Als au-pair werken op Bali - Nyepi, de dag van de stilte | Weflycheap

Als au-pair werken op Bali - Nyepi, de dag van de stilte

Nyepi, de dag van de stilte.

leonie

De avond voor Nyepi: de jonge dansers, de grote Ogoh Ogoh en de toerist die alles vast wil leggen.18:36, de zon gaat onder. En daarmee wordt Bali in één klap donker: geen enkel licht, niet eens een kaarsje brandt er nog op het eiland. Tenzij je op sterven ligt of als er een baby in huis is, dan mag je op hoge uitzondering één lampje aan in huis. Ik loop met een zaklampje stiekem door de rijstvelden, op weg naar de villa van het gezin waar ik voor werk. Ik moet hard op de grond stampen, want er kunnen slangen in de rijstvelden zitten en slangen zijn doof. Met mijn nuchtere Nederlandse instelling moet ik wel om deze avond lachen, want er zit een geweldig verhaal achter.De meeste bewoners in Bali zijn HINDOEÏSTISCH. Tijdens Nyepi wordt het Balinese Nieuwjaar gevierd, maar niet zoals wij in Nederland allemaal brak tot 3 uur ’s middags in bed liggen (al heb ik stiekem wel tot 3 uur aan de rand van het zwembad gelegen). De avond voor Nyepi wordt er veel lawaai gemaakt en wordt er een lange optocht gehouden met Ogoh Ogoh’s, je kunt het vergelijken met carnaval. Men gelooft dat de boze geesten in de beelden van de optocht gaan zitten, vandaar dat ze aan het eind van de optocht in brand worden gestoken. Zodra deze boze geesten zijn weggejaagd, willen de Balinezen dat deze geesten ook écht wegblijven. Vandaar De Dag van de Stilte: geen licht, weinig geluid, je mag het huis niet uit, zelfs het vliegveld is gesloten. Bali zit voor 1 dag in het jaar op slot: de geesten moeten denken dat er niemand thuis is. 

Ondergedompeld in de cultuur

leonie2

Deze feestdagen had ik ook mee kunnen maken terwijl ik een lastminute voor 10 dagen naar Bali zou hebben geboekt en in het toeristische zuiden was blijven rondhangen. Maar wat is het fijn als het Indonesische vrouwtje dat naast je staat je al 10 x in haar winkeltje heeft gezien en je dus met alle liefde aan de hand neemt om het beste plekje te veroveren tijdens de optocht. En wat is het leuk als mijn au pair kind zijn schoolvriendjes tegenkomt en ze samen op de muziek dansen alsof ze zelf een Ogoh Ogoh zijn. Dit soort dingen maak je alleen mee als je voor langere tijd op één plek blijft, ik heb er nog geen seconde spijt van. Is het eng om zolang weg te blijven? Tuurlijk! Voel ik me soms eenzaam? Tuurlijk! Maar elke dag heb ik zóveel gelukmomentjes, die maken alles goed!

20160213_172739

Zie jij het leven in een andere cultuur wel zitten? Ga ervoor, twijfel niet! Ik ben benieuwd naar jullie avonturen!

Liefs uit Bali

Mis nooit meer een topdeal!