Header afbeelding

6 ultieme budgettips voor op reis

Zo bespaar je geld op reis

Je hebt een beperkt budget, maar een onbeperkt verlangen om de wereld te ontdekken? Welcome to the club! Een juiste balans tussen geld besparen en genieten, is de sleutel tot ‘succes’ voor een reisfanaat en backpacker. Je kunt jezelf zo nu en dan zeker verwennen met een heerlijke cocktail of een leuke tour, maar helaas kan dat niet iedere dag. Elke cent (penny, baht, yen, peso...) telt! Met een versleten jeans, een positieve mindset, een beetje creativiteit en een grenzeloos uithoudingsvermogen kom je als backpacker verrassend ver. Lees snel verder en ontdek onze 6 budgettips, waarmee je geld kunt besparen op reis.

1. Kies de juiste accommodatie

Ja, het is heel erg comfortabel om in fancy hotels te verblijven, maar het prijskaartje loopt dan vaak ook hoog op. Als je goedkoop op reis wilt, kan het best bespaard worden op accommodaties. De goedkoopste accommodaties zijn vaak hostels. Je deelt dan vaak een slaapzaal met zo'n 4 tot 12 mensen. Een andere mogelijkheid die de laatste jaren steeds populairder wordt is couchsurfen; je leert nieuwe mensen kennen en het is vaak nog gratis ook. Toch wel op zoek naar een beetje luxe? Dan is een ander alternatief Airbnb, waar je een heel appartement voor jezelf kan huren of een privékamer in een gedeelde flat. Het is vaak even goedkoop als een hostel, alleen heb je iétsje meer privacy. Geld besparen op reis én comfortabel reizen, hoe goed is dat?!

2. Street food is king

Het is een goed idee om een verblijf te boeken met een keukentje, zodat je makkelijk zelf kan koken. Zeker in de Westerse landen moet je koken; zo bespaar je veel geld op reis. In ontwikkelingslanden is het moeilijk om zelf te koken en een deel van de culturele ervaring vind je ook op straat, streetfood! Het is  daar veel goedkoper om op straat te eten of op de markt, dan in een restaurant. Je vindt bijna in elke stad marktjes of eetstandjes. Echt street food is koning; de ideale manier om heerlijke lokale gerechten te proberen en geld te besparen op reis!

3. Gebruik je voeten

Het is vaak heel verleidelijk om een taxi te nemen, maar na een paar ritjes ben je al heel wat geld kwijt. Dat had je beter aan andere dingen kunnen spenderen. De beste manier om een stad te verkennen, is te voet. Probeer dus zo veel mogelijk te wandelen of neem het openbaar vervoer. Een langere afstand en heb je een beetje lef? Probeer hitch-hiken eens uit. Een aantal tips voor hitch-hiken; neem altijd een A-4jte mee met een stift, stippel de route uit via Maps, zodat je de tussenliggende steden weet en lees je voor zekerheid ook even in over de veiligheid in een bepaald gebied. Wanneer je kiest voor het vliegtuig of de bus, kies er dan voor om ‘s nachts te reizen. Hiermee kan je gelijk een overnachting te besparen. Oké, het kan best vermoeiend zijn, maar het zorgt voor een goedkope reis of vakantie!

4. Haggle, haggle

In ontwikkelingslanden zien locals dollartekens in hun ogen, zodra je hen benadert. Ze verwachten dat je zal onderhandelen, dus koop nooit iets van een markt zonder af te dingen. Ook kun je onderhandelen over een accommodatieprijs of tourprijs. Wees echter wel een beetje realistisch en eerlijk!

5. Koop niet ALLE souvenirs

Als je souvenirs wilt kopen, koop ze dan aan het einde van je reis, want ze zijn overal wel te vinden. Het verzenden van souvenirs kan daarbij heel kostbaar zijn, dus leef je niet al teveel uit. De beste souvenirs zijn bovendien gratis, zoals de gebruikte vliegtickets, buskaartjes, polaraid foto’s en ga zo maar door.

6. Bereken een dagelijks budget

Vind je het moeilijk om in te schatten hoeveel geld je nou eigenlijk kunt uitgeven tijdens je reis? Bereken dan hoeveel je ongeveer dagelijks kunt uitgeven. Zo kun je een stuk beter inschatten naar wat voor een accommodatie je moet gaan zoeken en of je beter een bordje rijst of een 3-gangendiner kunt bestellen. Houd bij het berekenen van je dagelijkse budget niet alleen rekening met eten en accommodaties, maar ook met souvenirs, uitjes en onverwachte aankopen. Zo heb je altijd genoeg geld en sta je nooit voor verrassingen! Naast het berekenen van een dagelijks budget, is het ook slim om je uitgaven goed bij te houden. Zo kun je je dagelijks budget nog op tijd bijsturen als je ontdekt dat je teveel geld hebt uitgeeft bijvoorbeeld. 

Geld besparen op reis

  1. Home
  2. blog
  3. 6 ultieme budget tips op reis
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.