Header afbeelding

Op vakantie tijdens corona: hoe is dat nu écht?

Zorgeloos genieten op Gran Canaria!

YES! We mogen weer… op vakantie met het vliegtuig! Maar, hoe is het om in deze bijzondere tijd op vakantie te gaan? Is het wel veilig? En hoe gaat dat in het vliegtuig?

Ik, Manon, zocht het voor je uit! Met TUI mocht ik mee naar Gran Canaria om het ‘nieuwe reizen’ te ervaren en om te kijken hoe het er op bestemming aan toe gaat met de maatregelen. Van de voorbereidingen tot in het vliegtuig en van het hotel tot de excursies. Spoiler: ook in coronatijd is een vakantie echt puur genieten!

Goed voorbereid op reis

Voordat je op reis gaat, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk dat je een gezondheidsverklaring van het RIVM invult en meeneemt tijdens de reis. Dit geldt overigens voor alle soorten reizen. Dus of je nou met het vliegtuig of de auto gaat, deze verklaring is verplicht. Daarnaast heb je ook een gezondheidsverklaring voor je aankomst in Spanje nodig. Deze kun je online invullen, waarna je een QR code ontvangt die ze op de luchthaven scannen. Scheelt weer papierwerk! Verder is het belangrijk dat je goed de regels van de luchtvaartmaatschappij checkt. Iedere maatschappij heeft namelijk zijn eigen regels wat betreft de maatregelen. Bij TUI fly moet bijvoorbeeld je handbagage onder de stoel passen, omdat je de bagagebakken in het vliegtuig niet mag gebruiken. Driedubbel check, en ik ben klaar om te gaan! 

Met het vliegtuig

Op Schiphol begint het weer helemaal te kriebelen en besef ik pas echt hoe fijn het is om weer te kunnen reizen. Maar ik ben vooral ook heel benieuwd hoe het zal zijn. Is het wel vol te houden met mondkapje? En in hoeverre zullen de maatregelen mijn reis beïnvloeden? Op de luchthaven zelf merk al snel ik dat het er niet heel anders aan toe gaat dan normaal. Vanaf het moment dat je de vertrekhal instapt doe je je mondkapje op, dropt je bagage bij de selfservice en op naar de douane. Bij de douane staan ze achter plexiglas en alles gaat zeer vlot - een voordeel van reizen in deze periode. Nog even rustig een kop koffie en dan richting de gate. Er zijn duidelijke looproutes aangegeven en er staan veel zeepdispensers zodat je regelmatig je handen kunt reinigen.

Bij het boarden gaat het voor mijn gevoel zelfs relaxter dan ik gewend ben. Ze roepen namelijk per twee rijen om wanneer je aan de beurt bent, zodat er geen wachtrijen in de gate ontstaan. Dat is nog eens structuur! Eenmaal in het vliegtuig moet iedereen vanaf 6 jaar de gehele vlucht een mondkapje dragen, maar gelukkig went dit al snel. Soms vergeet je zelfs dat je het mondkapje draagt, zo ontspannen als het gaat. En wil je even wat eten of drinken? Geen probleem, dan mag het mondkapje natuurlijk eventjes af. Wat goed om te weten is dat je in verband met hygiëne je mondkapje om de vier uur moet verwisselen. Stop er dus genoeg in je koffer! Verder kun je nog steeds je broodje, drankje of kleine snack in het vliegtuig bestellen, want het cabinepersoneel komt één keer langs voor service. Tot dusver naar mijn mening niks geks!

Schiphol Gran Canaria

Inchecken en het hotel

Na een prima vlucht is het tijd om de huurauto op te halen en richting ons hotel te rijden: RIU Palace Palmeras in Playa del Inglés. We zijn een van de eerste gasten in dit prachtige hotel nadat het pas 2 dagen geleden weer geopend is, en daar is het personeel ontzettend blij om! In het hotel - en eigenlijk overal op het eiland - zijn ze blij om eindelijk weer toeristen te mogen verwelkomen. Je merkt wel dat veiligheid, van zowel hun gasten als henzelf, erg belangrijk is en er wordt ook alles aan gedaan om dit te waarborgen. En dat zonder dat het een benauwend gevoel geeft.

