Zo'n plekje meer dan waard, Cradle Mountain op de werelderfgoedlijst | Weflycheap

Zo'n plekje meer dan waard, Cradle Mountain op de werelderfgoedlijst

Zo'n plekje meer dan waard, Cradle Mountain op de werelderfgoedlijst

Ik weet het zeker, iedereen die ooit een voet in Cradle Mountain national park heeft gezet omschrijft dit hetzelfde. In één woord: waanzinnig. Ik zelf, dacht dit al het moment dat we de slingerende weg ernaar toe opreden. Maar zelfs voor het volk dat niet zo overdreven onder de indruk is van gebergtes, is dit een plaatje. Een plaatje dat overigens ruimte biedt voor ieder wat wils.

Cradle Mountain

De avonturier

Als je avonturier zou uitspreken in Cradle Mountain national park, galmt de berg hoogstwaarschijnlijk ‘overland track’ terug naar je. Als je van een echte uitdaging houdt, geen indruk wil krijgen van de omgeving maar ieder hoekje wilt verkennen en als je fysiek goed in orde bent, dan is Cradle Mountain jouw speelterrein. De Overland Track is Cradle Mountains pareltje onder de hikes en bedraagt dan ook ruim 65KM. Deze track wordt door de meeste wandelaars in 6 dagen voltooid, maar dit is volledig afhankelijk van je wandelritme en de hoeveelheid zijwegen die je inslaat. Ook hoe primitief (slapen in tenten, eigen uitrusting en eten meenemen) of juist luxe (slapen in hutten, inclusief maaltijden en douche) je het wilt en kan maken, kan je zelf beslissen. Eén ding is zeker, onderschat het niet en zorg dat je instaat bent om iedere dag minimaal 10KM te wandelen.

Cradle Mountain

De stevige hiker

Goed, niet iedereen heeft tijd en/of zin om 6 dagen te wandelen. Gelukkig heeft Cradle Mountain ook genoeg te bieden voor de hikers die wel van een stevige wandeling houden, maar s’ avonds dan gewoon weer in hun eigen bed willen liggen. Voorop gesteld, er zijn tientallen kortere- en dag wandelingen. De gene die hier genoemd worden zijn slechts een handje vol voorbeelden. De Cradle Mountain Summit track, is de ultieme dag wandeling. Het is zo'n 13KM klimmen langs weerspiegelende meren, over honderden traptreden en door serene rust. Op een mooie dag kan je de oneindige bergen van Tasmanië inkijken zover als je kunt. De summit track kost dan wel geen 6 dagen inspanning, maar onderschat het niet. De hike kost je zo'n 6 à 8 uur en is bestempeld met niveau 5, het hoogste wat een hike kan krijgen. Halverwege de klim naar de top kom je bij Marions look out, op dat moment heb je het steilste stuk gehad. Mocht het toch wat tegenvallen of valt het zwaarder dan verwacht? Geen probleem, Marions look out bereiken is al een hele kunst en niemand die je gek aankijkt als je hierna terugkeert.

Cradle Mountain

De familiewandelaar

De bovenstaande tracks zijn veeleisend en waarschijnlijk niet geschikt voor een doorsnee jong gezin. Gelukkig zijn er ook genoeg wandelingen die je in een korte loop een goede glimp van de bijzondere omgeving kunnen geven. Voor meer informatie over de verschillende wandelingen, kijk op de Tasmania goverment website.

Kortom, het maakt eigenlijk niet uit hoe erg je van wandelen houdt, je moet sowieso een kijkje nemen in Cradle Mountain national park. En goed om rekening mee te houden: zorg dat je net na zonsopkomst al start met hiken, dit golden hour brengt zoveel meer met zich mee. Geen zin in vroeg opstaan? Kijk dan nog even naar dezelfde foto, op een vroeg en een later tijdstip hieronder. Veel wandelplezier (en succes!)!

Schermafbeelding 2018-04-24 om 09.37.26 Schermafbeelding 2018-04-24 om 09.37.15

Mis nooit meer een topdeal!