Header afbeelding

(Letterlijke) hoogtepunten van Bolivia!

Zoutvlaktes, zilvermijnen & death road

Bolivia (Zuid-Amerika) is één van de hoogst liggende landen ter wereld en het is een land dat steeds populairder wordt. Logisch ook. De vriendelijke mensen laten je meer dan welkom voelen en de natuur is mooi en divers. Tel daarbij op dat er genoeg adrenaline verhogende activiteiten te doen zijn en dan weet je al genoeg. Een reis door Bolivia is prima te combineren met bijvoorbeeld Peru.

Omdat Bolivia zo hoog ligt, komt hoogteziekte nog wel eens voor. In verschillende winkels zijn zuurstofflesjes te vinden en men zegt dat het kauwen op cocabladen ook helpt. Ook deze zijn overal te verkrijgen. Drink verder veel en neem voldoende rust. Neem de tijd om te acclimatiseren.

Hieronder heb ik een paar (letterlijke) hoogtepunten op een rijtje gezet.

Laguna Verde

Dit meer met zijn prachtige groen/blauwe kleur (vanwege de mineralen die erin zitten) ligt op 4400 m hoogte, vlakbij de grens van Chili. Het ligt onderaan de voet van de Licancabur vulkaan. Deze vulkaan is al lange tijd niet meer actief. Laguna Verde is perfect om mooie foto’s te maken, maar je kunt hier niet in zwemmen.

Laguna Colorada

Dit zoute meer heeft zijn intens rode kleur te danken aan de algen die er leven. Je ziet hier soms wel honderden flamingo’s vliegen of in het water staan die zich voeden met de algen. Vandaar de roze kleur van de dieren. Prachtig om te zien. Ook dit meer is niet geschikt om in te zwemmen.

Laguna Colorada

Laguna Colorada

Sol de Mañana

In het zuidwesten van Bolivia vind je op zo’n 5000m hoogte een vulkanisch gebied met verschillende geisers, kokende modderpoelen en stoombaden waar de zwavellucht je af en toe flink tegemoet komt. Heel bijzonder om te zien. Omdat je zo hoog zit merk je dat er minder zuurstof in de lucht zit. Zorg dat je eerst geacclimatiseerd bent voordat je ineens de hoogte in gaat.

Salar de Uyuni

Deze immense zoutvlakte is een toeristische trekpleister en vanaf verschillende steden kun je dan ook een tour boeken waarbij je met een jeep naar dit bizarre landschap wordt gebracht. Vroeger was de zoutvlakte onderdeel van het Minchinmeer. Omdat het oppervlak wit is en zo ver strekt, is dit dé ideale plek om gekke foto’s te maken. Kijk maar eens rond op internet en je krijgt de leukste ideeën.

Er zijn verschillende ‘zouthotels’ rondom de vlakte. Leuk om in te overnachten. Elektriciteit is daar trouwens niet vanzelfsprekend.

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni

Op de zoutvlakte zijn er ook verschillende ‘eilandjes’ vinden die je kunt bezoeken. Als een soort fata morgana lijken ze op te duiken in de middle of nowhere. Één daarvan is Isla del Pescado. Dit eilandje is begroeid met enorme cactussen. Bovenop heb je een uitzicht van 360graden over de omgeving. Verwacht alleen niet dat je de enige toerist bent..

Omdat de zoutvlaktes zo wit zijn, wordt aangeraden om een zonnebril te dragen om hoofdpijn (en zelfs blindheid) te voorkomen.

De meeste meerdaagse excursies maken stops bij alle bovengenoemde plaatsen.

Sucre

Sucre is de hoofdstad van Bolivia. Het is een ontzettend leuke, koloniale stad. Er heerst een fijne sfeer. Sucre wordt ook wel ‘de witte stad’ genoemd, vanwege de traditionele witte huizen. Op het Plaza 25 de Mayo, een groot plein midden in het historische centrum van de stad, zitten oude mannetjes en vrouwen op bankjes met elkaar te kletsen of een potje te schaken. Kinderen spelen en eten een ijsje in de zon. Sucre is een studentenstad. Je ziet hier dan ook veel jongeren, zowel Bolivianen als Europeanen.

Simon Bolivar Park

Sucre heeft een erg mooi park op een kwartiertje lopen van Plaza 25 de Mayo. Aan het begin van het park staan kraampjes met allerlei lekkernijen en is er één en ander te beleven voor kinderen. Je kunt hier lekker relaxen, een boekje lezen en een beetje Zuid- Amerikaanse cultuur op te snuiven.

