7 tips voor new york city

New York City

7 tips voor jouw eerste keer naar The Big Apple

New York City stond al een tijdje op mijn bucketlist. Deze stad heeft namelijk zoveel bezienswaardigheden. Ik houd van films en series kijken die in deze stad zijn opgenomen en droom weg bij de vele Instagram foto’s die hier gemaakt worden. Tijdens ons eerste bezoek aan The Big Apple had ik niet verwacht dat ik zo overdonderd zou zijn door deze stad. Er is op iedere hoek van de straat iets te zien. Hieronder vind je mijn tips voor als je voor het eerst naar New York gaat! Je hotel boek je hier gemakkelijk en voordelig!  

1. Breng een bezoek aan Top of The Rock 

Veel toeristen denken er niet meteen aan om naar het Rockefeller Center te gaan. Ze brengen een bezoek aan het veel bekendere Empire State Building. Dit komt doordat het Empire State Building in veel films en series voorkomt en een lange tijd het hoogste gebouw van New York was. Natuurlijk krijg je vanuit het Empire State Building een mooi uitzicht over de stad, maar het gebouw zelf staat dan niet op de foto. Dit is natuurlijk zonde, aangezien het juist zo’n iconisch beeld is van de skyline van New York. Daarom de ultieme tip: koop in plaats van een kaartje voor het Empire State Building, een kaartje voor Top of The Rock. Wanneer je bovenop het Rockefeller Center staat, krijg je een veel betere kijk op de ooit hoogste toren van New York. Daarnaast kun je ook heel goed over Central Park heen kijken wanneer je naar de andere kant van het gebouw loopt. 

empire state building skyline uitzicht top of the rock
Uitzicht op het Empire State Building vanaf Top of The Rock

Vind je het Rockefeller te klein en wil je de stad van nóg grotere hoogte bekijken? Ga dan naar het One World Trade Center in Lower Manhattan. Deze is met 541 meter de hoogste toren van New York en de rest van Amerika. Met een kaartje mag je naar de 102e verdieping en je krijgt hiermee een adembenemend uitzicht over de stad. Als je goed kijkt kun je zelfs Brooklyn en het Vrijheidsbeeld zien. 

one world observatory uitzicht
Uitzicht vanaf One World Observatory

2. Ga wél naar Brooklyn 

Aangezien wij maar 4 dagen in New York waren, gingen we ervan uit dat Brooklyn gewoonweg niet in het reisschema zou passen. Maar toen we eenmaal een stukje de Brooklyn Bridge waren opgelopen, konden we natuurlijk niet meer omkeren. Ik ben echt blij dat we helemaal door zijn gelopen tot Brooklyn. Het uitzicht op Manhattan wordt namelijk steeds mooier hoe verder weg je bent. Je kunt steeds beter en beter de skyline bewonderen. En ga zeker daarna ook even bij Dumbo kijken. Dit is een geweldige foto spot waar je de Manhattan bridge tussen de gebouwen uit ziet komen. Je kunt daarna gewoon de metro weer terug nemen naar Manhattan, dat vinden je voeten ook fijn. 

dumbo brooklyn manhattan bride uitzicht
Iconische fotospot in Dumbo, Brooklyn met uitzicht op de Manhattan Bridge

3. Sla het vrijheidsbeeld niet over 

Het vrijheidsbeeld is een van de populairste attracties van New York. Vaak moet je daarom lang wachten op de ferry naar Liberty Island, waar het vrijheidsbeeld staat. Wil je dit liever niet? Dan is de beste tip om zo vroeg mogelijk in de ochtend te gaan. Zelf vond ik de ferry naar Liberty Island echt een aanrader, vooral omdat je daarna ook nog gratis naar Ellis Island wordt gebracht. Dit is het eiland waar vroeger de immigranten aankwamen, voordat ze de stad in mochten. Daarnaast staat er een interessant museum op zowel Liberty Island als Ellis Island, waar je gratis in mag en meer leert over het vrijheidsbeeld en de immigrantenstroom naar New York. 

Maar voor wie het misschien te duur vindt, of niet te lang in de rij wil staan: neem dan de gratis ferry naar Staten Island! Deze veerpond vaart langs het vrijheidsbeeld. Neem dus een plekje op de boot, houd je camera bij de hand en geniet vanaf een afstandje van het uitzicht. 

Tip: wanneer je naar het vrijheidsbeeld gaat, kun je ook een kaartje kopen voor het voetstuk of zelfs om het hele beeld te beklimmen. Loop over de trappen om een idee te krijgen hoe het is om Lady Liberty zelf te zijn. 

vrijheidsbeeld uitzicht skyline new york
Het vrijheidsbeeld met de skyline van New York op de achtergrond

4. Huur een fiets voor Central Park 

Central Park is groot! Wij huurden voor 2 uur een fiets en hebben slechts de helft van Central Park gezien. Gelukkig liggen de meest iconische plekken wel allemaal in het zuiden van het park, zoals Bethesda Terrace en de vijver waar je modelbootjes kunt varen. Houd er rekening mee dat je niet overal mag fietsen in Central Park. Op sommige stukken zal je toch even moeten afstappen en gaan lopen. Gelukkig krijg je een kaart mee van alle plekken waar je wél mag fietsen. 

5. Neem de kabelbaan naar Roosevelt Island 

In New York loop je vrijwel overal omhoog te kijken. De gebouwen zijn er stuk voor stuk enorm! Het is daarom leuk om af en toe de stad even vanaf een hoger punt te zien en hiermee nekkramp te voorkomen. Een hele goedkope optie hiervoor is de kabelbaan van Roosevelt Island, waarvoor je alleen een metrokaartje nodig hebt. Wanneer je in de kabelbaan zit, kijk je zo door alle lange straten van New York heen. 

roosevelt island kabelbaan new york
Roosevelt Island Tramway

6. Bezoek het 9/11 museum 

Op de plek waar de Twin Towers ooit stonden, is nu een grote herdenkingsplaats gemaakt. Precies op de plek waar ooit de gebouwen stonden, staan nu twee watervallen met aan de randen alle namen van de overledenen. Naast en onder het 9/11 Memorial is een museum gebouwd. Door rond te lopen in dit museum, krijg je pas echt een goed beeld bij deze verschrikkelijke dag.  Het is een indrukwekkend museum en dat is nog zacht uitgedrukt. 

9/11 memorial new york waterval
Waterval bij het 9/11 Memorial

7. The High Line 

Waar voorheen altijd Brooklyn als het meest hippe gedeelte van New York werd bestempeld, is dat nu steeds vaker het Meatpacking District. Dit gedeelte stond vroeger vol met pakhuizen. Eten, drinken en goederen werden vanuit de haven, via treinen, naar de opslagplaatsen gebracht. Nu is deze treinbaan een looppad geworden voor iedereen die even wilt ontsnappen aan de drukke straten van New York. Als je goed kijkt, zie je de treinbaan eindigen in wat ooit een ingang van een gebouw was. Ook loopt de rails nog steeds over het pad waar je loopt. Breng een bezoek aan de Chelsea Market om een lekker hapje te eten of loop richting The Vessel voor een modern stukje kunst. Wil je er zeker van zijn dat je ook The Vessel in mag? Reserveer dan op tijd een kaartje met tijdsslot! 

high line park new york manhattan
High Line in Manhattan

Bestemmingen

Waanzinnige New York deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!