48 uur Sicilië

48 uur Sicilië

Yep, ik dacht overal maffia te zien. Sommige clichés ontkom ik ook niet aan. In elk klein cafétje zag ik de Godfather zitten en verwachte ik mannen die met machine geweren wild om zich heen zouden schieten. Maar niks van dat alles. Sicilië is relaxt, zonnig, gezellig en een perfecte plaats om heerlijk tot rust te komen.

48 uur Sicilië

Hoe kom je het beste naar Sicilië?

Sicilië is volgende de rest van de Italianen een apart volk. “Niet zoals Italianen echt horen te zijn.” Een mooi voorbeeld hiervan is dat Sicilië weigert een brug te bouwen tussen hen en het vaste land. Om in Sicilië te komen, maakte ik een spectaculaire treinreis vanaf Napels. Volgens de reisplanner zou ik 5 uur en 45 minuten onderweg zijn en hoefde ik niet over te stappen. Maar hoe kom je dan naar een eiland? Op z’n Italiaans; in stukken gehakt op de boot. De trein werd met één deel tegelijk een boot opgesleept en aan de andere kant in Sicilië weer in elkaar gezet. De trein is relatief goedkoop in Italië in vergelijking met Nederland.

48 uur Sicilië

Wat is er zoal te doen?

Maak absoluut een stop in Erice. Erice ligt tegen Trapani in het westen van Sicilië. De oude Middeleeuwse stad ligt op de top van de Monte San Giuliano. Deze stad was in de Middeleeuwen de belangrijkste stad van het oude Siciliaanse volk Elimi. Het uitzicht vanaf deze stad over Trapani, de zoutpannen en de Egadische eilanden is absoluut één van de betere uitzichten die ik ooit heb gehad.

48 uur Sicilië

Behalve het spectaculaire uitzicht heeft Erice nog veel meer te bieden. Het is een lieflijk, romantisch stadje met smalle straatjes en kleine huisjes, mooie oude monumenten, originele stadsmuren en resten van de Tempel van Venus. Qua eten vond ik het veel toeristische tentjes met matige kwaliteit eten. Ik denk dat Gli Archi di San Carlo nog de beste optie was. Via allemaal kleine gangetjes, boogjes en straatjes te bereiken. De sfeer is binnen is erg fijn en op de kaart staan een aantal lekkere, traditionele Siciliaanse gerechten.

48 uur Sicilië

Beste stranden

Verder is Sicilië erg geschikt voor strandbezoeken. Strand Cala Mosche is rustig, zonder bars en strandstoelverhuur en romantisch ingesloten tussen twee rots kliffen. Sant Vito Lo Capo’s is iets groter maar zeer de moeite waard voor het uitzicht. Een azuurblauwe zee met een wit zandstrand. Het is bijna net een tropisch eiland. Dan heb je ook nog Cefalu en Mondello. Beiden beschikken over zeer veel faciliteiten, maar daarmee zijn ze ook relatief druk en vol met families (en dus kinderen).

Palermo

Palermo heeft een paar erg fascinerende bezienswaardigheden om te bezoeken. Een vrij lugubere bezienswaardigheid is de Catacomben van Palermo waar je nog perfect gepreserveerde lijken kunt zien. Ook de Cappella Palatina is zeer de moeite waard om te bezoeken. Het is een prachtige kerk in uitbundig goud en marmer.

Hoe kom je er het beste weer weg?

Een hele relaxte manier van terug reizen naar het vaste land moet toch wel de boot van Palermo naar Napels zijn. Fantastische uitzichten op Italië bij een ondergaande en opkomende zon. En super efficiënt. Je reist en slaapt tegelijk. Kon ik tenminste de volgende ochtend meteen weer hard aan het werk op mijn volgende afspraak. Maar eigenlijk is 48 uur bij lange na niet genoeg. Sicilië heeft nog zo veel meer te bieden, dus binnenkort komt er een Sicilië deel 2.

48 uur Sicilië

Mis nooit meer een topdeal!