Het einde van een studie in het buitenland! | Weflycheap

Het einde van een studie in het buitenland!

4 maanden en 22 dagen later…

Terwijl ik uitreken hoelang ik nu al in Maleisië zit, schrik ik er zelf van. Het waren nog niet eens vijf maanden, maar het voelt als vijf jaar! Van veel dingen ben ik al helemaal vergeten hoe dat in Nederland ook alweer was. Hoe zei ik die ene vriend eigenlijk gedag als ik hem op straat tegenkwam? Hoe voelt het om sokken en een winterjas te dragen? Hoe smaakt drop ook alweer? En zou ik nog wel auto kunnen rijden?

buitenland buitenland

Het klinkt overdreven, maar ik leef in een totaal andere wereld hier. Ik probeer iedere dag op de hoogte te blijven van wat er in Nederland gebeurt, maar met de dag wordt het lastiger om het me voor te stellen. Ik leef in een wereld waar het dag en nacht 35 graden is, waar op vakantie zijn mijn dagelijkse bezigheid is en waar ik eigenlijk geen echte thuis heb. Natuurlijk heb ik mijn appartement in Penang, waar ik iedere week weer ‘thuis kom’. Maar de afgelopen maanden ben ik veel vaker in andere landen geweest dan in mijn eigen appartement. Ik reis van land naar land, van bed naar bed en van cultuur naar cultuur. Dit is geweldig, maar het doet me ook beseffen hoe fijn het eigenlijk is om thuis te komen.

buitenland buitenland

Tussen het reizen door ben ik bijna iedere week weer terug naar Penang gekomen om mijn vakken te volgen. Gisteren heb ik mijn laatste examen gehad. Nu is het voorbij, het zit erop! Vier maanden lang kon ik niet wachten tot ik klaar was met mijn examens en ik gewoon lekker rond kon reizen in Zuidoost-Azië. Maar nu het zo ver is, vind ik het eigenlijk ontzettend jammer. De moeilijkheidsgraad van de vakken die ik hier heb gevolgd was een stuk lager dan van de vakken die ik in Nederland heb gevolgd. Maar dat maakt ze niet minder waardevol. Ik heb ontzettend veel geleerd over Zuidoost-Azië en een totaal ander beeld gekregen van Maleisië. Bijvoorbeeld: ik moest een onderzoeksvoorstel inleveren voor het vak ‘Economic Transformation of Southeast Asia’. Het onderwerp mochten we zelf kiezen, zolang het maar met economie en Zuidoost-Azië te maken had. Ik koos ervoor om de werkloosheid in Nederland en Maleisië met elkaar te vergelijken. In mijn onderzoeksvoorstel schreef ik trots op hoe ontwikkeld Nederland was en hoe onderontwikkeld Maleisië was. Dat was nou eenmaal het beeld wat ik bij deze twee landen had. Ik schreef dan ook als onderbouwing voor mijn onderzoek dat Maleisië nog wel wat kon leren van de structuur in Nederland en dat dat waarschijnlijk de reden zou zijn waarom er meer werkloosheid in Maleisië was. Mijn onderzoeksvoorstel werd goedgekeurd en ik begon met mijn onderzoek. Wat bleek? Maleisië is totaal niet zo onderontwikkeld als ik dacht. En nog erger, de werkloosheid in Maleisië is twee keer zo laag als in Nederland! Zo kan Nederland dus nog wat leren van Maleisië…

buitenlandDeze laatste dagen van de exchange voelen raar. De studenten verlaten Penang één voor één. Ze gaan terug naar hun eigen land of ze gaan reizen door Zuidoost-Azië. We hebben vijf maanden lang met z’n allen geleefd, maar nu gaat iedereen zijn eigen weg. In vijf maanden heb ik een ontzettend bijzondere band opgebouwd met alle exchange studenten hier. Denk maar aan die zomervakantie waarbij je twee weken lang op een camping zat en de mede campinggangers al voelden als je beste vrienden. In vijf maanden is dat nog tien keer zo erg. Ik ga ze missen, dat met zekerheid. Gelukkig is het avontuur voor mij nog niet helemaal voorbij. Samen met drie vriendinnen van hier vertrek ik eind deze week naar Bangkok, Laos en Cambodja. Daarna komen mijn ouders, broer en tante en ga ik nog drie weken naar Borneo. Het gevoel van naar huis gaan heb ik dus nog niet, maar het gevoel van ‘de exchange is nu toch echt afgelopen’ begint helaas te komen…

buitenland

Mis nooit meer een topdeal!