De kleuren van Guatemala

corona info! lees hier alles over omboekgaranties en welke bestemmingen (straks) weer te boeken zijn

De kleuren van Guatemala

De kleuren van Guatemala

Voordat we naar Guatemala afreisden had ik al veel gelezen en gehoord over de vele felle kleuren in het land. Eenmaal aangekomen in Guatemala bleek dit beeld wat ik van tevoren in mijn hoofd had helemaal te kloppen! Ik keek werkelijk mijn ogen uit. Van dit land word ik echt vrolijk!

We verbleven in “Panjachel”. Dit is de grootste stad bij het “Atitlan” meer. Het meer is echt adembenemend mooi! Het is omringd door vulkanen en dorpjes waar de tijd stil is blijven staan. We hadden heel helder weer waardoor we een prachtig uitzicht op de vulkanen hadden waar een magisch wolkendek om heen hing.

guatemalaguatemala

We stapten in een tuktuk die ons naar het centrum van Panjachel bracht. Onderweg keek ik weer mijn ogen uit. Overal zie je felle kleuren, zowel de huizen, bloemen, als het handwerk in de markstalletjes.

guatemalaguatemala

Studenten optocht

Het centrum zag er erg gezellig uit. En aangezien we behoorlijk dorst hadden gekregen door al het reizen, bestelde we een drankje op een terrasje. We zijn in Guatemala dus dan moet je natuurlijk wel even een “Cerveza” proeven!

We zaten heerlijk in het zonnetje toen we allemaal herrie hoorden. We vroegen ons af waar dit geluid vandaan kwam. Het was afkomstig van trommels, ratels en autoradio’s. Er ging een hele optocht van versierde auto’s door het stadje heen en allerlei studenten dansten eromheen. We vroegen aan een groepje studenten wat er allemaal aan de hand was. Ze vertelden ons dat ze een technische opleiding volgen en elk jaar een optocht hebben waarbij ze de leukst versierde auto kiezen als winner van de optoch. Het was erg leuk om te zien.

Overal waren lokale marktkraampjes met kleurrijke tassen, hangmatten en souvenirs. Ik wilde graag even rondsnuffelen. Ik ben helemaal verliefd geworden op een knalroze tas. Deze moest en zou ik hebben, dus even terug om hem te kopen. Ik helemaal happy en de mevrouw van het kraampje ook! Er lopen ook veel kinderen over straat om dingetjes te verkopen aan toeristen. Hier kun je toch bijna geen nee tegen zeggen?! Dit hebben ze maar al te goed in de gaten want ze blijven terugkomen. We lopen verder en zien hoe een vrouw bezig is met het weven van de stoffen. Ze zit bijna op de grond en is de hele dag bezig.Echt bijzonder om deze cultuur te leren kennen.

Chichicastenango

Als uitstapje zijn we naar de grootste en kleurrijkste indianenmarkt van Guatemala gereden. Ik vond alles wat we gezien hadden al kleurrijk, maar toen we hier aankwamen wist ik niet wat ik zag! In de stad “Chichicastenango” leven de “K’Iche Maya’s”. Deze markt is er elke donderdag en zondag en echt de moeite waard om te zien. Er komen maar weinig toeristen en  dat is te merken aan de aandacht die wij krijgen van de lokale bevolking. Vooral omdat de lokale bevolking erg klein is, ongeveer 1.20 m, dus in hun ogen zijn wij echt reuzen en natuurlijk mijn blonde haren.  De bevolking liep rond in traditionele klederdracht. De vrouwen in felle kleuren en de mannen veelal met cowboyhoed. Ik vond het allemaal erg indrukwekkend. De bevolking wil helaas absoluut niet op de foto, ze geloven dat je ze dan hun ziel ontneemt. Gelukkig kun je vanaf een afstand een aantal mooie foto’s nemen. Sommige personen vinden het niet erg om op de foto te gaan. Zij zijn meer gewend aan toeristen omdat ze uit een ander dorp komen. We hebben een lange tijd over de markt gelopen, wat gigantisch groot zeg. Je kunt er van alles krijgen, van eten tot kleurrijke stoffen, traditionele maskers, hangmatten, haarspelden, kortom echt alles.

Weer een super ervaring rijker!

Mis nooit meer een topdeal!