Header afbeelding

Wat te doen op Cyprus?

Ontdek samen met mij Sunny Cyprus

👩🏼‍💻 Geschreven door Ellemijn

Onlangs vloog ik naar het zonnige Cyprus. TUI bood me de kans om tijdens een reis het voor mij nog onbekende eiland te ontdekken. Niet verkeerd, want op het eiland schijnt maar liefst 326 dagen per jaar de zon. Samen met een groep mensen die in de reiswereld werkt, stapten we in Amsterdam het vliegtuig in. 4 uur later stapten we in Paphos weer uit. Daarmee was deze stad meteen onze eerste stop van de reis. Maar Cyprus is nog zoveel meer dan dat. Ik vertel je aan de hand van mijn eigen reis wat er te doen is op Cyprus

Huurauto’s ophalen om Cyprus mee te verkennen

Na aankomst op het vliegveld, werden we opgehaald door het autoverhuurbedrijf. TUI werkt doorgaans samen met Sunny Cars, een betrouwbaar autoverhuurbedrijf waar je met een gerust gevoel een auto huurt.

De transferbus bracht ons binnen no-time naar onze auto’s. Na een korte presentatie en introductie over de verkeersregels was het zo ver: we gingen zelf de weg op. Best spannend, want op Cyprus rijden ze links. En het was inmiddels donker. 

Na een paar keer de richtingaanwijzer te hebben verward met de ruitenwissers, wenden we er steeds meer aan. De bijrijder hield de chauffeur scherp en keek goed mee. ‘Links over de rotonde’ en ‘Er komt niks aan’ kwamen regelmatig voorbij. Ook lachten we hard wanneer de ruitenwissers weer eens aangingen in plaats van de richtingaanwijzer. Gelukkig wende het sneller dan verwacht. Sterker nog: ik vond het zelfs leuk om te rijden. De wegen in de bergen zijn namelijk práchtig en het is relatief rustig op de weg. Bovendien zijn de auto’s van Sunny Cars all-risk verzekerd, waardoor ik toch echt iets relaxter in de auto zat. 

SunnyCars Cyprus

Foto gemaakt door Rachel (op Instagram: @worthwile_wanderer)

De eerste stop: Paphos

Na zo’n twintig minuten rijden arriveerden we in ons eerste hotel. We sliepen in TUI BLUE Pioneer Beach. Wàt een ontvangst! Ik voelde me meteen welkom en had zin om er een paar nachtjes te slapen. En toen had ik de kamer nog niet eens gezien. Maar nadat ik de kamer zag, was ik nòg enthousiaster. Wàt een kamer!

We hadden een prachtig uitzicht op een wit kerkje, met daarachter de zee. Meer vakantiegevoel kon bijna niet. De all inclusive-formule maakte het plaatje compleet. 

We kwamen ‘s avonds laat aan, maar het hotel gaf aan nog een ‘snack’ voor ons te hebben. Bij het woord ‘snack’ denk ik aan een bakje olijfjes en een stokbrood met dip. Maar ze hadden een compleet gerecht voorbereid, bestaand uit verschillende soorten vis. Het was heerlijk!

Na het eten liepen we met zijn allen naar de rooftop waar onze week werd afgetrapt met een speech van de tourguides. Iedereen heeft er onwijs veel zin in! 

Dag twee: Paphos en omgeving ontdekken

Een goed begin is het halve werk, zeggen ze. We begonnen daarom onze dag goed en genoten van het lekkere ontbijtbuffet. Verse broodjes, een omeletje die je zelf kon samenstellen en lokale en glutenvrije producten behoorden allemaal tot de mogelijkheden. Met zo’n uitgebreid ontbijt kan mijn ochtend in ieder geval niet meer stuk. 

Met een goedgevulde maag stapten we de auto in. Oh ja, reminder: we rijden hier links (deze reminder hadden we zelf vooral even nodig). Hup, aan de linkerkant en gassen maar.

We reden eerst naar Aphrodite’s Rock. Een mythe is dat je eeuwige schoonheid ontvangt als je om de rots heen zwemt. Zwem je er drie keer omheen? Dan ontvang je ook nog eens vruchtbaarheid, liefde en geluk. Je kan dus al raden wat wij hebben gedaan… Geintje, natuurlijk. We stapten de auto weer in en reden naar een prachtig uitzichtpunt. 

Aphrodite's Rock Cyprus

Aphrodite's Rock op Cyprus

‘s Middags reden we weer terug naar het hotel, want aan het einde van de middag werden we opgehaald voor een tour door Paphos.

De eerste stop: de mozaïeken van Paphos. Wow, wat een kunst! Ben jij een kunstliefhebber? Dan zit jij hier helemaal goed. Wil jij nog eens zien hoe het eruitziet? Check ons hoogtepunt op Instagram (@weflycheap, onder het hoogtepunt Trips). 

We sloten de dag met zijn allen af in een typische Taverna. In een Taverna maken veelal families heerlijke vleesgerechten voor je klaar. Het eten bleef maar komen en het leek wel alsof de glazen wijn automatisch bijgevuld werden. Na het diner zaten we goed vol, maar wat was dit heerlijk! Ook hier bleek maar weer hoe gastvrij de Cyprioten zijn. 

Dag drie op Cyprus: jeepsafari

De derde dag op Cyprus is alweer aangebroken: de tijd vliegt voorbij! Vandaag stond een heuse jeepsafari op de planning. Maar niet voordat we van een overheerlijke lunch hebben genoten. We werden uitgenodigd bij TIME TO SMILE Aliathon Village om daar lekker te lunchen. Ook hier werden we weer verwend met veel én goed eten. En op het moment dat we dachten dat we uitgegeten waren kwam er nog een verrassing: het toetje! 