Rock climbing

Iets wat ook erg leuk is om te doen in deze stad is rotsklimmen. Je kunt een tourtje boeken en dan word je naar een grote rots gereden. Je krijgt speciale schoenen aan omdat je in de spleten van een steile rotswand moet staan. Er zijn zo’n 6 routes, variërend in moeilijkheidsgraad. Heel gaaf om te doen!

La Recoleta

Dit voormalige klooster is de perfecte plek voor een geweldig uitzicht over de stad. Tegenwoordig is het witte gebouw in gebruik als museum. Je loopt in zo’n 20 minuten van Plaza 25 de Mayo naar La Recoleta. Het is een flinke klim naar boven, maar gelukkig kun je boven uitrusten in het café ‘El Mirador’, als je geluk hebt onder het genot van live muziekje.

Zilvermarkt

De nabijgelegen stad Potosí staat bekend om zijn zilvermijnen. In Sucre vind je allerlei zilveren sieraden voor een leuk prijsje.

Verder is er een grote markt waar werkelijk alles te koop is. Spullen, maar ook etenswaren (heerlijke smoothies met cruesli van meer dan een liter!)

Copacabana

Het dorpje Copacabana ligt aan de Boliviaanse kant van het Titicacameer, op de grens tussen Bolivia en Peru. Het is een heel sfeervol dorpje. De meeste mensen komen naar Copacabana om van hieruit door te reizen. Mocht je tijd hebben dat is het zeker de moeite waard om hier even te struinen of zelfs te overnachten. Het is geen dorp waar je veel kunt doen. Kies een restaurantje uit, zet een muziekje op en geniet van het uitzicht op het meer. Of koop souvenirs in één van de vele winkeltjes.

Potosí

Potosí is met zijn ligging van 4090 meter boven zeeniveau de hoogste stad ter wereld. De stad staat bekend om zijn zilvermijnen en je kunt dan ook een bezoekje aan de mijn bij de Cerra Rico(rijke berg) brengen. Het is de gewoonte dat je een cadeautje voor de mijnwerkers meeneemt, dat je van tevoren op de markt koopt. Dit kan drank zijn, cocabladeren, maar ook dynamiet bijvoorbeeld. Zo op de markt verkrijgbaar! Toch best een eng idee als je met een busje vol met dynamiet naar de mijn toe rijdt. Als je claustrofobisch bent zou ik niet aanraden om de mijn in te gaan. De gangen zijn smal, donker en je gaat een stuk naar beneden. Het is bizar om te zien hoe hard deze mannen in de mijn werken. Een bijzondere ervaring, dat wel!

Cerro Rico

Cerro Rico

La Paz

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is La Paz niet de hoofdstad van Bolivia. Wel is de regering hier gevestigd. La Paz ligt op 3660 meter hoogte. La Paz is een drukke, ietwat chaotische stad. Overal zie je Incavrouwtjes met bolhoedjes op straat die iets verkopen. Omdat La Paz zo hoog ligt, is vooral het uitzicht erg mooi.

Heksenmarkt

Wat een bezoekje waard is, is de heksenmarkt (als je een sterke maag hebt tenminste…) Naast kleding van alpacawol vind je hier bijvoorbeeld ook dierenembryo’s op sterk water en lamapootjes of drankjes met vreemde brouwsels voor geluk…

Het leukste om te doen in de omgeving van La Paz vind ik persoonlijk het fietsen van de Death Road.

Death Road

De Death Road is 64 kilometer lang en staat bekend als één van de gevaarlijkste wegen ter wereld. Het is een smalle weg in de bergen met een hoop haarspeldbochten. Kun je je voorstellen dat daar vrachtwagens hebben gereden en dat het verkeer van twee kanten kwam? Tegenwoordig gaat het verkeer via een andere weg en op de Death Road zie je nu voornamelijk mountainbikegroepen naar beneden gaan. Je krijgt een pak aan, een helm op en bescherming aan. Er rijden auto’s mee, dus mocht je het eng vinden en niet meer verder willen, dan kun je altijd in de auto stappen. Ook fietsen er gidsen mee, die blijven achter de achterste fietser rijden, dus je kunt op je eigen tempo dit avontuur beleven. Mountainbiken op deze plek is echt fantastisch en het uitzicht is fenomenaal.

Fietsen op Death Road

Fietsen op Death Road

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. zoutvlaktes zilvermijnen and death road
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.