Door COVID gaat mijn reis niet door. Wat kan ik terugkrijgen?

Vraag en antwoord op zaken die te maken hebben met reizen in tijden van COVID. Krijg je geld terug van je verzekering en heb je recht op compensatie? Je leest het hieronder.
 
Mijn reis is geannuleerd door de reisorganisatie, krijg ik mijn geld terug?
Wanneer jij jouw reis hebt geboekt via een touroperator die is aangesloten bij de ANVR, krijg je meestal twee opties. Je kunt ervoor kiezen om je reis gratis om te boeken, of je krijgt je geld terug. Ook luchtvaartmaatschappijen hanteren soepelere regelgeving vanwege het virus. Zo kunnen reizigers van KLM hun ticket naar China gratis annuleren. Heb jij een ticket geboekt bij een andere luchtvaartmaatschappij? Check de website van jouw airline voor meer informatie over omboeken of annuleren. 
 
Kan ik mijn reis zelf annuleren?
De wet schrijft voor dat je een reis kosteloos kunt opzeggen wanneer er op de desbetreffende plek een gevaarlijke situatie is. Dit moet wel aangetoond kunnen worden door bijvoorbeeld een negatief reisadvies vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken of het Calamiteitenfonds. Er is alleen sprake van een negatief reisadvies wanneer een regio op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken rood is gekleurd (zie onderstaande afbeelding). Voor Italië is dit nog niet het geval en zolang het reisadvies blijft staan op oranje, heb je geen recht op je geld terug. Check deze website voor het reisadvies van elk land ter wereld.
 
Het huidige reisadvies van Italië, met enkele rode zones (laatst geüpdatet: 5 maart 2020)
 
Kan ik een beroep doen op mijn verzekering?
Je kunt in weinig gevallen een beroep doen op je verzekering om geld terug te krijgen voor je reis. Een virus wordt door de meeste verzekeraars niet gezien als een geldige reden voor restitutie. Het is belangrijk om je eigen verzekering te contacteren om meer duidelijkheid te krijgen wat betreft het terugkrijgen van geld.
 
In het onderstaande overzicht vind je een lijst van verzekeraars die wel en niet geld teruggeven:

Deze verzekeraars keren geen geld uit:

  • ABN Amro
  • ANWB (behalve als je vóór 30 januari een dekking Terrorisme en Natuurrampen hebt afgesloten)
  • Allianz
  • Unigarant (behalve als je vóór 30 januari een dekking Extra Annuleringsredenen hebt afgesloten)
  • Univé

En deze verzekeraars keren (onder voorwaarden) wel geld uit:

  • Aegon: alleen als je een allrisk verzekering hebt
  • Centraal Beheer: de verzekering moet wel afgesloten zijn voordat het ministerie van Buitenlandse Zaken het negatieve advies bekendmaakte.
  • Europeesche: 75 procent van de kosten, alleen als je een allrisk verzekering hebt
  • Interpolis: ja, op basis van het negatieve reisadvies. De verzekering moet wel afgesloten zijn voordat Buitenlandse Zaken het negatieve advies bekendmaakte.
 
Kan ik eerder naar huis vanwege COVID?
Ben je nu in het buitenland en wil je eerder naar huis vanwege het coronavirus? Je krijgt helaas geen geld terug als er geen sprake is van een negatief reisadvies of wanneer je geen flexibel ticket hebt. Wanneer het reisadvies van jouw bestemming verandert terwijl je op reis bent en je hebt geboekt via een reisorganisatie, dan zijn zij verplicht om hulp en bijstand te regelen.
 
Zijn de kosten van mijn zakenreis gedekt?
Voor een zakenreis gelden veelal dezelfde regels als voor een persoonlijke reis. Als het reisadvies negatief wordt, zal de reisorganisatie de reis kosteloos annuleren of krijg je de mogelijkheid om je zakenreis om te boeken. Net als bij vakanties geldt het ook voor zakenreizen dat je je geld terugkrijgt of kunt omboeken wanneer het reisadvies negatief is. Wanneer je dit niet doet,  zijn de kosten voor jou, je werkgever of je verzekering. Er bestaan speciale verzekeringen voor reiszaken, waarmee jij als ondernemer je eigen zakenreizen en die van je medewerkers in het buitenland verzekerd. Deze verzekeringen kennen speciale dekkingen voor ondernemers, maar ook hier is een virus geen geldige reden om een reis te annuleren of eerder te beëindigen. 
 
Het is vooral belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Check grondig de reisadviezen van de overheid voor je besluit een reis te maken of te annuleren. Vermijd de gebieden die door het ministerie van Buitenlandse Zaken bestempeld worden als risicogebieden.
 
Deze informatie is voor het laatst geüpdatet op 5 maart 2020. 

Mis nooit meer een topdeal!