjes ten zeerste aan: Angulos beach club – Hier is de bediening echt heel spontaan. De kaart is divers en je zit direct aan het strand, CapeFruit/ Bom gosto – Omdat fruit in de supermarkt ontzettend duur is kun je dit het beste op straat kopen, of naar één van deze twee tentjes gaan. Gezonde dingen als yoghurt met vers fruit, verse smoothies en overheerlijke crêpes, Café criolo – Op aanraden van mijn vriendinnen kun je hier terecht voor een lekker soepje, of een Cachupa. Cachupa is een traditioneel Kaapverdisch gerecht. Een stoofpot van bonen en maïs.

Als je zin hebt om te luieren op een zandstrand, te (kite)surfen boven de Atlantische oceaan, of te genieten van uit eten gaan en een mooie onderwaterwereld.. dan raad ik het je van harte aan om Sal te bezoeken!

Bestemmingen

Waanzinnige Kaapverdië deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!