Bourgondisch Gent

Yes, we mogen weer! Lees hier alles over welke bestemmingen weer te boeken zijn

bourgondisch gent

Bourgondisch Gent

Bourgondisch Gent

Op zoek naar een stedentrip in het buitenland, maar niet zo ver willen reizen? Op slechts 2 uurtjes rijden van Utrecht ligt de Belgische stad Gent. Rond 1550 op Parijs en Londen na de grootste stad van Europa. Tijd om eens te kijken hoe deze stad er voor staat!

Gent

Gentse Feesten:

Gent staat nu met name bekend door de 10 dagen durende stadsfeesten, ofwel de Gentse Feesten. Dit was voor ons ook aanleiding om de stad eens te bezoeken. De feesten zijn ooit ontstaan na besluit van het stadsbestuur om alle feesten in de stad samen te voegen tot de Algemene Kermis. Op die manier probeerden de industriëlen de afwezigheid van arbeiders op maandag te vermijden. Dit jaar vonden 1,3 miljoen mensen hun weg naar de Gentse Feesten en dat maakt het één van de grootste stadfeesten.

En wat voor een feest! Vanaf een uur of 14:00 komt de stad tot leven en beginnen de eerste artiesten op te treden en drinken de feestgangers hun eerste biertje om van de kater af te komen. Door heel Gent heen vind je op de pleinen podia, met allen een bepaald thema. Op het podium treden niet alleen muzikanten op, maar ook dans en theater. In de stad hangt een heerlijke ongedwongen sfeer, het voelt net als een festival, maar dan in de gehele stad. De feesten lopen door tot in de late uurtjes en duren in totaal 10 dagen!

Tip: In 2018 zijn de feesten van 13 – 23 juli. Klik hier voor een mooie impressie!

Gravensteen:

De middeleeuwse burcht, Gravensteen, is een must see als je Gent bezoekt. De basis van de burcht is al gelegd in de 1e en 2e eeuw. Pas in de 9e eeuw kwam de burcht tot leven toen een graaf de eerste versterking aanbracht tegen de Noormannen. Daarna hebben meerdere graven de burcht versterkt en het uiterlijk van een kasteel gegeven. Toen de burcht niet meer als verdedigingsmuur hoefde te dienen raakte het snel in verval en werden er zelfs huizen tegen de gevels aangebouwd. Gelukkig heeft het Rijk en de stad Gent het pand gekocht, de huizen gesloopt en de burcht weer in ere hersteld. De laatste bezetting van de burcht is geweest door studenten, zij protesteerden tegen de hoge bierprijzen in 1949.

Gent 2

Gent van bovenaf:

Om een mooi uitzicht te krijgen over de stad Gent kan je een tweetal torens beklimmen. De bekendste hiervan is de Belfort toren. Deze toren behoort  samen met de aangrenzende Lakenhal en de Mammelokker tot het UNESCO Werelderfgoed. Vanaf 95 meter hoog heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Een tweede optie (en die wij hebben gedaan) is de 444 treden van de Sint-Baafskathedraal te bedwingen. Voor een schamel bedrag van €2 heb je na een leuke klim en een betoverend 360 graden uitzicht! Let wel op: deze toren is alleen te beklimmen tijdens de Gentse Feesten.

Gent 3

Eten en drinken:

Gent beschikt over talloze restaurantjes en koffiezaakjes, het is daarom ook niet moeilijk om ergens lekker te gaan eten. Wij liepen per toeval langs Juffrouw Strik, een chocolatier/koffiebarretje, voor een lekkere koffie. Bij de koffie kregen we echte Belgische bonbons wat een ware traktatie was.

Voor het avondeten kozen wij er dit keer voor om niet vooraf allerlei restaurantjes op te zoeken maar daar te gaan zitten waar het er gezellig uit zag en de kaart ons aansprak. Dit was voor beide avonden aan de Graslei, aan het water met uitzicht op het grote podium van Pole, Pole (Gentse feesten). Uiteraard kwamen de mosselen op tafel en kozen we er de andere avond voor om bij een Italiaan aan te schuiven. 

Biercafé

Belgie staat natuurlijk bekend om zijn Belgische biertjes, zo ook Gent. Een bezoekje aan de Dulle Griet, het biercafe met meer dan 500 soorten bier, kon dan niet ontbreken. Het was even nadenken en uitzoeken voor welke we zouden gaan maar hebben beide een goede keuze kunnen maken.

Gentse neusjes

Deze lekkernij is echt een Gentse lekkernij. Op diverse plekken in de stad vind je mobiele kraampjes waar ze deze ‘neusjes’ verkopen. Het is een kegelvormig snoepje dat door haar vorm mensen doet denken aan een neus. De paarsrode snoepjes hebben een stevige buitenkant en een zachte binnenkant. De binnenkant bestaat uit een soort van gelei. Tegenwoordig zijn ze niet alleen verkrijgbaar in de paarsrode variant maar ook in diverse andere smaken (o.a. drop, appel, limoncello).

Gent 4

Zijn jullie wel eens in Gent geweest? Wat is jullie het meest bijgebleven aan deze gezellig, bourgondische stad? Laat het achter in de reacties!

Mis nooit meer een topdeal!