Tot 48 uur van tevoren kon ik online inchecken bij het hotel, wat eenmaal bij binnenkomst een hoop tijd en papierwerk scheelt. Alleen je paspoort even laten zien en je kamerpasje ligt al klaar! De maatregelen worden hier serieus genomen en een mondkapje is dan ook verplicht in de lobby, lift en het restaurant. Dit lijkt heftiger dan het is: maar zodra je buiten bent kan deze gewoon weer af. Mijn kamer is prachtig en vanaf mijn balkon heb ik een fantastisch uitzicht over de duinen van Maspalomas. Hier hoef ik voorlopig nog niet weg!

RIU Hotel Palmeras beschikt over een restaurant in buffetvorm, dus het is tijd om onze smaakpapillen te verwennen. Bij het restaurant is het niet nodig om een tijd te serveren, alleen moet je rekening houden met looproutes en je handen desinfecteren voordat je naar binnen gaat. Ook word je temperatuur gemeten bij binnenkomst, maar dit stelt niet veel voor. Je mondkapje zet je op als je het restaurant in gaat, maar zodra je aan tafel zit kun je toch lekker genieten van het gezelschap en het eten. Wat trouwens ook erg goed smaakt! Ook bij het zwembad van het hotel geldt dat je geen mondkapje hoeft te dragen, behalve als je even naar binnen wilt voor een snack of lunch. 

RIU Palace Palmeras

Algemene maatregelen op Gran Canaria

Om te ontdekken en ervaren hoe het het eiland om gaat met de maatregelen, bezoeken we verschillende hotels en gaan we met de huurauto op pad. Wat mij opvalt is dat er over het algemeen overal dezelfde regels gelden en dat hier heel strikt mee omgegaan wordt. Dit geeft mij persoonlijk een heel veilig gevoel, soms nog veiliger dan in de Nederlandse winkelstraat of supermarkt. 

Overal waar je naar binnen stapt, is het nodig om je handen te desinfecteren. Je vindt dan ook op plekken zoals bij de receptie van een hotel, voor een restaurant  of terras en in de supermarkt voldoende zeepdispensers. Zo hoef je zelf niet per se je eigen handgel mee te slepen. Ook wordt op sommige plekken waar je naar binnen gaat je temperatuur gemeten, bijvoorbeeld in het hotel en restaurant. Soms heb je dit niet eens door, want dan gebeurt het met een speciale camera. En dan zijn er nog de mondkapjes. Net zoals in het hotel, wordt er in alle openbare binnenruimtes verwacht dat je een mondkapje draagt. Dit geldt onder andere voor de supermarkt, openbaar vervoer en in de auto - indien je niet uit hetzelfde huishouden komt. In een restaurant en op het terras draag je ‘m niet als je aan tafel zit, maar alleen als je je verplaatst naar bijvoorbeeld de wc of om nog zo’n lekker toetje bij het buffet te halen.

Andersom geldt ook dat de Canarios overal mondkapjes dragen, voldoende afstand houden en soms ook handschoentjes aan hebben. Wat ook handig is, is dat op een aantal terrasjes waar wij neerstrijken een QR code op tafel ligt in plaats van een fysieke menukaart. Deze QR code scan je met je telefoon, waarna je de menukaart kunt bekijken. Over terrasjes gesproken: de prijzen zijn gewoon nog normaal! Voor een frisdrank of koffie betaal je hier ongeveer €2,40 en ook de ligbedjes op het strand zijn niet duurder dan anders. Gelukkig geen gekke prijsverhogingen!

TIP: ontdek Gran Canaria per huurauto!

Een huurauto is de pérfecte manier om Gran Canaria op je eigen tempo te verkennen. Dat is dan ook precies wat we gaan doen op onze tweede dag! Met onze auto van Sunny Cars kunnen we onbezorgd het eiland over toeren door de all inclusive service. Dat is nog eens lekker! Gran Canaria is een relatief klein eiland, waardoor je prima in één dag langs alle hotspots rijdt. Mijn hoogtepunten tijdens deze roadtrip zijn:

  • Agüimes 

Dit schattige stadje in het binnenland is zeker de moeite waard om te bezoeken. Deze stad heeft een rijke historie wat je terugvindt in het oude centrum, genaamd casa historico. Door de smalle steegjes, kleurrijke gebouwen en sfeervolle pleintjes waan je je in een authentiek stukje Spanje. Heerlijk om hier rond te struinen!  

