Header afbeelding

Keulen: genoeg te beleven!

Voetbal, OV en méér!

Keulen, niet de eerste plaats waaraan men denkt als het gaat om een stedentrip. Het is dichtbij en voor vele een onbekende stad, maar mijn ervaring met de stad: het is een leuke stad! Het is niet lang rijden vanaf Den Bosch (zo’n 2 uur ongeveer). 

Ga je tijdens november en december naar Keulen? Dan mag je de kerstmarkt in Keulen al helemaal niet missen!

Afgelopen maand ben ik in Keulen geweest en ik wil graag mijn ervaring daar met jullie delen!

Keulen

Dom Keulen
Dom van Keulen

Keulen is de 4e grootste stad van Duitsland, wat veel mensen niet weten. Keulen is de grootste stad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Keulen ligt ten noorden van Bonn en ten zuiden van Düsseldorf. De stad heeft ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Keulen ligt gelegen aan de Rijn, wat ook in de stad duidelijk zichtbaar is.

Bereikbaarheid van Keulen

Keulen is op diverse manieren te bereiken. Voor een stedentrip naar Keulen is het prima te doen met de auto, maar ook als je naar Keulen gaat voor maar 1 dag. Ook kun je kiezen voor de trein of voor het vliegtuig. De bus is ook een optie. Boottochten over de Rijn zijn ook erg populair.

Auto

Met de auto is het vanaf Utrecht qua afstand ongeveer 230 kilometer. Hier doe je ongeveer 2,5 uur over.  Je gaat dan bij Arnhem de grens over en rijdt onder andere langs Oberhausen en Duisburg. Vanuit andere richtingen, bijvoorbeeld vanuit Den Bosch ga je over de grens bij Venlo en rijd je langs onder ander Mönchengladbach.

Via Google Maps kun je heel makkelijk de juiste route vinden vanaf jouw beginadres.

Trein

De trein is ook een goede manier om naar Keulen te gaan. Vanaf Amsterdam Centraal kun je rechtstreeks naar Keulen Hauftbahnhof reizen. Er gaan diverse treinen per dag vanaf Amsterdam Centraal. Vanaf €19,- voor een enkele reis kun je al een ticket boeken. Onderweg maakt de ICE nog tussenstops op:

  • Utrecht Centraal;
  • Arnhem Centraal;
  • Oberhausen Hbf;
  • Duisburg Hbf;
  • Düsseldorf Hbf

De treinreis vanaf Amsterdam Centraal bedraagt +/- 2 uur en 40 minuten, zonder vertragingen.

Kijk op: www.nsinternational.nl voor de actuele treintijden en treinprijzen.

Daar kun je ook meteen je tickets voor de trein boeken. Eventueel met korting.

Bus

Ook met de bus naar Keulen gaan is een optie. Vanuit Amsterdam Sloterdijk of vanuit Amsterdam Bijlmer gaan er diverse rechtstreekse bussen naar het vliegveld van Keulen, of naar Leverkusen, wat ongeveer op 20 minuten vanaf Keulen ligt. Een enkele reis kost tussen de €16,99 en €19,99.

Voor meer informatie en actuele bustijden en busprijzen kijk je op: www.flixbus.com

Vliegtuig

Met het vliegtuig naar Keulen gaan is ook een optie. Je vliegt dan vanaf Schiphol naar het vliegveld in Keulen, maar met tussenstop in Hamburg. Dit is te doen vanaf €100,- retour per persoon, maar het is zeker geen aanrader. Je bent met deze optie veel meer tijd en geld kwijt dan wanneer je met de auto, de bus of de trein naar Keulen gaat.

Via Skyscanner kun je de actuele vliegtijden en vliegprijzen bekijken.

Ook kun je meteen boeken, mocht het vliegtuig toch een optie zijn voor jou!

Verblijf @ Keulen

Keulen kent diverse en vele hotels, appartementen B&B’s ect. Vele verblijven liggen in de buurt van de stad, de Rijn of bij een trein/metrostation. Vaak is er ook een bushalte in de buurt. Het is niet duur, maar kijk voor de voordeligste prijs op verschillende sites. Het kan toch een paar euro schelen, en misschien zelfs een upgrade of een ontbijt!

Zelf wil ik mijn ervaring delen met het verblijf waar wij in zijn verbleven met z’n tweeën.

B&B Hotel Köln-Messe

Wij hebben gekozen voor B&B Hotel Köln-Messe. Een prima en kwalitatief een goed hotel voor als je niet de luxe gewend bent. Het hotel biedt gratis parkeergelegenheid aan voor hotelgasten. Het enige waar je last van kunt hebben is het geluid van de treinen die voorbij rijden. Het hotel ligt namelijk vlakbij 2 stations, namelijk:

  • Köln Messe/Deutz;
  • Köln Trimbornstr.

Beide stations liggen op een paar 100 meter van het hotel af en je bent binnen 10 minuten in de stad! Lekker snel dus!

Voor 2 nachten waren wij daar €115,- excl. ontbijt kwijt. Het ontbijt daar kost €8,50 per persoon. De hotelkamer is ruim genoeg voor 2 personen en beschikt over een 2 persoonsbed, een televisie, kastruimte, een telefoon, een grote spiegel tegenover het bed en een badkamer met een douche, toilet en zeep. De deur wordt opengemaakt doormiddel van een code die je bij aankomst krijgt bij de receptie, dus je hebt geen gedoe met eventuele pasjes of sleutels die je kwijt kunt raken. Een tip is wel om de code in je telefoon te zetten, mocht je het kaartje kwijt raken.Ook beschikt het hotel over gratis WIFI.

