De eerste maand in Buenos Aires... 9 dagen zonder stroom!

Hola!

Mijn eerste maand Zuid Amerika is voorbij...

Buenos Aires, voorjaar, 25C? Niet dit jaar... Koudste voorjaar ever, en het wordt nog niet echt beter de komende weken. Veel regen, koude wind, maar ook af een toe een heerlijke lente dag... El Ninjo krijgt de schuld...

Elektriciteit

Als je gelukt hebt. :-) Door het hoge verbruik van airco’s in de hete zomer gebeurt het regelmatig dat Buenos Aires te maken heeft met blackouts. Hele wijken zitten dan tijdelijk of voor langere tijd zonder stroom. De meeste huishoudens hebben uit voorzorg een noodgenerator in huis, zodat ze in ieder geval een aantal uren per dag stroom kunnen hebben.

Dit keer was de stroomstoring veroorzaakt door graafwerkzaamheden. 110.000 huishoudens waren afgesneden van de stoom. De stad veranderde in een spookstad. Geen straatverlichting, geen verkeerslichten. Alles pikkedonker. Een hele onprettige sfeer op straat.

In mijn geval duurde het 9 dagen... Geen pretje op de 7e etage, zonder lift, maar goed voor de benen. :-) Het geen water hebben is dan nog het ergste. Niet kunnen doortrekken, niet douchen, niet afwassen... Met pannetje warm water jezelf wassen en gelukkig waren vrienden gastvrij om daar af en toe een douche nemen. Daar geniet je dan dubbel van! Wat een rijk leven hebben we toch als het er is en we nemen het altijd maar voor lief...

buenos aires

Huizen...

Gelukkig een dak boven het hoofd. In Buenos Aires er zijn ca. 18.000 mensen dakloos. Ze liggen in parken, portieken en steegjes. Keurige oude dametjes, onder een paar dozen en een dekentje, oude kromme mannetjes, maar ook jongeren. In de loop van de avond komen ze met winkelwagentjes en matrassen tevoorschijn... In elke straat zie je er zeker wel 2 of 3 liggen, op koude avonden bij elkaar gekropen. Ontroerend en triest om te zien...

Ik had meer geluk. De eerste week had ik een Hostel geboekt. Met 4 bedden op een kamer. Prima te doen. Meestal waren er maar 2 bezet, dus niemand boven je :-). Nadeel is natuurlijk dat je constant alles moet afsluiten en op moet bergen, zelfs als je even naar het toilet gaat. Je weet maar nooit.... Niet handig als je voor langere tijd om een plek verblijft.

De tweede week zat ik in een AirBnB in het centrum. Prima locatie. Eigen plekje. Kunnen onderhandelen over de prijs, dus goeie deal kunnen maken.

Vervolgens 2 weken in het appartement van een jongen die ik hier heb leren kennen en die zelf op vakantie was. Fijn om tijdje ergens te kunnen intrekken, was het niet voor de electriciteits ellende... Dat was wel erg vervelend. Zeker omdat je niet weet hoelang het gaat duren. Sommige huizen hadden dezelfde dag weer stroom, anderen paar dagen later via generatoren die overal in de straten opdoemden. In ons blok waren er blijkbaar grotere problemen want pas na 9 dagen kwam het licht terug. Af een toe een lampje dat aan ging, maar verder niks. En geen water omdat de waterpompen het niet doen...

Buenos Aires

Een stad met veel politieke en economische problemen, maar als bezoeker is het er prachtig. Vele parken, lange lanen met bomen. Mooie architectuur, kunstwerken en musea. De Tango dansen ze op straat en in de weekenden zijn er vele markten waar locale producten en eigen maaksels verkocht worden, om een centje bij te verdienen. De verschilden wijken zijn heel divers met een eigen karakter. San Telmo is eigenlijk een hele arme wijk van oudsher, waar je stoffige antiekwinkeltjes vind en leuke barretjes en restaurantjes verreizen. Recoleta is een wat rijkere buurt, met grote appartementencomplexen. Palermo is de meest levendige buurt, met vele restaurants, bars en de mooiste winkels met hedendaagse couture. Weinig lokalen die het zich daar kunnen veroorloven om te winkelen.

Puerto Madero was 50 jaar geleden een vieze oude haven en is nu de crème de la crème van Buenos Aires. Er is veel kritiek op geweest, "on Buenos Airiaans" maar prachtig. Skyline met hoge apartementen complexen en kantoren, pakhuizen die opgeknapt zijn en de leukste restaurantjes herbergen en een scala aan luxe hotels.

Het Spaans is toch wel erg moeilijk. Muy dificil y muy rapido! Als ze heeeel rustig praten kan ik wel wat verstaan. Spreken met handen en voeten... Ach, ik red me wel. We doen het er maar mee. Het was een fijne school en laatste 2 weken een leuke klas. Ook prettig om bij een langer verblijf in een grote stad de structuur te hebben van elke dag naar school gaan, voor 4 uurtjes. In de middagen rondfietsen, wandelen of een museumpje doen. Of een koffietje doen om het Spaans in de praktijk te brengen.

Met 4 weken Spaanse les op zak is het morgen tijd om Buenos Aires en mijn nieuwe vrienden achter te laten en echt op reis te gaan. Eerste stop wordt Salta, 2 uur vliegen van Buenos Aires, in het noorden van Argentinie.

Hier nog een paar foto's voor een algemene indruk van deze indrukwekkende stad!

buenos aires buenos aires

buenos aires buenos aires 

Hasta luego!

Barry

Mis nooit meer een topdeal!