Turtle Island

Indrukwekkend Borneo - Turtle Island

Eigenlijk moet je deze trip al maanden van tevoren boeken. Een toeristenbureau in Sandakan vertelde ons dan ook dat het al helemaal vol zat, maar gaf ons de tip even zelf naar het kantoor (Crystal Quest) te lopen. Zo gezegd, zo gedaan. Het vrouwtje daar vertelde ons te gaan zitten en keek in haar grote boek of ze nog plek voor ons had. Met heel veel geluk stapten we de volgende ochtend al in een boot en vertrokken we vol verwachting richting Pulau Selingan, ofwel Turtle Island!

Onbewoond eiland

Wanneer mijn tenen het witte zand van dit onbewoonde eiland raken weet ik dat, na het spotten van de orang-oetan, ook dit weer een bijzondere ervaring gaat worden. Voordat we de blauwe zee induiken worden we eerst welkom geheten op het eiland. Waar de rest van de groep een explosie aan informatie krijgt van hun gids, krijgen wij meteen de sleutel van een nette kamer in een mooi houten chalet. Dit is het voordeel of nadeel, het is maar net wat je wil, wanneer je direct bij Crystal Quest boekt. Je hebt geen gids, je kunt lekker je eigen gang gaan en je betaald de helft van het geld. Dus snel de bikini aan en duiken maar.

turtle island

Genieten

Een bezoek aan Turtle Island staat altijd in het teken van een ecotour. Hierin staat het schildpaddenproject centraal. Dit staat voor ons vanavond pas op de planning. We leggen eerst ons handdoekje neer op het strand dat nog lekker ongerept en puur natuur is. Het eiland is onderdeel van het Pulau Penyu National Park en ligt er daarom prachtig bij. Na een beetje dobberen en snorkelen rollen we ons handdoekje weer op. We wandelen over het strand en beseffen dat dit de plek is waar vanavond tientallen schildpadden aan land komen om eieren te leggen. Dat gezegd hebbende zien we ineens een baby schildpadje over het zand richting zee kruipen. Wauw, wat een geluk!

turtle islandturtle island

Turtle Time

Voordat we gaan eten kijken we eerst een film. Een film over de bedreiging van de zeeschildpadden. De film kon wel een flinke update gebruiken, maar de boodschap was duidelijk. Wanneer we de filmzaal verlaten is het inmiddels helemaal donker op het eiland. Na het eten kan het wachten beginnen. We genieten buiten van de rust, geluiden en de sterren aan de hemel.

Na uren wachten, wachten en nog eens wachten klinkt daar dan ineens ’’TURTLE TIME”. Het is zover! Als een stelletje idioten rennen we achter een ranger aan. Een beetje gek is het wel. Met z’n allen staan we om een schildpad heen die haar eieren in een kuil aan het leggen is. Ze is in trans en heeft dus geen idee dat we allemaal naar haar kont lopen te staren. Is maar goed ook. De eieren worden geraapt en we lopen naar een soort kraamveld voor baby schildpadjes. Hier worden de eieren weer opnieuw begraven en voorzien van een informatiebordje met gaas eromheen. Zo zijn de eieren veilig. Na ongeveer vijftig dagen kruipen de schildpadjes naar boven en worden ze vrijgelaten. Als laatste onderdeel van deze tour laten we dan ook een groep baby schildpadjes vrij op het strand.

turtle island

turtle

Nu ben ik iemand die alles eruit wil halen wat erin zit. Net dat beetje extra, de kers op de taart zeg maar. Ik besloot daarom de volgende ochtend extra vroeg mijn bed uit te gaan en alvast bepakt met mijn spullen richting het strand te lopen. Mijn mond viel open van verbazing. Wat ik in het donker niet zag, zag ik nu wel. De schildpadden hadden over het hele strand enorme sporen achtergelaten. En… een laatkomer lag nog eieren te leggen! Bingo! Als enige kon ik nog even voorzichtig genieten van dit bijzondere moment. Na het ontbijt worden we weer opgepikt door de boot en varen we weer terug naar Sandakan.

Dit was het einde van een geweldige trip door Maleisisch Borneo. Het heeft zoveel moois te bieden. Sla Borneo dus zeker niet over wanneer je een reis door Maleisië maakt!turtle island

Mis nooit meer een topdeal!