Header afbeelding

Tips rondreis Scandinavië

Helsinki & Stockholm highlights

Deel 2 van mijn wonderlijke rondreis door Oost-Europa en Scandinavië. In mijn vorige reis blog voor Travelstamps schreef ik al over de geweldige reisbestemmingen Riga (Letland) en Tallinn (Estland). Hiermee was mijn reis echter nog niet ten einde. Na mijn laatste ochtendje in Tallinn stapte ik namelijk op de Ferry: Helsinki, here I come! In deze blog vertel ik je alles over Helsinki (Finland) en Stockholm (Zweden). Ben je benieuwd naar deze steden en de tips die ik je meegeef? Lees dan snel verder en wie weet doe je wat reisinspiratie op ;) !

Helsinki, Finland
Helsinki Finland

Bestemming 3 – Helsinki, Finland

Rond het middaguur verliet ik Tallinn en nam ik de boot naar het noorden. Ongeveer een uur later bevond ik me in Scandinavië. Wat een ontzettend fijne manier om te reizen! De mogelijkheid om lekker uit te waaien op het grote dek was ook niet verkeerd tijdens de zomerse hitte. Het is handig om je Ferry ticket ruim van tevoren aan te schaffen, aangezien het aardig druk kan zijn tijdens het hoogseizoen. Ik vond het ontzettend leuk om gebruik te maken van zo veel verschillende vervoermiddelen om van A naar B te reizen. Zo vloog ik van Amsterdam naar Riga, nam ik de bus van Riga naar Tallinn en dit keer nam ik de boot. Op deze manier verveelt het reizen tussen de verschillende bestemmingen helemaal niet.Nadat ik in had gecheckt bij mijn hotel en een hapje had gegeten was het tijd om het centrum van de stad te bezoeken. Ik was ontzettend benieuwd naar deze stad. Vaak hoor je namelijk meer over Stockholm en Kopenhagen, naar mijn mening is Helsinki een beetje een ‘underdog’; juist daarom vind ik het interessant om de iets minder bekende zomerbestemmingen te bezoeken en ontdekken.

Helsinki, Finland
Helsinki is rijk aan prachtige gebouwen.

Zoals ik in mijn vorige blog al vermeldde, maak ik van te voren altijd een lijstje van dingen die ik enorm graag wil zien in de stad. Om eerlijk te zijn kon ik van tevoren niet zo veel vinden over deze stad en haar ‘must-sees’. Mijn lijstje was dan ook tamelijk kort. Ik besloot maar gewoon het centrum in te lopen en te zien wat er op me af kwam/ging gebeuren. Al vrij snel kreeg ik een goed beeld van de stad: er is niet ontzettend veel te doen voor toeristen, maar er zijn een aantal erg mooie gebouwen die zeker een bezoekje waard zijn. Ook de nabij gelegen eilandjes zijn prachtig. Tijdens mijn verblijf in de stad kwam ik terecht op een aantal leuke plekjes, die ik graag met je zou willen delen! Hieronder volgt een lijstje van de leukste dingen die ik heb gezien/gedaan in Helsinki, dit zijn wat mij betreft dé echte aanraders.

Tips Helsinki

 

 • De martkhal: wanneer je op het centrale marktplein van de Finse hoofdstad staat, zie je aan de zijkant een enorm schattig gebouw. In dit vintage halletje bevindt zich een ‘foodmarket’; zo leuk! Je vind hier een aantal hippe barretjes en koffietentjes en daarnaast kun je ook verschillende Scandinavische delicatessen proeven. Je hebt hier niet enorm lang nodig, in ongeveer een half uurtje kun je een rondje langs alle kraampjes lopen en genieten van een heerlijk kopje koffie met een Fins gebakje: de perfecte pauze tijdens een middagje sightseeing!
 • Het Esplanadi Park: dit uitgestrekte park in het midden van de stad naast een dure winkelstraat is dé plek om een middagje te vertoeven terwijl je geniet van het zonnetje en luistert naar de straatmuzikanten of je ogen uitkijkt tijdens een goochelshow. Dit park bevindt zich dicht bij de haven en het marktplein dus valt qua afstand goed te combineren met andere bezienswaardigheden.
 • Boottochten: vanaf het haventje in het hart van het centrum vertrekken iedere dag een groot aantal boten. Je kunt voor verschillende tours kiezen. Ik heb een rondvaart langs verschillende eilanden gedaan, maar je zou ook een retourtje naar een eiland kunnen boeken en zo een andere deel van de hoofdstad kunnen verkennen. Al de natuur rondom en in Heliski is zo prachtig! Het zuivere blauwgroene water samen met het beige eilandzand en groene naaldbomen: adembenemend en erg rustgevend. Ik zou een soortgelijke boottour zeker aanraden, het is echt een heerlijke manier om een middag in Finland te besteden.
Helsinki, Finland
Neem een boottocht door Helsinki, is een aanrader
 • De Uspenski Kathedraal en de Kathedraal van Helsinki: deze twee geweldige kathedralen moet je echt gezien hebben wanneer je in Finland bent. De architectuur is namelijk fantastisch. De blauwgroene en gouden details zijn het waard om langer naar te staren. De gebouwen liggen dicht bij elkaar en de haven, dus tot nu toe valt alles van mijn lijstje enorm goed per voet af te leggen!
 • Shoppen in Helsinki: Helsinki heeft veel luxe en mooie winkels/warenhuizen met erg originele mode. Het is heerlijk om hier een dagje door de hippe winkelstraten heen te lopen en af en toe een terrasje te pakken!
 • Yes Yes Yes Helsinki: dit super trendy, vegetarische/vegan restaurant is een absolute Instagram hotspot, don’t miss it!
 • Hop on, Hop off: natuurlijk zijn er nog meer bezienswaardigheden in deze stad, maar de afstanden ertussen zijn wel wat groter. Ik kreeg de kans om tijdens mijn laatste dag in deze stad gratis een hop-on hop-off ervaring mee te maken: iets wat ik normaal nooit doe omdat ik het leuk vind om zelf de stad te ontdekken en niet alleen maar zo veel mogelijk ‘toeristische dingen’ te zien in een erg korte tijd. Dit keer vond ik het wel een goed plan om zo een iets beter beeld te krijgen van het deel van de stad buiten het centrum; leuk om een keertje te proberen en een goede optie als je geen zin hebt om zelf vervoer tussen de ene en andere bezienswaardigheid te regelen (wat ook best prijzig is in Scandinavië).
 • Allas Sea Pool: dit super leuke buitenzwembad en saunacomplex ligt in het centrum van de stad en is dé perfecte manier om een avondje door te brengen. Je kunt heerlijk relaxen op de ligbedjes, een hapje en drankje doen bij het hippe restaurant of op het dakterras en je kunt natuurlijk heerlijk afkoelen terwijl je de zon onder ziet gaan. Naar mijn mening heb je het allerbeste uitzicht over de stad en de haven vanaf dit gezellige plekje!
Allas Sea Pool. Helsinki
Allas Sea Pool. Helsinki

