Indrukwekkend Borneo

Indrukwekkend Borneo | Spot de bedreigde orang-oetan

’'Welcome to Kota Kinabalu. The weather is rainy. We hope you’ve had a nice flight and wish you a pleasant stay’’, klinkt het vanuit de cockpit. Dit meen je niet?! Ben ik hiervoor helemaal naar de andere kant van de wereld gevlogen? Het liefst wil je natuurlijk altijd mooi weer, maar zoals ze altijd zeggen: na regen komt zonneschijn. Een tropische regenbui hoort er hier nou eenmaal bij. Kota Kinabalu is namelijk de hoofdstad van deelstaat Sabah op jawel… Maleisisch Borneo!

Bucket list trip

Het stond heel hoog op mijn bucket list. En als je denkt aan Borneo dan weten jullie natuurlijk dat ik het hier heb over de orang-oetan. Deze met uitsterven bedreigde mensaap moest ik gewoon met eigen ogen in het regenwoud zien te spotten. Hiervoor moet je niet in Kota Kinabalu zijn. Daarom zijn we na twee dagen meteen doorgereisd naar Sandakan. Tijdens een acht uur durende busreis schieten prachtige berglandschappen aan je voorbij. Pak dus niet altijd het vliegtuig, soms is een hobbelige cheapass busreis het waard om de vaak toch al nutteloze reistijd nog een beetje invulling te geven.

Kinabatangan River

Een paar dagen later reizen we in een minivan, samen met twee andere Nederlandse backpacksters, af naar de Kinabatangan River. In de minivan wachtte ons nog een Nederlands gezin met twee kinderen van zeven en vijf. Wat een gezelligheid! Als one happy family stappen we op een klein bootje. We varen de brede rivier af. Alle ogen zijn gericht naar de zijkanten van de rivier. Het voelt nu al bijzonder.

We zien vooral veel verschillende mooie vogels, maar wanneer we even niet opletten duikt daar dan ineens een orang-oetan in de verte op. Vol ongeloof kijken we naar een nog in het wild levende mensaap die een nest aan het bouwen is. En niet veel later naar een moeder orang-oetan die met haar kleintje op de rug voedsel plukt uit de bomen. En net als je denkt dat het niet mooier kan, staan we ineens oog in oog met een grote groep neusapen. Een apensoort dat alleen op Borneo leeft. Ik werd er stil van. Zeker als je bedenkt dat het leefgebied van deze indrukwekkende dieren steeds kleiner wordt. Door ontbossing worden oerwouden als deze compleet verwoest voor de aanleg van oliepalmplantages.

Wanneer de avond valt keren we terug naar de plek waar we vertrokken. Aan de rand van de rivier staat ons een heerlijk diner te wachten. Na het eten nemen we afscheid van het Nederlandse gezin, niet wetende dat we hun later onze reis in Maleisië nog weer tegen zouden komen. Zij overnachten hier en wij keren terug naar Sandakan. We zijn nog niet weg of de chauffeur trapt op de rem. Een gigantische python steekt over. Alsof het allemaal nog niet genoeg was. Een dag die een diepe indruk heeft gemaakt.

img_0213

Orangutan Rehabilitation Centre

Terug in Sandakan brengen we nog een bezoekje aan het het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. Hier worden orang-oetans opgevangen die als wees zijn gevonden of die gevangen zijn geweest. Het leefgebied wordt namelijk niet alleen kleiner, er wordt ook nog eens op ze gejaagd. Natuurorganisatie IUCN luidt zelfs de noodklok. Dit betekent dat de Borneose orang-oetan nu echt heel dichtbij uitsterven is.

Een ontmoeting met de orang-oetan langs de Kinabatangan rivier is dan wel indrukwekkender, het is ook belangrijk dit opvangcentrum te bezoeken. Hier besef je hoe groot het probleem is en hoe belangrijk het werk is dat de vrijwilligers hier doen. Sla dit dus zeker niet over en draag misschien zelfs je steentje bij door een orang-oetan te adopteren.

Borneo heeft nog veel meer te bieden. Wanneer je in Sandakan bent is er namelijk nog een must do. Daarover de volgende keer meer. Stay tuned!

img_9113

img_9831

img_9135

Mis nooit meer een topdeal!