Waarom elke student op Erasmus exchange zou moeten gaan

Yes, we mogen weer! Lees hier alles over welke bestemmingen weer te boeken zijn

Waarom elke student op Erasmus exchange zou moeten gaan

Waarom elke student op Erasmus exchange zou moeten gaan

Het is vandaag tijd voor een primeurtje op het gebied van exchange-blogs: niet studeren in Amerika, niet in Azië, ook niet down under, maar we blijven veel dichterbij huis. Mijn Erasmus exchange - fancy term voor een uitwisseling binnen Europa - in Wenen duurde 5 maanden en dit waren dan ook de beste maanden uit mijn 21-jarige leventje tot nu toe. Mocht jij nog twijfels hebben over het wel of niet op uitwisseling gaan, dan hoop ik dat deze na deze blog allemaal verdwenen zijn, want je moet gaan. Echt. Waar. Je zult er geen spijt van krijgen. Waarom? Dat lees je hieronder!

  1. Je ontdekt een nieuwe stad/nieuw land.Waar je je in het begin misschien nog de ultieme toerist voelt, weet jij na een tijdje precies waar alles zit en begin je je zelfs ‘thuis’ te voelen.
  2. Vrienden uit de hele wereld.De vriendschappen die gesloten worden, zijn echt heel hecht én zo heb je overal op de wereld er wel een vakantieadresje bij. Win-win dus.
  3. Erasmus Student Network.Deze soort van studentenvereniging is speciaal voor uitwisselingsstudenten, is in bijna elke Europese uitwisselingsstad actief en draagt er écht aan bij om je tijd onvergetelijk te maken. De leukste trips (skireis met open bar, ik bedoel maar) en gekste feestjes worden door hen georganiseerd en zij zorgen ervoor dat je je geen seconde van je hele uitwisseling zult vervelen.
  4. Feestjes. Heel veel feestjes.De bovengenoemde studentenvereniging grijpt zo ongeveer elke kans die zich voordoet om een feestje te geven, maar ook in je internationale studentenhuis is het bijna elke dag feest. Duurt even voordat je in dit ritme zit, maar daarna wil je niks anders meer.
  5. Een internationale omgeving.Ik wil je echt op het hart drukken om een internationaal studentenhuis uit te kiezen, omdat het heel leuk is om een paar maanden in een internationale omgeving met nieuwe culturen en talen te wonen én omdat al deze studenten in dezelfde situatie als jij zitten. Mocht je nu heel graag naar Amerika willen afreizen om Amerikaanse vrienden te maken, ga dan - hoe gek het ook klinkt - zéker op uitwisseling binnen Europa. De Amerikanen krijgen zelf namelijk ook de kans om een exchange te doen tijdens hun studie en in 90% van de gevallen komen ze naar ons continent! Proeven van het Amerikaanse leven en vrienden worden met mensen uit alle uithoeken van de US was nog nooit zo makkelijk.

Erasmus Exchange

  1. Engels verbeteren.Hoewel je zou verwachten dat je vooral de taal van je uitwisselingsland gaat leren, blijkt dat in de praktijk vooral je Engels verbeterd, omdat dit in de meeste gevallen de voertaal onder studenten en op de universiteit is. Daarnaast leer je van je Amerikaanse en Australische vrienden nog wat slang en je Engelse vocabulaire is tiptop aangevuld wanneer jij terugkeert naar Nederland.
  2. Reizen.Veel mensen denken dat je per se een verre reis (denk Australië) moet maken om je ogen uit te kijken. Wrong! Het grootste voordeel van reizen binnen Europa is namelijk dat alles dichtbij elkaar ligt en je heel veel in korte tijd kunt zien. Elk weekend kun je een nieuw deel van jouw land ontdekken of goedkoop de bus (tip: Flixbus is echt goud) nemen naar een omliggend land.
  3. Nieuwe vakken.Het voelt vaak niet zo, maar je bent er natuurlijk ook nog om iets nieuws binnen jouw studiegebied te leren en dus vakken te volgen. Het niveau is voor uitwisselingsstudent vaak veel lager (score!), maar het allergrootste voordeel van een nieuwe universiteit is het aanbod van nieuwe vakken die bijvoorbeeld op jouw eigen universiteit niet gegeven worden.
  4. Je kunt gemakkelijk naar huis en andersom.Hoewel je natuurlijk niet naar huis wil (sorry familie) is het toch fijn dat je dichtbij huis bent. Even op en neer vliegen voor de kerstdagen wordt zo een stuk gemakkelijker en je familie heeft de mogelijkheid je op te zoeken.
  5. Erasmus Beurs.Hoewel dit niet de belangrijkste reden is om binnen Europa op exchange te gaan is het toch wel heel fijn dat er elke maand 270 euries op je rekening gestort worden. Je zult je hoe dan ook een ongeluk moeten sparen, maar als je dan toch bijna op je dieptepunt zit door al het reizen en de feestjes, dan komt aan het einde van de maand de heilige Erasmus Beurs (ja, echt) + stufi en kun je er weer een maandje tegenaan.

Heb je nog vragen over een uitwisseling, hoe het er op een buitenlandse universiteit aan toe gaat of hoe je van alles en nog wat regelt? Laat gerust je vraag achter in de comments!

Mis nooit meer een topdeal!