Jut en Jul op aurorajacht. | Weflycheap

Jut en Jul op aurorajacht.

Jut en Jul op aurorajacht.

Tips

Tip 1: wees voorbereid op teleurstelling. Zelfs als je in de goede tijd in IJsland zit, én het weer zit mee, hoeft dit niet te betekenen dat je het noorderlicht ziet.

Aurorajacht

Na een aantal nachten op rij tot diep in de nacht gefascineerd naar een app zie: (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tinacinc.auroraforecast&hl=en) gestaard te hebben, hadden we nacht 4 eindelijk beet. Onze aurorascanner sloeg op hol en zelfs road.is was ons goed gezind. Deze nacht zou onze auto heel blijven! Of ja. Niet verder kapot gaan.

Als twee rasechte avonturiers stapten we bepakt en bezakt met zeven lagen kleding aan het donker in. Op zoek naar die “magische” slierten groene, roze en paarse mist. Eenmaal aangekomen op een plek ver weg van de lichtkoepel waaronder Reykjavik zich bevindt, zetten we ons kamp op. Bewapend met een spiegelreflex op statief en een GoPro op een eierwekker wachtten we af.

Aurorajacht

I told you so

Tip 2: neem licht mee. Hoe hard je ook moet lachen om die belachelijke mijnwerkerslamp op het hoofd van je vriend, je komt erop terug. En een dikke vette “I told you so” is dan zeker op z’n plaats.

Tip 3: een GoPro op een eierwekker klinkt niet alleen belachelijk, dat is het ook. Bespaar jezelf het tripje naar de Ikea.

Ons lange wachten werd uiteindelijk beloond met de meest vage sliert mist, in vaal groen, welke nog net van de achtergrond te onderscheiden was. En terwijl Doe Maar in mijn achterhoofd zachtjes “Is dit alles" zie: (https://www.youtube.com/watch?v=NCkJe1iurjI) speelt, voel ik me toch een beetje in de aap gelogeerd. Het leek precies op de plaatjes van Google, maar dan zonder 7 lagen Lightroom, Photoshop en 3 Instagram filters. Een vlaag van ijzige wind en diepe teleurstelling ging er door me heen.

Tip 4: wees voorbereid op teleurstelling, deel 2. Het noorderlicht kan er niet altijd zo uit zien als de flyer van die veel te dure auroratour.

Tip 5: ken je camera. Hoewel ik zelf lichtelijk underwhelmed was, bleek onze Nikon achteraf het natuurgeweld stukken beter te hebben vastgelegd. Een vriend hebben die handig is met fotobewerkingsprogramma’s is natuurlijk best handig. Vergeet je het kapje niet van de lens te halen? (Guilty) 

Aurorajacht

Lichtshow

Gelukkig werden wij op de allerlaatste avond, toen we een burgerrestaurant uitliepen, nog verrast met een prachtige lichtshow. Helaas hadden we zelf geen tijd meer om naar een godvergeten afgelegen plek te rijden om het donker te ontvluchten en meer foto’s te maken. Maar zelfs in het centrum van Reykjavik was dit niet te ontkennen. Ik moet bekennen dat er toen wel een welgemeend “wow” uit m’n mond kwam. Weer een puntje van m’n bucketlist kunnen afstrepen.

AirBnB

Mocht je trouwens nog op zoek zijn naar een AirBnB vlak in het centrum van Reykjavik, bij een dame die ondertussen vast en zeker de meest schattige baby ooit gekregen heeft, én heeft meegedaan aan de IJslandse The Voice, zie: (https://www.youtube.com/watch?v=TMxocUxjT2U)dan wil ik Audrey van harte aanbevelen. Bekijk deze site om haar kamer te zien: (https://www.airbnb.nl/rooms/7417957)

Mis nooit meer een topdeal!