Fryslân: een blog over waarom Friesland eigenlijk best leuk is! | Weflycheap

Fryslân: een blog over waarom Friesland eigenlijk best leuk is!

Fryslân

Met mijn nog-maar-net 18 jarige leeftijd besloot ik het huis uit te gaan en te verhuizen naar de ‘grote stad’! Friesland, de provincie waar ik geboren en getogen was, werd ingeruild voor Brabantse lange nachten, en vervolgens voor het echte werk ‘Rotterdam’. Met regelmatig Nederlandse woorden door de Friese taal (volgens heit dan), met een licht zachte G in mijn uitspraak (volgens vriendinnen dan) en een grote liefde voor carnaval, kan ik mijzelf misschien niet helemaal meer een rasechte Fries noemen, maar de liefde voor Friesland is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid! En vandaag zal ik dan eens met 10 redenen uitleggen waarom Friesland eigenlijk best leuk is!

1. Volop natuur!

Als je een natuurliefhebber bent, kun je in Friesland je hart ophalen! Van uitgestrekte wateren, tot grote bossen en open vlaktes met mooie heide. Hier kun je kilometers fietsen en wandelen, met zo nu en dan een voorbijganger die je vriendelijk een goedemorgen of goedemiddag wenst.

2. De Waddeneilanden

Vier van de vijf Nederlandse Waddeneilanden behoren tot Friesland, en wat is er nu leuker dan een dagje de boot pakken en uitwaaien op het strand, drankjes doen op het strandpaviljoen en zeehonden spotten in de zee? Een aanrader is de Horizontoer, maar daar in een volgende blog meer over!

friesland

3. Schaatsen

Het vele water in Friesland maakt dat één sport in de winter heel populair is: schaatsen! Zodra de wateren bevroren zijn, pakt iedereen z’n schaatsen en gaat naar het dichtstbijzijnde meer, kanaal of sloot: vanaf daar kun je kilometers schaatsen, zonder ook maar even te moeten klunen.

4. Leeuwarden

Niet alleen de natuurliefhebber kan z’n hart ophalen in Friesland, maar ook de cultuurliefhebber in de Friese hoofdstad Leeuwarden! Niet voor niets is Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van 2018. Met regelmatig festivals, evenementen en culture activiteiten is Leeuwarden een bruisende stad, waar je je zeker een paar dagen goed kan vermaken!

5. Zeilen

Een andere populaire activiteit is zeilen! Huur een zeilbootje en verken Friesland eens vanaf het water, of bezoek de oergezellige Sneekweek of Lemsterweek, waar talloze zeilbootjes zich in de havens verzamelen!

6. Schattige dorpjes

Naast het vele water, prachtige bossen en open vlaktes, heeft Friesland nog iets anders: een tal aan lieflijke, schattige dorpjes. Dokkum is hiervan mijn favoriete voorbeeld (al is het officieel een stad), met mooie prachtige herenhuizen aan de grachten. Andere favorieten zijn Sloten, Woudsend, Stavoren en Lemmer.

friesland

7. Het Frysk! 

“Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte fries”. Nog geen paar uur rijden vanuit alle hoeken van Nederland, en toch waan je je in Friesland in een provincie, waar het lijkt alsof je in het buitenland bent beland, met vreemde klanken en gekke woorden. Het ultieme vakantiegevoel toch?

8. Werelderfgoed de Waddenzee

Nederland heeft tien door UNESCO erkende werelderfgoederen, waarvan de Waddenzee één is! Dit omdat de Waddenzee ‘de grootste zand- en moddervlakte is ter wereld die droogvalt tijdens eb’. Dit betekent dat je soms gewoon kan lopen van het vaste land naar de eilanden, wat ook wel gewoon wadlopen wordt genoemd. Verder kun je heerlijke wandelingen maken langs de zee, waarbij je prachtige zonsop- en ondergangen kunt zien!

9. Friese streekproducten

Naast zijn eigen taal, heeft Friesland ook zijn eigen streekproducten. Zo heb ik jaren geleden wel eens geprobeerd een Beerenburg Cola te bestellen in een Brabantse kroeg, maar kwam ik er tot mijn verwondering achter, dat dit echt nergens anders te bestellen is dan in Friesland. Verder hebben we onze eigen Oranjekoek, suikerbrood en Fryske dúmkes. Ook hebben we onze eigen variant op Irish Coffee, de Dockumer koffie: hete koffie met een scheut Beerenburg, afgedekt met geslagen room.

10. Elfstedentocht

En dan natuurlijk, de Elfstedentocht! Alhoewel, de allerlaatste Elfstedentocht was in 1997. Uh ja, ik was nog geen eens 2 jaar. Maar van horen zeggen heb ik vernomen dat dit een ontzettend leuk evenement is, dus elk jaar hoop ik toch weer met heel mijn hart dat it oan giet! In de tussentijd sluit ik mij wel aan bij de Brabanders, ‘hun feest’ gaat ten slotte elk jaar door.

Mis nooit meer een topdeal!