โ˜€ Florida & the deep South

โ˜€ Florida & the deep South

Florida & the deep South

Winterdipje

Begin januari had ik het gehad; ik was moe, het was chagrijnig weer, mijn enkel was stuk dus ik kon niet skiรซn, de waterleiding lekte en het was nog lang geen zomer. Tijd dus om eens te kijken hoe duur het was om een ticket naar de VS te boeken. Alsof de luchtvaartmaatschappij mijn stemming kon raden verscheen er op mijn laptopscherm een wel heel fijne aanbieding en 10 minuten later was ik een paar vakantiedagen en 400 euro armer, maar een rechtstreeks retourticket Orlando rijker. En dat beviel me wel.

Eind maart bleek een heerlijke tijd om naar Florida te reizen. Elke dag een goede dosis vitamine D, maar niet zo heet dat je van ellende niet meer weet waar je het moest zoeken en door de alom aanwezige palmbomen voelde ik op het vliegveld meteen al een heel relaxte vakantie-vibe. Dat ik de eerste nacht doorbracht in een hotel met rocking chairs op de veranda en uitzicht over het water zal hier ook vast aan bijgedragen hebben.

Zoals vaker tijdens mijn vakanties in Amerika stond ook nu weer een roadtrip op het programma. Vanuit Orlando reed ik via Georgia naar Alabama om daarna opnieuw door Georgia naar South Carolina te rijden en langs de kust van Florida uiteindelijk weer in Orlando terecht te komen.

florida

Cola en grapefruit

Wie wel eens een grapefruit eet, heeft vast ook wel eens op een stickertje gezien dat er in Florida nogal wat citrusfruit groeit. Als je vanaf de interstate Florida binnenrijdt krijg je gratis vers geperst sap in de visitor centers en op verschillende plekken zijn er boomgaarden waar je doorheen mag lopen om je eigen fruit te plukken. Bijvoorbeeld bij The Showcase of Citrus, nog geen half uur rijden van Disney over een tot de verbeelding sprekende, stoffige zandweg waarvan je je onderweg af gaat vragen of het niet handiger was geweest als je een 4x4 had gehuurd (spoiler: nee, dat was niet nodig).

Na al dat gezonde gedoe met vitamine C belandde ik bij The World of Coca Cola in Atlanta. Nu moet je weten dat ik nogal veel cola light drink en dit museum (bij gebrek aan een beter woord, stel je een soort Heineken Experience voor maar dan groter en met onbeperkt toegang tot frisdrankautomaten met daarin alle frisdranken die Coca-Cola wereldwijd verkoopt) voelde dan ook als een soort bedevaartsoord. Een prima plek om een middag door te brengen.

florida

Natuur en geschiedenis

Wat echter (zelfs voor mij als colaverslaafde) veel indrukwekkender was, waren het Savannah National Wildlife Refuge op de grens tussen South Carolina en Georgia en de Kingsley Plantation in de buurt van Jacksonville.

florida

In het Wildlife Refuge is een autoroute uitgezet die je gratis kan rijden. Onderweg krijg je via de autoradio uitleg over het gebied en kom je niet alleen prachtige bloemen en vogels tegen, maar ook alligators. Aan het begin van de route was ik bang dat ik ze zou missen, maar aan het eind van de route werd dat ruimschoots goedgemaakt.

Een laatste hoogtepunt (of dieptepunt?) van deze roadtrip was een bezoek aan de Kinsley Plantation. Via een prachtige route kwam ik uit bij een enorm landhuis met een magnifiek uitzicht over het water dat in eerste instantie doet denken aan een vakantievilla. Het duurde even voor mijn oog viel op de hutjes viel waar de slaven gewoond hebben en dus voor ik me realiseerde wat voor taferelen zich op deze plek afgespeeld moeten hebben.

florida

Enigszins onthutst leverde ik mijn auto weer in op het vliegveld en was het tijd om naar Amsterdam te vliegen. Een hoop nieuwe indrukken rijker en nog belangrijker: weer 4 staten dichter bij mijn doel!

Mis nooit meer een topdeal!