camper door nieuw zeeland

Met de camper door Nieuw-Zeeland

71-jarige couchsurf host?!

Meer dan alleen campingplaatsen in Nieuw-Zeeland reizen de meeste reizigers met een camper door het land. Dit is ook de meest ideale manier om te reizen. Vanuit de camper kun je alles zien en kun je stoppen waar en wanneer je wilt. Nieuw-Zeeland bestaat voor de helft uit mensen die er reizen, waardoor er door heel het land genoeg faciliteiten zijn. Wij kozen ervoor om niet alleen gebruik te makenvan deze faciliteiten, maar ook te gaan couchsurfen. Wat een aanrader! Of toch niet? Couchsurfen: “via internet een slaapplaats regelen bij iemand die je niet kent.''

Boer uit Nieuw-Zeeland

“Hi, Yes make your way to my place. Look for the grass driveway. Come down it, that’s me! See you tomorrow John”Rijdend over de groene oprit vragen we ons af waar we nu weer terecht zijn gekomen. Een ogenschijnlijk verlaten caravan compleet ingegroeid door pompoen bladeren. Is dit de woonruimte van onze 71-jarige couchsurf host? We parkeren onze camper in het grasveld, omringd door woonhuizen. We kijken in het rond: de ingebouwde caravan aan de ene kant met daarnaast een garage en aan de andere kant een soort camper.We parkeren midden op het gras. Op het moment dat we uitstappen zien we een oudere man de camper uit strompelen. Dat moet John zijn! We maken kennis met elkaar en krijgen vervolgens een rondleiding. We beginnen in de garage: een grote ruimte met een kleinere werkplaats. John vertelt ons dat hij niet veel in de garage komt en loopt snel verder. We lopen naar de witte “camper”. John opent de deur. Ik word overweldigd door een muffe geur en kijk naar binnen. “You can sleep in here!' Ik kijk opzij en brabbel snel dat we prima in onze “eigen” camper kunnen slapen. Dat zijn we immers gewend. Als laatst passeren we de pompoen bladeren om John zijn woonruimte te bewonderen. Weer dringt een vieze lucht mijn neus binnen, maar dit keer nog veel erger. John zijn vier katten springen gelijk op. “Would you like some tea?”

Camper couchsurfhost Nieuw-Zeeland
Camper van couchsurfhost Nieuw-Zeeland

Even word ik overdonderd door de gedachte om direct te vertrekken. In deze caravan kan toch niemand wonen? Maar dan begint John met zijn levensverhaal. Na een zwaar auto-ongeluk is John arbeidsongeschikt geraakt. Omdat hij niet goed verzekerd was en geen partner had, werd hij al snel genoodzaakt zijn boerenleven te verruilen voor een leven in een caravan. Dit weerhield hem er niet van om te genieten van het leven. Naast zijn boerenbestaan bood John zijn boerderij 10 jaar lang aan als slaapplaats voor reizigers. In al die jaren heeft hij een boek bijgehouden, omdat dit er steeds meer werden. Vol verbazing kijk ik John aan als hij vertelt dat hij dit na zijn ongeluk heeft voortgezet en hij nu zijn 552e en 553e gasten ontvangt. We zijn echter pas de 19e en 20e gasten uit Nederland. Wat geweldig om te zien dat een alleenstaande man zonder kinderen zich nooit eenzaam hoeft te voelen met al die conversaties en ervaringen. Dit logeerpartijtje begint steeds interessanter te worden. Na een lunch met crackers, kaas en zelfgekweekte tomaten uit John zijn moestuin nodigt hij ons uit om de omgeving te bekijken. Bukkend kruipen we in zijn kleine autootje. Bij elke bocht of hobbeltje in de weg voelt het alsof ik in een Kermisattractie gestapt ben: daar kreeg ik ook altijd van die blauwe plekken.

Nieuw Zeeland
Samen met John in zijn kleine autootje over de Nieuw-Zeelandse wegen.

 

John zet ons af bij een afgelegen strand en vertelt ons welke wandeling we daar kunnen maken. We genieten van het uitzicht - geen toerist te zien hier, wat best ongebruikelijk is voor Nieuw-Zeeland - en maken een duik nadat we de wandeling hebben voltooid. Om 17 uur hebben we weer met John afgesproken. Hij neemt ons mee naar een plaatselijke pub, waar we voor weinig kunnen deelnemen aan een BBQ met de “locals”. We mengen ons in het gezelschap en krijgen kaartjes uitgedeeld. ''On which horse do you bet your money?'' Horse? John legt ons uit dat de locals hier geregeld naar paardenraces kijken, waar ze vervolgens op gokken. Een paar rondes gokken we mee. Helaas valt paard nummer 12 op het laatste moment. Ach, het was wel weer een leuke ervaring. Iets wat we anders nooit gedaan zouden hebben tijdens onze reis. De volgende dag bezoeken we Cathedral Cove op aanrader van de Lonely Planet gids. Die overigens overbodig is in Nieuw-Zeeland. Na het downloaden van Campermate hoef je geen boekjes meer te lezen. Campermate is de ideale gratis app voor reizigers in Nieuw-Zeeland, die op een offline map laat zien waar je alle campingplaatsen, openbare toiletten, bezienswaardigheden en things to do kunt vinden. Ideaal!

Cathedral Cove Nieuw-Zeeland
Cathedral Cove Nieuw-Zeeland

Vanaf de parkeerplaats is het 30 minuten lopen naar Cathedral Cove. Een stijl trappetje en wat zweetdruppels verder komen we op het strand aan, waar we worden omringd door enorme rotspartijen. Jammer van de bewolking, maar het is zeker de moeite waard om te bekijken tot wat voor groots de natuur in staat is. Wat zijn wij maar kleine wezens in vergelijking met deze grote rotsen. Bij terugkomst eten we bij John. Als toetje heeft John Nieuw-Zeelands ijs meegenomen wat hij aftopt met zelfgemaakte warme rabarber - die hij waarschijnlijk ook uit eigen tuin heeft gehaald. Heerlijk! Nadat ik de route voor de rest van het Noordereiland heb uitgestippeld, besluiten we onze reis voort te zetten en hebben we gelijk een nieuwe afspraak met een couchsurf gezin over een paar honderd kilometer gemaakt. Ben benieuwd waar we dan weer terecht gaan komen. Een vriend voor het leven? Ik denk niet dat John dat aan kan met zijn 553 gasten en alle gasten die nog zullen volgen. Maar een mooie ervaring, dat was het wel! Hoe het nu met John gaat?Aan het eind van ons logeerpartijtje hebben we John geholpen met het leeghalen van zijn garage. Hij had het grondgebied verkocht en moest het over 3 weken verlaten. Hij had nog geen idee waar hij heen ging. Hopelijk gaat het hem goed!

Meer over Nieuw-Zeeland lezen? Klik dan hier!

Bestemmingen

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!