Het stadje stamt uit de middeleeuwen en de oude sfeer is goed bewaard gebleven. Durbuy was al in de verre geschiedenis een belangrijke plaats. Het lag op de grens van de provincie Luxemburg en het bood een oversteek naar de andere oever van de Ourthe. Het was dus strategisch gezien ook een ideale plaats voor de aanwezige graven. Het kasteel van de graven van Ursel, het oude klooster van de Récolletes, de oude kerk en de graanhal zijn nog altijd stille getuigen uit deze roemrijke periode.

Over Durbuy

Een goede indruk van de werkelijke grootte van Durbuy krijg je vanaf het uitkijkpunt Belvédère waar je te voet, per fiets, met de wagen of aan boord van een toeristisch treintje heen kan gaan. Deze trein slingert langs de oude stadswallen, langs de oevers van het water en de Grand Rue aan de voet van het eeuwenoude kasteel. Nog een leuke manier om Durbuy te verkennen is door een ritje in een paardenkoets te maken.

Bezienswaardigheden Durbuy

Wat je verder niet mag missen is het Anticlinaal van Durbuy, ook wel bekend als de 'Rots van Falize'. Dit merkwaardige geologische fenomeen in de vorm van een omgekeerde letter 'u' is het resultaat van miljoenen jaren van erosie. Nadat je dit meesterwerk van Moeder Natuur uitvoerig hebt bewonderd, kan je verder wandelen in het omliggende park en genieten van de beeldhouwwerken en het indrukwekkende spel van waterpartijen.

undefined

 

Tegenwoordig is Durbuy een echt toeristen plaatsje geworden en vormt het een van de belangrijkste bestemmingen in de Ardennen. Durbuy mag nog zo klein zijn, het bezit wel het grootste vormsnoeipark ter wereld. Dit Parc des Topiaires met gebeeldhouwde buxusbomen is maar liefst tienduizend vierkante meter groot en telt meer dan 250 buxusfiguren. Je ziet er reusachtige olifanten, eekhoorns, krokodillen en zelfs het logo van Yves Saint Laurent. Vanaf het terras bij de cafeteria kan je na het wandelen genieten van een panoramisch uitzicht over Durbuy.

Wie even weg wil van de drukte op de Place aux Foires in Durbuy, kan terecht in de Rue Eloy, waar de handelaars een nieuwe dynamiek creëren. Zo komen we vanzelf uit bij 'La Marotte', gebaseerd op een origineel drieledig concept. De eerste ruimte, die al 17 jaar bestaat, heeft een ruim aanbod van vintagespulletjes uit de jaren 1950-1970 (lampen, kruiken, glazen, keukengerei, emailborden, tafelkleden, gadgets...). Een tweede zaak is gespecialiseerd in snoepgoed (de cuberdons zijn om weg te smelten). In een derde ruimte is een klein café, met onder meer de zeldzame Café Liégeois. Geniet bij La Vieille Demeure van een heerlijk ijsje op een terras.

Gastronomie in Durbuy

Het kleine Durbuy heeft een grootse charme. Durbuy en de omliggende dorpen hebben een stevige reputatie wat betreft prestigieuze hotels, gastronomische restaurants en brasseries. Maar ze werken vooral met producten uit de streek o.m. met de artisanale confituren van St.-Amour, smakelijke kazen uit Ozo, Morville en Oppagne, kwaliteitsvol vlees en charcuterie uit Durbuy. Een restaurant kiezen in Durbuy is verre van eenvoudig. Waarheen? Er zijn zo veel opties. L'Auberge du Marcassin biedt een traditionele keuken met tal van streekproducten uit de Belgische Ardennen, zoals heerlijke everzwijnragout. Het restaurant ligt in een klassiek gerenoveerd gebouw in het centrum van Durbuy. In tegenstelling tot de soms érg toeristische restaurants in Durbuy ontvangt l'Auberge du Marcassin de gasten in alle eenvoud en gemoedelijkheid. Mr. Ramon stelt je een traditionele, streekgebonden keuken voor met enkele specialiteiten. Zo kan je er de paté van de chef proeven of varkenskoteletten bereid volgens de typische wijze van Durbuy. Tijdens het seizoen kan je er natuurlijk ook het Ardense wild proeven. Ook restaurant Le Grand Café ligt in het hartje van Durbuy ook hier wordt de kaart aangepast naargelang de seizoenen. Zo zijn er van september tot januari de heerlijkste wildgerechten te proeven. Op het terras kan je in de openlucht eten, zelfs in de herfst, want dan wordt het speciaal daarvoor verwarmd. Dan is er nog het 4* hotel en restaurant Le Sanglier des Ardennes waar chef Wout Bru in de potten roert.

undefined

 

In Durbuy is er ook op het gebied van activiteiten van alles te doen: u kunt er mountainbiken, fietsen, golf spelen, of een wandeling maken door de prachtige regio die zich uitstrekt over 15.575 ha waarvan 180 ha natuurgebied zijn. 32 % van de gemeente Durbuy bestaat uit bossen en 42 % is landbouwgebied. Het nieuwe recreatiepark La Petite Merveillie legt het accent op de natuur en de authenticiteit van het gebied. Dus geen gemotoriseerde activiteiten meer! Quads en karts maken plaats voor natuurvriendelijke activiteiten zodat de rust in de omgeving gewaarborgd wordt. Durbuy, een klein stadje maar met een grootse charme !