Header afbeelding

Couchsurfen in Nieuw-Zeeland

Hoe gaat dat precies?

“Couchsurfen?”

Dat is vaak de verbaasde reactie die ik krijg als ik mensen vertel over mijn ervaringen met reizen en het logeren bij lokale bevolking. Vele mensen hebben er nog nooit van gehoord of hebben geen flauw idee hoe zoiets werkt. Meestal reageer ik bijna net zo verbaasd terug als ik zulke reacties krijg. Couchsurfen is enorm populair onder reizigers en bijna 14 miljoen mensen zijn aangesloten bij de community couchsurfen. De ene reiziger maakt afspraken om de kosten zo laag mogelijk te houden en de ander is enorm geïnteresseerd in de leefomstandigheden en cultuur van de “locals”. Ik had een beetje van beide.

Op naar de camping in Nieuw-Zeeland

Na ons bezoek aan couchsurf host John in Nieuw-Zeeland besloten we om eerst weer een aantal dagen te verblijven op campings die op onze route lagen. Zo bezochten we een camping vlakbij Lake Taupo aan een rivier. Taupo is een populair en gezellig plekje, waar enorm veel te beleven valt. Hierdoor was het erg gezellig op de camping. We hebben er 3 nachten geslapen. Het was heerlijk om te zonnen, af te koelen in de rivier, of om je te wassen in de rivier. Maar onze nieuwe afspraak met couchsurf hosts stond al gepland, dus langer dan 3 nachten konden we niet blijven. We hadden een afspraak met een jong stel met twee jonge kinderen.

Uitzicht in Nieuw-Zeeland
Uitzicht in Nieuw-Zeeland

Hoe kan je het beste een host zoeken in Nieuw-Zeeland?

Je vraagt je nu misschien af hoe het zoeken van een host dan gaat. Nou, eigenlijk is het heel simpel. Je gaat naar de website couchsurfing.com en maakt een account aan, dit kan bijvoorbeeld via
Facebook. Je vult de plaats in waar je heen gaat: als je dit nog niet specifiek weet, is een land of regio genoeg. Daarna kun je een keuze maken: “find a host”, “meet travelers” en “get the app” voor de zogenaamde hangouts. De meeste mensen die ergens hebben gelogeerd laten een referentie achter, zodat andere reizigers een beeld krijgen van het verblijf en de host(s). Op deze manier kun je als het ware mensen gaan “scannen”. Wij hebben onze afspraken voor Nieuw-Zeeland thuis gemaakt en hebben veel referenties gelezen. Vandaar dat we hosts hebben uitgezocht, die al veel ervaring hebben met couchsurfers. Zo ook dit jonge gezin, die al tientallen reizigers heeft ontvangen.

We hadden erg veel zin om het gezin te ontmoeten en spraken om 15 uur af. We ontmoetten elkaar op de oprit van het gele vrijstaande huis middenin de weilanden. Het landschap zag er best Nederlands uit en op de gele kleur van het huis na had deze ook een Nederlandse uitstraling. Het gezin verzocht ons achter hen aan te rijden naar de pony’s die een eindje verderop stonden. Nadat we de pony’s hadden verzorgd, gingen we zwemmen in een riviertje langs de weg. Het was heerlijk weer dus een verfrissende duik was precies wat we nodig hadden. Dit was een goed moment om het gezin te leren kennen. Na een korte zwemsessie met vragen over en weer maakten we ons klaar voor de avond. We gingen BBQ’en!! Wat hadden we hiernaar uitgekeken, nadat we vele reizigers in grote groepen zagen BBQ’en, met name in Taupo. De geur maakte ons jaloers, maar we waren nog niet zo brutaal onszelf uit te nodigen bij de groep en een BBQ met z’n tweeën vonden we ook wat saai. Nu konden we extra genieten. Het was heerlijk! Na een paar stukjes vlees en wat biertjes zochten we onze camper op om te gaan slapen. Best handig zo’n mobiel huis

