Header afbeelding

Weekendje Dublin

Op naar de hoofdstad van Ierland

Afgelopen zomer ben ik voor het eerst naar Dublin geweest. Eigenlijk heel spontaan, zoals dat bij mij vaker gaat, besloot ik naar een optreden te gaan van een bandje die ik leuk vind. Een collega vond dit ook een heel goed idee en wilde graag mee. Hostel geboekt, vliegtickets binnen en inpakken maar. Van tevoren hadden wij natuurlijk al opgeschreven wat we in Dublin wilden zien en doen. Zo gingen wij samen op pad naar de hoofdstad van Ierland.

Openbaar vervoer Dublin

Het openbaar vervoer in Dublin is heel simpel. Het lijkt namelijk erg op het openbare vervoer in Nederland. Er zijn een aantal opties waarvan je gebruik kunt maken met het openbaar vervoer in Dublin. Zo bestaat er de DoDublin kaart, waarmee je voor een lage prijs een aantal dagen onbeperkt gebruik kunt maken van de stadsbussen en hop-on hop-off bussen in Dublin. Wij hebben gekozen om een Leap Card te kopen. Deze werkt hetzelfde als de DoDublin kaart, maar is iets voordeliger. Hierdoor kun je wel gebruik maken van de stadsbussen in Dublin (en omgeving), maar niet van de hop-on hop-off bussen. Deze Ierse ov-kaart online te koop, of bij de terminals op de luchthaven en andere verkooppunten in de stad. 

Slapen in een hostel

Via Expedia hebben wij een super hostel geboekt waar wij zouden slapen. Het hostel heet Times Hostel – Camden Place en ligt in het centrum van Dublin. Het hostel was eenvoudig te vinden, omdat de buitenmuren fel paars zijn beschilderd. Van het inchecken tot het uitchecken werden we heel vriendelijk geholpen. Als we tips nodig hadden voor het bezoek aan Dublin dan konden we altijd  terecht. Nog een bonus: we kregen gratis ontbijt. Wij sliepen in onze eigen privékamer met een stapelbed en een eigen badkamer, maar er waren ook gedeelde slaapkamers en slaapkamers met tweepersoonsbedden. Daarnaast wordt het hostel niet alleen bezocht door jongeren, maar ook door families. Elke dag worden er vanuit het hostel leuke activiteiten gepland, zoals drankjes maken in het weekend, gratis pannenkoeken, tapas avond, bieravond en nog veel meer. Zo leer je meteen ook de anderen uit het hostel kennen. Zoek jij nog een leuke slaapplek in Dublin? Bekijk dan hier het Times Hostel – Camden Place.

Dublin bezienswaardigheden

Wij hadden maar iets meer dan twee dagen om Dublin te verkennen, dus daarom besloten wij de eerste dag zoveel mogelijk hotspots te bezoeken. Helaas viel er af en toe een flinke regenbui op onze hoofden, maar gelukkig werd dit afgewisseld met een lekker zonnetje. Wie een weekend naar Dublin gaat moet zeker naar de gezellige wijk Temple Bar, genoemd naar de bekendste pub in Ierland. Deze wijk zit vol met, je raadt het al, heel veel pubs! In de weekenden trekken lokale mensen en toeristen naar deze wijk om een biertje te drinken of whisky te proeven.

Temple Bar Ierland
Temple Bar Ierland

Dat brengt ons gelijk bij het volgende hoogtepunt: de Guinness brouwerij. Je moet wel van een biertje houden, maar de Guinness brouwerij is een welbekend uitstapje. Terwijl je drinkt van je Guinness bier word je rondgeleid door de brouwerij. Geen betere plek om je weekend goed te beginnen!Ken jij dat nummer van Ed Sheeran ‘Galway Girl’? Dan klinkt Grafton Street misschien wel bekend in de oren. Ja, in deze straat heb je inderdaad barretjes, maar de straat staat vooral bekend om het shoppen. Bekende winkelketens en kleine, lokale winkels zorgen voor het shopgebied van Dublin. Met de muziek van straatmuzikanten loop jij winkel in, en winkel uit met bergen tassen onder je armen, want een souvenir meenemen vanuit deze hoofdstad is natuurlijk een must.Tip! Grafton Street is rijkelijk versierd rond de kerstdagen. Als je met kerst in Dublin bent, zorg dan niet dat je de kerstparade door de verlichte straat mist.Saint Stephen’s Green is een heel groot park, dichtbij Grafton Street. In de zomer vind je hier veel studenten die picknicken op het gras. Dé plek om even te ontsnappen aan de drukte  van de stad.Ook St. Patrick’s Cathedral is een hotspot wat wordt bezocht door veel toeristen, samen met Dublin Castle. Dit kasteel hebben wij ook bezocht en is een perfecte plek om te schuilen voor als het regent. Je kunt je aanmelden voor een rondleiding, maar wij zijn zelf rondgegaan door het kasteel. Elke kamer vertelt iets over de geschiedenis van het gebouw. Het kasteel is zowel leerzaam als prachtig aan de binnenkant. Ook kun je hier een hapje eten of een bezoek brengen aan de groene binnentuin.

