Het Glazen Huis is een modern glazen paviljoen waar het gloeit van de creativiteit. In het glasatelier blazen glaskunstenaars, designers en studenten bijna dagelijks hun ideeën leven in. Bewonder, beleef en blaas uit! Vanuit de tentoonstellingsruimten kan je binnenkijken in het glasatelier en de iconische spiraalvormige trap beklimmen: de 30 meter hoge glazen torenspits is ongetwijfeld het hoogtepunt van je bezoek!

Lommelse Sahara

Een natuurfenomeen, zo wordt de Lommelse Sahara veelal omschreven. In het midden van een groot naaldbos bots je ineens op een wondermooi woestijnlandschap tussen de geurende naaldbomen. De unieke fauna en flora in dit gebied maken er een tocht van die je nooit meer zal vergeten!

Dit prachtige gebied is oorspronkelijk ontstaan door industriële vervuiling in de 20ste eeuw van de nabijgelegen zinkfabriek. Om te voorkomen dat de verdorring van de grond verder zou uitbreiden en ter bescherming van de bewoning, werd hier een groene gordel aangelegd, voornamelijk met naaldbossen. De natuur herstelde zich langzaam maar zeker en de Sahara werd een feit ! In 2005 kaapte de Sahara de titel weg als zijnde één van de allermooiste plekjes van Vlaanderen. Tien jaar later, in 2015, werd er een uitkijktoren van 30 meter hoog en met 3 platforms geplaatst, die een schitterend uitzicht biedt op de hele omgeving. Dit gebied is tevens één van de 20 sterrenplekjes uit de Lage Kempen. Deze wandeling is dus een absolute aanrader om zelf dit mooie gebied te komen ontdekken!

Fietsen door de bomen

Vanuit Lommel bereik je in 20 minuten fietsen het unieke fietspad  ‘ Fietsen door de Bomen' in Bosland. Het is een unieke fietsbeleving waarbij je tot op tien meter hoogte tussen de bomen fietst. Het fietspad werd geopend in juni 2019. Op dit fietspad geraak je veilig in hogere sferen. Letterlijk, want via een dubbele cirkel fiets je helemaal tot tussen de boomtoppen, tot wel tien meter.

undefined

 

Het fietspad is in totaal 700 meter lang. Je beleeft de natuur op een heel andere manier en wordt als het ware één met het bos. Het pad is ook toegankelijk voor wandelaars en joggers. Fietsen door de Bomen ligt aan knooppunt 272 van het fietsroutenetwerk in natuurgebied van het Pijnven, wat dan weer deel uitmaakt van het dichte boslandschap van Bosland. Als je niet met je eigen fiets komt, kan je er altijd eentje huren. Het dichtstbijzijnde fietsverhuurpunt is vakantiecentrum De Lage Kempen. Reserveer op voorhand je fiets en haal die dag zelf ter plaatse op.

undefined

De palen die het fietspad ondersteunen symboliseren de rechte stammen van de dennenbomen van het bos waarin het ligt. Dat zorgt ervoor dat de constructie mooi in de omgeving opgaat. De bossen van het Pijnven bestaan vooral uit naaldbomen die decennia geleden aangeplant werden voor de productie van mijnhout. Door de sluiting van de Limburgse steenkoolmijnen zijn deze bomen echter nooit gekapt. Die situatie verbetert nu via een bosbeheerplan op maat. Kleinere inheemse bomen in de onderste laag van het bos krijgen meer plaats en licht om door te groeien. De bomen die gekapt werden, hebben een tweede leven gekregen in het paviljoen aan de toegang van Fietsen door de Bomen. Het paviljoen doet dienst als rust- en infopunt voor fietsers en wandelaars. Fietsen door de Bomen is een project van Toerisme Limburg, in samenwerking met Provincie Limburg.


 Ben je op zoek naar een leuke fietsroute die je niet alleen langs Fietsen door de Bomen voert maar ook langs alle andere mooie natuurparels van Hechtel-Eksel en omgeving vind je hier een aantal suggestieroutes :

undefined

Veel plezier in Lommel en omstreken!