Aan te raden verblijfsduur: 2 dagen

Bestemming 4 – Stockholm, Zweden

Vanaf Helsinki nam ik het vliegtuig naar de Zweedse hoofdstad. Ik heb naar diverse vervoersmiddelen gekeken, maar kwam erachter dat het vaak duurder is en veel langer duurt om met de trein, bus of deels met de boot te gaan. Zolang je ervoor zorgt dat je je vliegticket niet al te last-minute boekt, is de korte vlucht redelijk qua prijs.

Stockholm, Zweden
Stockholm, Zweden

Om eerlijk te zijn keek ik van tevoren het allermeeste uit naar deze stad omdat Zweden altijd als koploper wordt gezien op vele creatieve vlakken, zoals bijvoorbeeld mode; iets waar ik dol op ben. Ook had ik sowieso al het meest gehoord en gelezen over Stockholm waardoor ik enorm enthousiast was en niet kon wachten om deze stad zelf te gaan verkennen. Ik kan je vertellen; Stockholm viel mij zeker niet tegen. Deze mooie (en ontzettend grote) stad is een fijne plek om een paar dagen door te brengen en een flinke dosis inspiratie op te doen. Hieronder vind je mijn ‘Stockholm favorites’.

Tips Stockholm

 • Gamla Stan: dit is het authentieke hart van Stockholm en daarmee ook meteen het meest toeristische deel. Desalniettemin vond ik de sfeer hier geweldig en kijk je je ogen uit op het gebied van architectuur: de schattigste kleurrijke huisjes en kerkjes vind je in dit deel van de stad.
 • Metro Stockholm: de metro in Stockholm is al een volledige bezienswaardigheid op zich! Verschillende haltes zijn omgetoverd tot ware kunstwerken. Iedere keer als je uitstapt is het weer een verassing wat je te zien krijgt; zo ontzettend gaaf!
 • Fika: deze Zweedse traditie mag je niet aan je voorbij laten gaan wanneer je in Stockholm bent. Fika staat voor een rustmomentje waarin je geniet van een kopje koffie en gebakje samen met dierbaren. 9 van de 10 keer wordt er als gebakje gekozen voor een typisch Zweeds kaneelbroodje. Mijn favoriete adresjes om te genieten van een welverdiend Fika-momentje zijn Cafe Pascal en Vete-Katten.
 • Djurgården: neem vooral eens een keer een Ferry naar dit eilandje. Hier bevinden zich een groot aantal musea (waaronder het Abba Museum) en een enorm pretpark. Ook zijn er prachtige tuinen/parken waarin je eindeloos rond kunt dwalen.
 • Get lost: in Stockholm zijn zo veel prachtige straatjes en wijkjes. Het beste is om gewoon naar buiten te gaan en een heel eind te gaan wandelen. Ondertussen kom je de leukste plekjes tegen. Zo heb ik ontdekt dat het gebied rondom de stadstoren (ook leuk om te bezoeken) erg rustig is maar geweldig zicht biedt op Gamla Stan. De bruggetjes tussen eilanden zijn ook dé perfecte plaats om het uitzicht eens goed tot je te nemen. Aangezien Stockholm uit zo veel grote en kleinere eilandjes bestaat, ben ik ook een keer spontaan in een bus gestapt en heb zo een uur genoten van het uitzicht om mij heen!
Stockholm, Zweden
Ook Stockholm is prachtig en zeker een bezoekje waard.

Aan te raden verblijfsduur: 3-4 dagen. En toen was het alweer tijd om terug te gaan naar Amsterdam! Ik heb enorm genoten van deze originele rondreis en deze 4 steden. Ik raad je zeker aan om dit rondje te maken; iedere stad is zo mooi op haar eigen manier. Handige tip: mocht je graag nog iets langer wegblijven en meer steden bezoeken, voeg dan Oslo in Noorwegen toe. Ook dit is een prachtige Scandinavische bestemming waar je veel cultuur op kunt doen, onder het genot van een aangenaam zomers temperatuurtje. Ik hoop dat deze twee reisblogs je een beter beeld hebben gegeven van de steden en hun bezienswaardigheden, tot ziens bij mijn volgende blog!

Wil je meer blogs over Finland of Zweden lezen? Klik dan op de links!

Bestemmingen

 1. Home
 2. blog
 3. deel 2 van mijn wonderlijke rondreis door oost europa en scandinavie
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.