Internationale baan โ€“ Vliegen met marechaussee en lekker eten in Bulgarije | Weflycheap

Internationale baan โ€“ Vliegen met marechaussee en lekker eten in Bulgarije

Voor de zoveelste keer naar Schiphol voor een werkbezoek. Enigszins verveeld sta ik in de rij bij de douane op weg naar Sofia met een ochtendvlucht die eigenlijk net iets te vroeg is. Op de automatische piloot draai ik het hele riedeltje af; inchecken, security check, rondslenteren, en vooral wachten. Bij de gate staat de marechaussee te kletsen met het vliegtuigpersoneel. Half vang ik een flard van een gesprek op over moeilijke mensen, maar besteed er geen aandacht aan.

In-flight entertainment

Bulgarije (2)Bij het binnen gaan van het vliegtuig word ik verwelkomt door een boel geschreeuw. Zucht…. ik zal toch niet op een vlucht zitten met hyperactieve, agressieve, slecht opgevoede kinderen?! Op dit tijdstip kan ik dat nog niet aan. Op zoek naar mijn stoel achterin het vliegtuig word ik tegemoet gelopen door een zeer aangenaam uitziende medewerker van de marechaussee. Hij verteld me dat ze een probleempje hadden met iemand. Gefascineerd door het tafereel achter de marechaussee (lees; grote volwassen man ligt met handen en voeten aan elkaar gebonden op schoot bij twee zeer gespierde medewerkers van de marchaussee te schreeuwen alsof zijn leven er vanaf hangt) hoor ik maar half wat de man tegenover me zegt. Dit beloofd een heel nieuwe vliegervaring te worden. Gedurende de vlucht heb ik de man horen doen alsof hij stikte, dood ging en mishandeld werd (allemaal zeker niet het geval!). Hij fluimde liters speeksel over de marchaussee heen en schreeuwde de longen uit zijn lijf, maar gelukkig hield hij uiteindelijk op. Het werd voor mij een soort Cluedo om uit te vogelen wat die man had gedaan om daar op schoot te liggen bij twee bewakers, omgeven door mannen in pakken en met zelfs een vrouw erbij die meevloog als medisch personeel. Het was in ieder geval niet de butler die het had gedaan ;) Kort samengevat; asielprocedures in meerdere landen en bij de douane op Schiphol een gevecht begonnen met de marechaussee. En toen kon hij retour afzender. Inflight entertainment heeft voor mij ineens een heel nieuw level bereikt.

Mooi Yambol

Maar goed, ik kwam hier dus om te werken. Ik rij door een landschap met grote velden, omringd door besneeuwde bergen. Voor de tijd van het jaar is het net iets te warm met 21 graden. Het had eigenlijk -21 moeten zijn en er had sneeuw moeten liggen. Yambol, een middeleeuwse vestingstad gesticht door de Romeinse keizer Diocletianus (wie kent hem niet) ziet er in het zonnetje gezellig uit. Er is een mooi stadspark waar je met goed weer supergoed kan relaxen. Bij slecht weer is er een oude, maar zeer mooie overdekte bazaar. Deze bazaar stamt nog uit de tijd dat het Ottomaanse rijk heerste over Bulgarije. Maar wat Yambol helemaal perfect maakt is dat het precies ligt tussen Sofia en de Zwarte Zee, oftewel een hele geschikte stopover als je onderweg bent naar de Zwarte Zee.

Bulgarije (4)

Lekker “authentiek”

Ik sliep in het Riverside hotel. Een prima, modern hotel met maar 12 kamers op loopafstand van de hoofdstraat en gerund door een Bulgaarse familie. Het hotel staat tegenover de rivier waar “echte Bulgaarse oude mannetjes” zitten te vissen. Sowieso is er in Bulgarije heel veel nog echt authentiek. Geregeld haal ik paard en wagen in, lopen er schattige Bulgaarse oude vrouwtjes langs de kant van de weg en rennen er kippen voor mijn voeten. Bulgarije is perfect om weer helemaal terug naar vroeger te gaan. Inclusief het rookbeleid. Ik ben een niet-roker en ben sinds een aantal jaren het Nederlandse rookbeleid gewend. Mijn distributeur is een roker (lees; zware kettingroker). Als we gaan eten, slenter ik netjes achter mijn distributeur aan naar een rokers-tafeltje. Nou ja, slenteren was het niet echt. Proberen in de mist van blauwe rook hem te blijven volgen, komt meer in de buurt. Bulgarije is absoluut perfect voor rokers die geen zin hebben om in de gure Nederlandse kou buiten te staan. Gelukkig heeft elk restaurant ook rookvrije plaatsen. Nu we het toch over restaurants hebben... Een goede is Restaurant/Barbecue Momo. Er kwamen een paar traditionele gerechten op tafel. Deze bestonden voornamelijk uit vlees. Nu ben ik vegetariër. En ja, ik weet dat dat niet handig is in Oost-Europa. Gelukkig heeft de Bulgaarse keuken ook heel veel gerechten met kaas en groente. Probeer bij Momo vooral de Bulgarian Sour Milk soup en de gevulde paprika’s. Absolute aanraders!

Bulgarije (1) Bulgarije (3)

Over een paar weken kun je hier meer lezen over mijn volgende werktrips. Nieuwe landen en nieuwe avonturen!

Mis nooit meer een topdeal!