  • Puerto de Mogán 

Het vissersdorpje Puerto de Mogán mag je ook zeker niet overslaan tijdens je roadtrip over Gran Canaria. Dit populaire dorpje wordt ook wel het Venetië van de Canarische Eilanden genoemd, mede door de talloze bruggetjes, kleurrijke straten en de jachthaven vol bootjes. Het is tijdens ons bezoek erg rustig in het dorpje, wat zich perfect leent voor de meest prachtige foto’s (zonder toeristen die in de weg lopen ;-)) In de haven gaan we bij een fantastisch kleurrijk en sfeervol ingericht restaurantje lunchen, genaamd Mi Vida. Het stel dat dit runt is super vriendelijk en ook hier zijn ze heel erg blij dat we bij hun op het terras aanschuiven. Een aanrader!

Puerto de Mogan

  • Dunas de Maspalomas

Als je hotel op loopafstand van de beroemde Reservas Natural Dunas de Maspalomas ligt, is het natuurlijk een must om hier even naar toe te wandelen. Dit gebied met oneindige zandduinen, een palmenbos en een lagune is maar liefst 400 hectare groot. Laat deze indrukwekkende 'woestijn' op je inwerken terwijl je geniet van het geluid van de zee en de kwetterende vogels. 

  • Boottocht op de Afrikat

In de haven van Puerto Rico vertrekken we met de catamaran van Afrikat het water op om de westkust te ontdekken. We varen naar een prachtige baai met helderblauw water waar we kunnen zwemmen, snorkelen en verschillende watersporten tegen een klein prijsje kunnen proberen. Parasailen, jetskiën, op de donut of met een speedboot: alles is hier mogelijk. Tijdens onze boottocht hoeven we geen mondkapje op, hoewel het personeel dit wel netjes draagt. Ook hebben ze hier de perfecte oplossing gevonden om afstand te behouden tussen de bemanning en gasten: een uitgifteluik voor drankjes en hapjes. Voor €63 per persoon is een heleboel inbegrepen: een 4 uur durende tocht, onbeperkt drankjes, lunch, tochtje met een speedboot en 50% korting op de watersporten. Zeker het geld waard, want het was een geweldige ochtend! 

Hoteltips: RIU Gran Canaria en RIU Palace Meloneras 

Bij weflycheap zijn wij fan van RIU hotels, omdat ieder hotel uniek is en het een goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft. Niet gek dat ik daarom zo blij werd van deze hotelbezoeken! In ons eigen fijne hotel RIU Palace Palmeras **** met 24/7 all inclusive service voel je je echt helemaal thuis, kom je tot rust in de 6000m2 subtropische tuin en hebben alle kamers uitzicht op het zwembad en de duinen. 

Bij RIU Gran Canaria **** zal je ook aan niks ontbreken. Vanuit de Adults Only infinity pool heb je fantastisch uitzicht over zee terwijl de kids waterpret beleven in het zwembad met de draak. Zin in wat meer actie? Doe mee met een potje volleybal of aerobics, om ‘s avonds aan te schuiven in het Aziatische restaurant of één van de vier buffetrestaurants. 

RIU Palace Meloneras ***** is met recht een pareltje te noemen. Levensgenieters kunnen hier hun hart ophalen, want vanaf je loungebedje in de infinity pool droom je weg met een panoramisch uitzicht over zee. In dit ultra luxe hotel wordt je culinair verwend, kun je kiezen uit 5 zwembaden en laat je je compleet in de watten leggen. Ultiem genieten met een hoofdletter G!

RIU Gran Canaria

Eindoordeel: het échte vakantiegevoel?  

Wat was het fijn om er weer in het vliegtuig te kunnen stappen! Ondanks de maatregelen, was het puur genieten op dit eiland. Tuurlijk, er zijn een aantal aanpassingen, maar nog steeds kun je zwemmen, cocktails drinken, uit eten, naar het strand, stadjes bezoeken en excursies doen. Niet anders dan anders! Daarbij, voelde ik me juist erg veilig, doordat iedereen zich goed aan de regels houdt. Ik vond het persoonlijk ook een groot voordeel dat het wat rustiger op het eiland was. Uitermate geschikt voor de mooiste vakantiekiekjes! Dus als je me vraagt of je tijdens corona wel op vakantie kunt, zeg ik volmondig JA! 

Wist je dat je nu éxtra voordelig op vakantie naar Gran Canaria kan? Check hier het aanbod van TUI! 
 

  1. Home
  2. blog
  3. zorgeloos genieten op gran canaria
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.