Riviertje Nieuw-Zeeland
Riviertje Nieuw-Zeeland

Een dag uit het leven van …

De volgende dag beleefden we een dag uit het leven van dit Nieuw-Zeelandse gezin. Om 10 uur in de ochtend vertrokken we naar muziek. Dit bleek een vrijwilligersproject, waarbij kleine kinderen kennis konden maken met verschillende instrumenten, konden dansen en lekker konden spelen. Het was een intense herrie met alle 1, 2 en 3-jarigen, die nog niet wisten hoe ze de maat moesten houden. Na een rustige lunch maakten we ons klaar voor een middagje op de boerderij. Met een jeep werden we rondgeleid over het gigantische landgoed van de (schoon)vader. We stopten bij een stal. Het was een grote ruimte met een verhoging. Achter de verhoging zag ik een klein glijbaantje en een soort doolhof van houten hekjes. Ik kon me voorstellen dat de kinderen ook vermaakt moesten worden.

Niets bleek minder waar: het was de stal waar de schapen geschoren werden. Oepsie, die zag ik natuurlijk niet aankomen. Het was interessant om te zien hoe de schapen in een harnasje gehezen werden. De wol werd verzameld en het geschoren schaap werd naar het glijbaantje geleid. Enorm grappig om te zien hoe de kale schapen via het mini glijbaantje hun weg zochten door het doolhofje naar het weiland!

Glow worm cave Nieuw-Zeeland

Na deze unieke ervaring was het tijd voor de volgende unieke ervaring. Na het avondeten vertrokken we naar een glow worm cave. Iedereen die zich verdiept in een reis naar Nieuw-Zeeland zal weten dat dit één van de must do’s van het land is. Waiotomo is de populairste grot en wordt dan ook vaak aangeprezen. Na het lezen van verschillende negatieve recensies over met name het “overpriced” zijn van deze grotten, besloten we dit dan ook aan onze neus voorbij te laten gaan. Maar o wat ben ik blij dat dit gezin ons heeft meegenomen naar een, in de middle of nowhere gelegen, grot met deze glow worms. Met een baby dragende backpack begonnen we aan onze wandeling met zaklampjes door het bos. Het was pikkedonker en ik kon alleen zien waar ik mijn volgende voetstap moest plaatsen. Na een korte wandeling van ongeveer een kwartier kwamen we aan bij een grot. We stapten in het koude water, liepen de grot in en dimden onze zaklampjes. Het was alsof je naar een sterrenhemel keek. Maar deze gifgroene lichtjes waren geen sterren, maar wormpjes! Ik heb veel dieren gezien in deze reis, maar deze behoren toch wel tot één van de meest bijzondere. Het enige jammere aan deze ervaring was dat de wormpjes moeilijk vast te leggen zijn op een foto. Het is echt iets dat je zelf moet meemaken, maar dat maakt het dan ook weer heel speciaal. Op de terugrit, met een krijsende baby en een schreeuwend kind, na was dit een dag om nooit te vergeten.

Glow worm cave Nieuw-Zeeland
Glow worm cave Nieuw-Zeeland

De volgende ochtend hebben we rustig ontbeten, ons beddengoed gewassen en een bedankje geschreven in het couchsurfboekje van onze hosts. Het was weer tijd om te gaan en dit mooie land verder te ontdekken. Wat een fijn gezin en wat uniek dat we hier twee dagen deel van hebben mogen uitmaken.

Ik zou iedereen aanraden om naar Nieuw-Zeeland af te reizen. Het is een geweldig divers, schoon en vriendelijk land (houd mijn blog in de gaten voor alle aanraders in Nieuw-Zeeland)! Het reizen met een camper is wat mij betreft een must: je kan gaan en staan waar je wilt en het land is hier qua faciliteiten helemaal op ingericht en de bewoners zijn hieraan gewend.

Zelf houd ik erg van de combinatie tussen gezelligheid, tijd voor mezelf, vernieuwing en vertrouwdheid. Daarom zou ik zeker het slapen op campings combineren met het afspreken of verblijven bij hosts. Je leert zoveel meer over het land en de cultuur en je komt op plekken waar je anders nooit zou komen.

Couchsurfen kan niet alleen in Nieuw-Zeeland, maar over de hele wereld zijn hosts actief. In totaal heb ik 5 keer bij hosts geslapen in verschillende landen en werelddelen: Kroatië, Frankrijk, Bali en Nieuw-Zeeland. De ene ervaring was leuker dan de andere, maar ik zal ze allemaal nooit meer vergeten!

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. couchsurfen in nieuw zeeland
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.