Oneindige ‘On Top of the World’ momenten in Noorwegen!

Oneindige ‘On Top of the World’ momenten in Noorwegen!

Ken je dat gevoel? Dat euforische moment dat je na een hele afstand of klim eindelijk op de top van een gebouw of berg staat en denkt; ‘I’m on top of the world!’ Ja? Fantastisch! Dan zul je misschien wel het gevoel bij onderstaande momenten kunnen herkennen. Zo niet, geen probleem, dan is Noorwegen een fantastische inspiratie aangezien ze vol zit met gave fjorden en bergen. Ik zal een selectie geven van de bijna oneindige verschijnselen.

Trolltunga

De naam zegt het misschien al een beetje, maar deze indrukwekkende klif wordt vergeleken met de tong van een trol. Toen de dag aanbrak dat ik deze berg ging beklimmen, en dan ook echt beklimmen aangezien sommigen stukken heel stijl zijn, ging de wekker om 5.00 uur ’s ochtends, zodat we om 6.00 uur konden lopen. Het is namelijk een klim van zo’n acht tot tien uur (retourtje), met een wachttijd voor het puntje van ongeveer twee uur. Na veel zweten, zon, liters water en af en toe ook wat geploeg en gezeur is het moment daar; aangekomen bij de welbekende Trolltunga, en dan besef je dat die hele klim het ook wel waard was.

trolltunga

Preikestolen

De Preikestolen, oftewel de ‘Preekstoelen’, is een gemoedelijkere klim naar een prachtig fjord. Om boven te komen, moet je daar zo’n dikke twee uur voor uittrekken. Het fijne aan de Preikestolen is dat er een trap van stenen naar boven loopt, waardoor het naar boven lopen veel minder zwaar is dan de Trolltunga. Maar dit maakt het Wow effect niet minder! Eenmaal boven lijkt het net alsof je je boven de wolken begeeft, en eigenlijk is dit ook zo. Als je over de rand kijkt, zie je de wolken onder je bewegen.

preikestolen

De Kjeragbolten

Last but not least, de zogenoemde Kjeragbolten. Ik kan vrijwel met volledige zekerheid zeggen dat ik bij deze klim echt, maar dan ook écht, het ultieme ‘On top of the World’ gevoel had! Het bijzondere aan de Kjeragbolten is dat er een enorm stuk rots tussen twee berghelften is vastgeklemd, waar je op kan staan. Omdat het er ook wel een beetje waait, is erop staan best spannend. De steen hangt namelijk precies duizend meter boven het Lysefjord, even een duikje nemen is daarom niet een heel prettig idee.

Kjeragbolten

Na een van deze klimmen in Noorwegen te hebben gedaan, kan ik je garanderen dat je zeker het ‘On top of the World’ gevoel hebt ervaren!

Mis nooit meer een topdeal!