Studeren in het buitenland: minder studie, méér reizen!

Yes, we mogen weer! Lees hier alles over welke bestemmingen weer te boeken zijn

Studeren in het buitenland: minder studie, méér reizen!

Voordat ik vertrok naar Maleisië hoopte ik ergens dat ik meer van Azië zou kunnen zien tussen het studeren door. Maar ik besefte maar al te goed dat ik hier kwam om te studeren en niet om te reizen. Nu ik hier enkele weken woon, blijkt het tegendeel echter waar te zijn. Studeren? Ho maar! Er heerst namelijk een avontuurlijke vibe onder de exchange studenten: MINDER STUDIE, MEER REIZEN.

In totaal zijn er zo’n negentig andere exchange studenten van over heel de wereld, waarvan 100% naar Maleisië is gekomen om meer van Azië te kunnen zien. Het voordeel van onze Universiteit hier is dat je zelf je schoolrooster kan maken en je vakken uit kan kiezen. We hebben dan ook massaal onze vakken op dinsdag en woensdag gepland, zodat we iedere week van woensdag avond tot en met maandag avond op vakantie kunnen. De vluchten zijn ontzettend goedkoop en álle exchange studenten hebben hierdoor dezelfde grootse plannen. We hopen in dit half jaar de Filippijnen, Indonesië, Singapore, Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam en Birma te kunnen zien.

Blog 1

Toch een beetje studeren

Toch moet ik met beide benen op de grond blijven staan en mezelf niet verliezen in het reizen. Er vallen namelijk studiepunten te halen. Deze studiepunten zijn makkelijk te verdienen, maar je moet er alsnog wat voor doen. Ik volg in totaal vier vakken van de ‘School of Social Science’: Criminologie, Malaysian studies, Economic Transformation of Southeast Asia en Societies and Cultures of Southeast Asia. Zoals ik in mijn vorige blog al zei, is het niveau van het onderwijs hier een flink stuk lager dan het niveau van het onderwijs in Nederland en is het totaal niet met elkaar te vergelijken.

Voorbeeld: toen de eerste les van ‘Societies and Cultures of Southeast Asia’ begon, kwam de lerares dertig minuten te laat opdagen. Vervolgens was het eerste wat ze zei: ‘Oh nee, er zijn meer dan tien leerlingen. Dat betekent dat ik het vak niet kan laten vallen. Ik had zo’n zin in vakantie! Waarom willen jullie dit vak volgen? Er is niets aan!’ Zie dat maar als een warm welkom… Alle lessen doen me denken aan de middelbare school, of soms zelfs aan de basisschool. De leraren praten tegen ons alsof we baby’s zijn en de leerstof is zo globaal als het maar kan. Bovendien kijk ik er niet meer raar van op als er tijdens de les een telefoon afgaat en de leraar rustig de tijd neemt om zijn oproep te beantwoorden terwijl heel de klas meeluistert.

Zo veel mogelijk reizen

Dat de lessen niet veel voorstellen, zegt natuurlijk nog niets over de examens. We hebben een hoop thuis studie om ons voor te bereiden op de examens in juni. En wat is nou een betere plek om te studeren dan op het strand, onder een palmboom, met uitzicht op een helderblauwe zee en met een koud Tiger biertje in je hand?! Alle exchange studenten zijn iedere week dan ook druk bezig om de leukste bestemmingen te zoeken voor ieder weekend.

2

Ik ben hier inmiddels al zes weken en ben al vijf keer op vakantie geweest voor vijf dagen. De eerste bestemming was het tropische feesteiland Langkawi. Waar ik door een scooter ongelukje vooral de binnenkant van het hostel heb leren kennen. De tweede bestemming waren de theevelden in Cameron Highlands. Waar we intensieve hikes hebben gedaan tussen de prachtige, groene theevelden. De derde bestemming was Kuala Lumpur. Een stad vol verrassingen op het gebied van cultuur, eten en architectuur. En bovendien een perfecte plek om te feesten! De vierde bestemming was Perhentian Island Kecil. Hier heb ik voor het eerst in mijn leven kennis gemaakt met de onderwaterwereld en mijn PADI open water duikbrevet gehaald! Bovendien kon ik hierdoor ‘duiken met haaien’ van mijn bucketlist afstrepen. Tenslotte ben ik afgelopen weekend naar Singapore geweest. Een stad die naar mijn mening nog indrukwekkender is dan Kuala Lumpur. Wat is studeren toch zwaar… Over de details van mijn tripjes en over mijn volgende vakantiebestemming vertel ik jullie later meer.

Ik hou jullie op de hoogte!

Liefs uit Maleisië!

Mis nooit meer een topdeal!