We verlieten het hotel met een goedgevulde maag. Gidsen stonden met hun jeeps klaar om ons mee op avontuur te nemen. En een avontuur was het zeker!

Onze gids nam ons mee naar het schiereiland Avakas. We reden via een prachtige route naar het begin van de Avakas Gorge, een prachtige kloof. Na een stukje wandelen kwamen we aan en het was adembenemend. Deze tour is te boeken bij TUI Experiences en ik zou het zeker aanraden! 

Na de jeepsafari fristen we ons even op in het hotel. Dat mocht ook wel, want we zaten compleet onder het zand. Na een douche begonnen we fris en fruitig aan een korte wandeling naar Athena Beach Hotel. Hier werden we opgewacht en werd er een heerlijk diner voor ons geserveerd. Een goede manier om de dag af te sluiten!

jeepsafari Cyprus

De jeeps

Dag vier: met de auto verkennen we Cyprus

Vandaag gingen we op avontuur. En als ik ergens van houd, is het wel avontuur! Na een stevig ontbijt, verzamelden we in de lobby van ons hotel. Ieder team deelde een auto en ontving een tablet. De tablet moesten we vandaag goed in de gaten houden: het was ons hulpmiddel om punten te verdienen. De navigatie op de tablet vertelde ons waar we naartoe moesten rijden. Soms hadden we hulp nodig van de locals, omdat we het zelf niet wisten. Op basis van foto’s moesten we namelijk een locatie ontrafelen.

Waren we op de juiste plek? Dan kregen we een opdracht. Met deze opdrachten verdienden we punten (of juist niet ;-)). Hadden we de opdracht voltooid? Dan mochten we doorrijden naar de volgende plek. De hele dag reden we op deze manier het eiland over en we kwamen op plekken waar we anders nooit zouden komen. Dat maakte het ontzettend leuk! 

Het rijden ging erg goed. De eerste dagen was het even wennen om links te rijden, maar vandaag leek het alsof we nooit anders hadden gedaan (behalve dat we af en toe nog even de ruitenwissers aandeden in plaats van de richtingaanwijzer). Bovendien waren de routes prachtig, want we reden door het Troodosgebergte! Gelukkig ging het niet om snelheid en konden we lekker de tijd nemen.

De laatste opdracht van de game was om naar ons nieuwe overnachtingshotel te rijden. Toen we arriveerden geloofden we onze ogen niet. Wat. Een. Plek! We sliepen in vijfsterrenhotel Atlantica Mare Village Ayia Napa

De verrassingen bleven zich maar opstapelen, want toen we onze kamer binnenkwamen zagen we een swim-up pool aan onze slaapkamer vastzitten. Eigenlijk kun je het niet eens een slaapkamer noemen – het was nog zoveel meer dan dat. Toen we het zwembad zagen bedachten we ons geen moment: we trokken onze bikini aan en sprongen in het zwembad. Wat een vakantiegevoel! 

Na ons snel klaargemaakt te hebben, werden we verwacht voor het diner. Ook dat smaakte heerlijk. Na het eten verplaatsten we ons naar de bar en vond de prijsuitreiking van vandaag plaats. Ik wil er niet te diep op ingaan, maar laten we het erop houden dat we niet de winnaars waren. ;-) Gelukkig wonnen we een troostprijs! 

De slechte positie in de rankings weerhield ons er gelukkig niet van om vanavond feest te vieren. We belden een taxi om onze nieuwe ‘woonplaats’ te ontdekken by night. Ik kan er één ding over zeggen: wat een gekkenhuis! Binnen 15 minuten met de taxi bevonden we ons midden in Ayia Napa, een stad ten oosten van Cyprus. De feeststraat krioelt van de feestende jongeren.

Na een tijdje hadden wij het wel gezien (en ging de boel dicht) en stapten we weer in de taxi, onderweg naar ons fijne hotel. 

Atlantica Mare Village Ayia Napa

Atlantica Mare Village Ayia Napa

De laatste dag op Cyprus

Na een kort nachtje werden we wakker in onze heerlijke kamer. Gelukkig stond er een goed ontbijt op ons te wachten in het restaurant van het hotel. Na het uitchecken reden we naar een Cave Church, een paar minuten rijden vanaf ons hotel. Het was een prachtige plek en het feit dat er geen toeristen waren maakte het alleen nog maar mooier. Vervolgens reden we naar Robinson Cyprus, waar een heerlijke lunch op ons stond te wachten. 

‘s Avonds vlogen we weer, dus we hadden nog een middagje om te overbruggen. We wilden er het maximale uithalen dus we besloten om nog naar een stadje in de buurt te rijden, genaamd Lefkara. Volgens de locals is het stadje wereldberoemd en ik snap wel waarom ze dat zeggen. Wat een gemoedelijk, relaxed en authentieke plek is Lefkara. De locals spreken je uit zichzelf aan, niet om iets te verkopen maar puur voor een gezellig en laagdrempelig praatje. Ik zou deze plek aan iedereen aanraden om naartoe te gaan. 

Cyprus is een prachtig eiland en zeker een vakantie waard. Boek je vakantie naar Cyprus, huur een auto en ontdek het eiland op eigen tempo. 

Hoteltips op Cyprus

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. wat te doen op cyprus
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.