Zona Cafetera, Salento en Filandia | Weflycheap

Zona Cafetera, Salento en Filandia

Zona Cafetera, Salento en Filandia

Het drukst bezochte dorpje in de Colombiaanse koffieregio is Salento. Het dorpje is favoriet bij zowel de Colombiaanse toeristen als de buitenlandse toeristen. Terecht ook want het is een gezellig dorpje en er is veel te doen. Filandia daarentegen wordt door veel toeristen overgeslagen, vaak omdat mensen het niet kennen. Toch is er net zo veel te doen en is het net zo leuk. Veel mensen die in Filandia zijn geweest verklaren zelfs dat het veel leuker is dan Salento, maar ik vond beide dorpjes even leuk.

Salento

Salento is populair vanwege drie redenen, de koloniale kleurrijke architectuur, de koffie en de Cocora vallei. Doordeweeks is het in de ochtend heerlijk slenteren door het dorpje (in het weekend is het behoorlijk druk). Ondanks dat het misschien het zoveelste kleurrijke dorpje is, blijft het fijn om alle kleuren in je op te nemen. Loop overal waar je naar binnen wilt gaan, gewoon naar binnen en geniet van het contact met de locals. Ze heten je van harte welkom, maken een grapje en lachen er zelf het hardst om. De winkeleigenaren laten je graag hun zelfgemaakte muziekinstrumenten zien of koffielikeur proeven. Neem wel altijd een regenjas mee of zorg er voor dat je in de middag een knus plekje hebt om je de rest van de regenachtige middag te settelen met een goed boek. Dit kun je doen in een luxe koffiebar, met veel te dure koffie, maar nog leuker is een lokale bakkerij. Deze zit vaak vol met echte cowboys en de koffie is goedkoop en lekker. 

foto 1 (10)Vanuit Salento is de Cocora vallei goed te bereiken met Willy jeeps. De Cocora vallei bestaat uit hele hoge palmbomen of waspalmen van meer dan 40 meter hoog. Je kunt er hike maken van ongeveer 5 uur. De hike gaat zowel door de vallei als door de jungle en langs een rivier, die je zo nu en dan moet oversteken via hangbruggetjes. De bomen zijn erg indrukwekkend, maar vooral heel mooi. Ik raad wel aan de hike andersom te doen. De hike is minder zwaar, je loopt niet in groepjes en de bomen zijn dan nog niet verstopt achter de wolken.

foto 2 (10)

Filandia

De architectuur in Filandia is zowaar nog mooier en kleurrijker, al kan dat ook komen omdat het stralend weer was toen wij er waren. Het dorpje is ook heerlijk om door heen te slenteren en te genieten van het feit dat je in Colombia bent. 

foto 3 (10)

Vanaf Filandia hebben we een fietstocht gemaakt naar het dorpje Quimbaya. De fietstocht ging door een glooiend groen landschap waar de koffie- en bananenplantage zich afwisselden. In de verte had je uitzicht op de meest westelijke rug van de Andes. Van ons hostel (Bidea hostel) hadden we het advies gekregen om met de mensen die we onderweg tegen kwamen een praatje te maken. Grote kans dat we dan spontaan een rondleiding op een plaatselijke boerderij zouden krijgen. We hadden de tijd van ons leven op onze fietsjes. Het was heerlijk om de wind door je haren te voelen, contact te hebben met de mensen die we tegen kwamen en te genieten van de omgeving. Uiteindelijk kregen we een rondleiding in een schooltje en in een bananenchipsfabriek, waar we onszelf trakteerden op bananenchips met kaneelsmaak. Ook trakteerde een boer ons op zelfgemaakt kokosijs, omdat hij het zo mooi vond dat mijn vader ook boer is. De rit terug naar Filandia in de Willy jeep, maakte de dag helemaal af. Vooral omdat onze mede passagiers een stel gezellige Colombianen waren.

Colombia 2 Colombia

Veel mensen kiezen ervoor een koffietour te doen in Salento. Wij wilden dit echter bewaren voor Filandia en na wat informatie op internet opgezocht te hebben, bleek dit zeker een goede keuze te zijn. Veel mensen vonden de tours in Salento tegen vallen. Onze tour in Filandia, die we via ons hostel boekten, was juist boven verwachting. We kregen niet alleen uitleg over het hele koffieproces, maar mochten het proces ook zelf uitvoeren. Het proces vond plaats in de keuken van een lief oud vrouwtje. We ontdeden de bonen van hun velletjes, roosterden ze op de stoof in de keuken en maalden ze in een klein keukenmachientje. Het vrouwtje zette de verse koffie met veel beleid. Het was oprecht de lekkerste koffie die we ooit hadden gedronken.

Schermafbeelding 2017-02-28 om 14.19.37

Mis nooit meer een topdeal!