Het ontbijt was niet veel. Er waren broodjes met diverse beleg, crackers, zuivelproducten (kwark ect.) met muesli, koffie, thee en sap.

In de buurt van het hotel zit een winkelcentrum met een supermarkt. Daar kun je ook een ontbijtje scoren, maar ook eventueel diverse andere benodigdheden.

Het adres van het hotel is: Gummersbacher Str. 6, 50679 Köln, Deutschland

Köln Messe Hotel
Hotel Köln Messe

To do

De stad van Keulen heb je wel gezien na een weekendje vertoeven daar. Er zijn genoeg bezienswaardigheden te zien en het is het beste te bereiken met het OV. Ook kun je ervoor kiezen om een tour te doen met de hop-on hop-off bus. Tickets kun je online kopen, maar ook bij de toeristenwinkel die naast de Dom van Keulen zit.

Kölner Dom

Of in het Nederlands: de Dom van Keulen. Dit is het bekendste bouwwerk in de stad Keulen. Het is een gotische kerk, wat inhoudt dat de kerk in de Laatmiddeleeuwse stijl is gebouwd. Dit is herkenbaar aan de vele hoge glasramen en spitsbogen.

De entree in de kerk is gratis!

Hop-on hop-off

Zoals in vele andere steden kent Keulen ook de hop-on hop-off bus. Deze bus rijdt door Keulen heen en rijdt langs alle belangrijke punten van de stad. Je komt onder andere langs de Dom van Keulen, de oude binnenstad (Altstadt), de Zoo en de Neumarkt. Het duurt 1,5 uur om de hele route te berijden, als je niet tussendoor uitstapt.

Tickets voor de hop-on hop-off bus kun je online kopen, maar ook bij de toeristenwinkel naast de Dom.

Let op: Na 6 uur gaat er geen bus meer

Een kaartje voor 24u kost €18,-

Panorama boottocht

Er zijn diverse maatschappijen die de boottochten over de Rijn aanbieden. Deze winkeltjes zitten langs de Rijn in de buurt van de opstappunten. Je kun er ook voor kiezen om de kaartjes online te kopen. De duur van de boottocht is ongeveer een uur tot 1,5 uur. Onder andere vaar je langs het Rathaus, de Lanxess Arena en het Stadtmuseum.

Let op: na 6 uur gaan er geen boottochten meer

Een kaartje voor de rondvaart is al verkrijgbaar vanaf €10,-

Panorama Keulen
Panorama boottocht 

OV in Keulen

Keulen beschikt over 3 grote, internationale stations, namelijk: Köln Hauftbahnhof (direct gelegen naast de Dom), Köln Messe/Deutz en Köln/Bonn Flughafen. Vanaf deze stations gaan er diverse treinen en metro’s om je verblijf in Keulen een stuk makkelijker te maken.

Naast deze 3 belangrijke stations, beschikt Keulen over 29 S-bahn-stations (Stadschnellbahn), 52 metrostations en ongeveer 200 tram- en sneltramhaltes. Daarnaast zijn er ook nog 50 buslijnen die in de regio van Keulen rijden.

Voor als je in Keulen bent voor een weekend, is de Köln Card zeer zeker aan te raden. Deze kun je kopen bij de ticketautomaten op ieder trein/metrostation, maar ook in het toeristenkantoor die zich naast de Dom bevindt. Een dagkaart kost €9,- per persoon, maar je kunt er ook voor kiezen om een dagkaart voor meerdere personen te kopen. Tot 5 personen kost deze namelijk €18,- per dag! Met de Köln Card krijg je ook diverse kortingen bij bezienswaardigheden, restaurants en zelfs in sommige winkels. Dit kan voor leuke kortingen zorgen!

Voetbal in en rondom Keulen

1. FC Köln

Uiteraard beschikt Keulen ook over een voetbalclub, namelijk 1. FC Köln. Haar thuiswedstrijden spelen ze in het RheinEnergieStadion die een capaciteit heeft van iets meer dan 50.000 toeschouwers. Het stadion is vernoemd naar hun huidige sponsor.

Ze spelen momenteel in de Bundesliga en aangezien het Bundesliga seizoen nu weer is begonnen, kun je ook heel gemakkelijk naar een wedstrijd van 1. FC Köln.

Kaarten zijn beschikbaar vanaf €16,- (dit hangt af van de tegenstander en de leeftijd)

Bestel tickets via hun officiële website of koop je tickets in de toeristenwinkel. Ook via de bovenstaande punten kun je tickets kopen voor een Stadiontour. Deze wordt gegeven in het Duits en is beschikbaar vanaf €9,-.

1. FC Köln
1. FC Köln

Bayer Leverkusen

Mocht 1. FC Köln niet thuisspelen op het moment dat jij in Keulen bent, dan is Bayer Leverkusen een goed alternatief! Leverkusen ligt namelijk op maar 20 minuten rijden van Keulen. Er rijden gratis shuttlebussen vanaf de parkeerplaats naar het stadion.

Tickets zijn bij Bayer Leverkusen al beschikbaar vanaf €11,-(!). Dat is per tegenstander en leeftijd anders. Tickets kun je online kopen, maar ook daar aan de kassa bij het stadion.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. duitsland keulen
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.