Concerten in Iveagh Gardens

Waar Iveagh Gardens een schitterend park is en heel geschikt voor een mooie wandeling, wordt het park in de zomer wel eens omgetoverd tot festivallocatie. Tijdens het muziekfestival worden er verschillende optredens gegeven. Wij gingen een optreden van de band ‘The Academic’ bijwonen. Vrijwel het hele park was hiervoor afgesloten. Doordat je tussen de bomen staat, naast verschillende foodtrucks en zomers geklede Ieren, heb je echt het idee alsof je op een festival bent. Ga je in de zomer naar Dublin dan zou ik zeker in de gaten houden of er nog een leuk optreden is!

Concert Iveagh Gardens
Concert Iveagh Gardens

Wandelen in Howth

Howth is minder bekend, maar de perfecte plek om in de buurt van Dublin te gaan wandelen. Met onze Leap Card konden wij de bus nemen vanuit het centrum van Dublin naar de kleine havenstad Howth. Avonturiers kunnen de Howth Cliff Walk wandelen. Je kijkt uit over Ierse Zee terwijl je over een smal wandelpad loopt langs de kliffen. In de weekenden is het wat drukker, maar nog steeds de moeite waard. Je kunt er verschillende wandeltochten maken. Wij hebben ervoor gekozen om van de bushalte (het treinstation) te wandelen naar het bekende uitzichtpunt op de vuurtoren. Neem vooral je camera mee, want onderweg zijn er ook genoeg mooie foto’s te maken. Enige conditie is wel handig, omdat de weg naar de kliffen steil omhoog loopt.Let op! Bezoek de kliffen in Howth niet als het regent, vanwege gevaar voor uitglijden.

Howth Dublin

Verstopte juweeltjes

De hotspots in Dublin zijn te gek, maar er zijn ook een aantal plekken die verstopte juweeltjes zijn. Waar wij achter zijn gekomen is dat mensen in Dublin houden van thee en cake. Overal kwamen wij cafés tegen waar de taarten voor de ramen je naar binnen riepen. Wij zijn neergestreken in het café Queen of Tarts. Wat was dit een goede keuze. Het café heeft twee locaties in Dublin, welke beiden druk en knus zijn. Natuurlijk met een kop thee en een knoert van een taartstuk konden wij heerlijk even de voeten laten rusten. Niet zo’n zoetekauw? Ze hebben er ook hartige hapjes en je kunt er lekker lunchen! Bekijk hier de menukaart. Na een zoektocht op Google stuitten we op het Leprechaun Museum. In dit museum wordt iedereen tijdens de rondleiding meegenomen in de mystieke folklore van Ierland. Vanaf het begin stap je direct in de schoenen van een kabouter. Zo kom je langs een huiskamer met gigantische stoelen, loop je door de Giant’s Causeway en zelfs ook door een regenboog. Het enige minpuntje van de rondleiding is ook het gigantische prijskaartje, maar wij hebben toch veel plezier gehad.In de middag hadden we alweer trek in thee toen we Tea Garden tegenkwamen. Via een trap naar beneden stapten we het schattige theehuis binnen. Wij werden naar de eerste verdieping gebracht waar wij konden zitten in onze eigen ruimte. Afgeschermd met houten kralen hadden we wat meer privacy zodat we volledig konden genieten van onze thee. Het hele theehuis is ingericht in Oosterse sferen en dus zaten wij ook op een kussen op de grond aan een lage tafel. We konden kiezen uit wel meer dan zes pagina’s aan thee die op de menukaart stonden. Het ontspannen na een lange dag wandelen kon beginnen! 

Tip! Alle theesmaken op de menukaart kun je ook kopen in het winkeltje. Deze thee zakken worden luchtdicht verpakt, waardoor ze eenvoudig mee te nemen zijn in de bagage.

Tea Garden
Thee drinken in Dublin

Langer in Dublin?

Ben je langer dan een weekend in Dublin? Een dagtour door de groene landschappen van Ierland en Noord-Ierland is echt een aanrader. Noord-Ierland heb ik in een andere reis mogen ontdekken en de omgeving is prachtig. Al eerder is de Giant’s Causeway genoemd en deze plaats samen met tientallen schitterende plekken kun je bezoeken. Naast een bezoek aan de Giant’s Causeway heb ik boven azuurblauw water op de Carrick-a-Rede Rope Bridge gelopen, tussen de mysterieuze ‘Dark Hedges’ gewandeld en meerdere locaties bezocht waar Game of Thrones is opgenomen. Maar niet alleen Noord-Ierland zit vol met geweldige natuurlandschappen, ook de Cliffs of Moher in Ierland zijn indrukwekkend. Nog hoger dan op de kliffen bij Howth voel je de wind door je haren blazen terwijl je beneden je de golven op de kliffen hoort slaan. Pas op dat je niet te dicht bij het randje komt!

Dark Hedges Ierland
Dark Hedges Ierland

Kortom, het weekendje Dublin was zeker geslaagd. Als ik nog één tip mag meegeven: twee volle dagen in Dublin is echt veel te kort! Wij hadden graag nog meer willen zien, proeven en willen ontdekken van de stad. Ik ben heel blij dat ik er ben geweest, want het stond al even op mijn bucketlist. Als ik er nog eens kom dan weet ik zeker dat ik nog veel meer kan zien dat ik nu nog niet heb bewonderd.Ben jij benieuwd naar mijn andere reisverhalen? Bezoek dan hier mijn website Across the World. Hopelijk tot snel weer bij een nieuwe blog op TravelStamps!

 

 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. weekend dublin
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.