Internationale baan | Hoe ziet mijn werkweek in Zambia eruit?

Yes, we mogen weer! Lees hier alles over welke bestemmingen weer te boeken zijn

Internationale baan | Hoe ziet mijn werkweek in Zambia eruit?

Internationale baan – hoe ziet mijn werkweek in Zambia eruit?

Je hoort tegenwoordig erg veel over Digital Nomads; mensen die tegelijk werken en reizen. Ik val met mijn baan misschien niet helemaal in die categorie. Ik zou mezelf eerder omschrijven als een digital nomad loonslaaf ;). In mijn blog over Roemenië schreef ik al over wat ik doe voor werk (Hier terug te lezen!!). Wanneer vrienden mijn Facebook posts voorbij zien komen, lijkt het misschien alsof zo’n reislustige baan één grote vakantie is en vragen ze zich af of ik überhaupt werk dus bij deze een blog over mijn werk trip naar Zambia om je eens mee te nemen op een gemiddelde werkweek bij mij.

Vliegen in stijl

De hoofdstad van Zambia (Lusaka) heeft helaas geen rechtstreekse vliegverbinding meer. Balen natuurlijk, want overstappen is niet mijn favoriete hobby, maar hierdoor kreeg ik wel de kans om met een Airbus A380 van Emirates naar Dubai te vliegen. Ik slenterde op maandagochtend binnen in een zee van luxe en hoorde nog net geen engelen zingen. Aangenaam grote tv schermen, USB poorten voor het opgeladen houden van je apparaten, Wifi op de vlucht en super lief personeel. Ik had een nachtvlucht en na het vliegtuigeten, wat helaas nog gewoon even haute cuisine is als altijd, dimmen ze de verlichting als een soort ondergaande zon. Geel licht, roze licht en uiteindelijk een sterrenhemel op het plafond. Het is hierdoor bijna net zo leuk om naar je bestemming te vliegen als om er te zijn, al zou ik me toch liever laten “op beamen” als dat ooit mogelijk word ;).

Landen op z’n Afrikaans

Na twee keer 6,5 uur vliegen was ik er al en ik wandelde over de landingsbaan naar een golfplaten loods waar ik de komende uren door zou gaan brengen in 33 graden. Ik zag geen gates, geen passagiers “slurven”, geen travelators (van die horizontale roltrappen) en geen eten. Gelukkig had ik mijn visum al geregeld, dus ik stond natuurlijk in no-time weer buiten…. als ik in de juiste rij was gaan staan dan! Ik stond braaf 1,5 uur te wachten in de rij voor ‘Tourists and Visitors’ waar iedereen probeert een visum te kopen. Ben ik bijna vooraan komt er een schattig meneertje naar de rij en vraagt wie er een visum heeft. Die personen mogen ook gebruik maken van de andere twee rijen. Zucht, ik had dus een uur eerder uit de golfplaten loods zonder airco kunnen zijn.

Mijn werkweek

Maandag: mijn eerste dag is dus meestal een reisdag bij verre bestemmingen.Dinsdag: de volgende dag in Zambia begon met onderhandelingen met de taxichauffeur. Bij een goede prijs mag hij me de hele week halen en brengen. Verder is vandaag volledig gevuld met zakelijke besprekingen met de directeur, de algemeen manager, het hoofd van de afdeling sales, het hoofd van de afdeling marketing, “mijn” salesteam en met een paar “oude mannetjes met veel kennis”. Deze distributeur heeft geen avondprogramma dus om zes uur zit mijn werkdag erop en heb ik tijd voor mezelf om de stad wat door te slenteren op zoek naar een lekker restaurant en wat sightseeing highlights (die Lusaka trouwens bijzonder weinig heeft).

zambiaWoensdag vul ik een hele dag met rondrijden door Zambia voor bedrijfsbezoeken. Samen met een salesmanager bezoek ik kleine boertjes met een paar koeien en grote bedrijven met een paar duizend koeien. Een zeer afwisselende dag waarbij ik veel van het landschap van Zambia en zelfs wild zie. Vandaag ben ik om zeven uur klaar en zit ik de rest van de avond op een terrasje te kijken hoe de chaos van het verkeer in Lusaka zich ontwikkeld bij de ondergaande zon.

zambia

Donderdag: met het hele bedrijf verkassen we naar een expo. Zij zijn daar hoofdsponsor en ik ben weer subsponsor. 30 graden, strakblauwe lucht, gezellig samen tussen de maisvelden. Gezien de enorme hoeveelheid talen die ze spreken in Zambia (en die ik overduidelijk niet spreek) ben ik die dag inhoudelijke achtervanger voor het salesteam en heb ik dus alle tijd om aan mijn netwerk te werken. Er staan nog veel meer internationale bedrijven en het is goed om te horen hoe zij de markt in Zambia beleven. Aan het eind van een lange dag nog even snel naar de lokale markt om wat fruit te halen, snel wat eten en dan rap naar bed.

Zambia (3)

Vrijdag: vandaag nog een dag expo, maar logistiek gezien zijn er wat hobbels in de weg dus dan maar als echte digital nomad wat werken in het zonnetje op het terras en dan snel naar de luchthaven voor mijn terugvlucht.

Zambia (4)Zaterdag: aankomst in Nederland, net op tijd om samen met vrienden weer te genieten van het dramatisch regenachtige Nederlandse weer voordat ik weer onderweg ga naar een nieuwe bestemming

Volgende keer een blog over backpacken en bagage!

Mis nooit meer een topdeal!