Header afbeelding

Wat te doen in Boedapest?

15x wat te doen tijdens je stedentrip in Boedapest

Vraag jij je af wat er te doen is tijdens je stedentrip in Boedapest? Wij hebben een lijstje met 15 bezienswaardigheden in Boedapest voor jou! Van een tramritje door de stad naar het bewonderen van het parlementsgebouw. En van het proeven van een Kurtos Kalac naar relaxen in een badhuis!

👉 Boek je citytrip hier!

De leukste bezienswaardigheden in Boedapest - top 15

  1. Vaar over de Donau
  2. Tramritje door de stad
  3. Shoppen in de Grote Markthal
  4. Schoenen op de Donaukade monument
  5. Relax in een badhuis
  6. Picknick in Városliget stadspark
  7. Sint-Stefanus Basiliek
  8. De Joodse wijk
  9. De Grote Synagoge
  10. Godzu Weekend Market
  11. Loop over de Kettingbrug
  12. Proef Kurtos Kalac
  13. Unieke ruïne bars
  14. Burchtpaleis van Boedapest
  15. Józsefváros

1. Vaar over de Donau

Het Hongaarse parlementsgebouw moet je echt gezien hebben! Het gebouw is gebouwd in een neogotische stijl en is echt heel indrukwekkend. Je kan dit gebouw op meerdere plekken bewonderen. Ga bijvoorbeeld naar de Gellértheuvel, waar je een prachtig uitzicht hebt op de twee delen, Boeda en Pest, van de stad. 

Er zijn veel tours door het gebouw zelf, maar ook raden wij een rondvaart over de Donau aan. Tijdens deze rondvaart kom je langs allemaal indrukwekkende plekken van de stad én langs het parlementsgebouw. Wie neem jij mee?

💰 Vanaf €9,50 per persoon!

👉 Haal je tickets hier!

Het Hongaarse parlementsgebouw

2. Tramritje door de stad

Het tramnetwerk van Boedapest is een van de meest uitgebreide netwerken van heel Europa! Boedapest houdt zelfs het wereldrecord voor de langste tram, namelijk 56 meter lang! De trams zijn prachtig geel en hebben een authentieke uitstraling. Je moet ze gezien hebben.

Wij raden je aan om met tramlijn 2 te gaan. Deze tramrit is echt prachtig! Tijdens deze rit geniet je van de meest indrukwekkende uitzichten op de Donau en de heuvels van Boeda. Ook kun je een blik werpen op het Hongaarse parlementsgebouw en de kettingbrug. Probeer tram 4 en 6 te vermijden, dit zijn de drukste tramlijnen van Europa!

Tram in Boedapest

3. Shoppen in de Grote Markthal

De grootste en oudste markthal in Boedapest zorgt voor een hele interessante winkelervaring. Het gebouw is een prachtig kunstwerk om naar te kijken. Het is een heerlijke plek om lokale etenswaren en unieke producten te proeven. Ook kan je hier super veel souvenirs shoppen. Hier gaan je centjes wel rollen!

Let op! De openingstijden verschillen per dag!

Grote Markthal in Boedapest

4. Schoenen op de Donaukade monument

“A cipök” is de Hongaarse benaming voor het monument en staat voor het woord "schoenen". Aan de rand van het water staat sinds 2005 een 40 meter lange rij met bronzen schoenen. Deze is te vinden aan de linkerzijde vanaf het parlementsgebouw aan de Pestzijde. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden joden hier opgesteld langs de Donau. Deze joden moesten hun schoenen uitdoen, want leer was erg kostbaar in die tijd, kostbaarder dan levens. Alle joden werden harteloos neergeschoten en de levenloze lichamen werden meegenomen door de Donau. Een hele trieste gebeurtenis waar je even bij stil kan staan.

Schoenen op de Donaukade monument

5. Relax in een badhuis

Of het nu zomer of winter is, een stedentrip in Boedapest is niet compleet zonder een bezoek aan een van de heerlijke badhuizen. Een moment pure ontspanning tussen het sightseeing door! Er zijn vele badhuizen te vinden, dit is onze top 3:

Széchenyi bad

Het Széchenyi bad is het bekendste en populairste badhuis van Boedapest.

Gellért Spa

Het allermooiste badhuis van Boedapest? Dat is de Gellért Spa!

Lukács badhuis

Het Lukács badhuis is iets minder toeristisch en ook bij locals een favoriete plek om te ontspannen.

Heb je al genoeg ontspannen? Dan zijn er ook party avonden in het Széchenyi bad! Trek je badkleding maar aan, en geniet van een dansje en drankje in het warme water!

💰 Vanaf €63 per persoon!

👉 Haal je tickets hier!

Het Széchenyi bad 

6. Picknick in Városliget stadspark

Városliget, het stadspark, is een openbaar park vlakbij het centrum van de stad. Het is zelfs het eerste openbare park ter wereld! Bij dit super leuke meertje vind je een leuk kasteel, hier kan je ‘s zomers roeien en ‘s winters schaatsen.

Op een mooie zonnige dag is het heerlijk om je stedentrip in Boedapest te onderbreken met een lekkere picknick. Er zullen veel mensen in het park te vinden zijn, dus je zal je zeker vermaken!

7. Sint-Stefanus Basiliek

De bouw van de Sint Stephanus Basiliek in Boedapest duurde van 1851 tot 1904. Het gebouw is zeer hoog en ook zeer indrukwekkend. Hoe prachtig het gebouw van de buitenkant is, zo mooi is ook de binnenkant! Alles glittert en schittert binnen en overal zit veel detail in.

De Sint Stephanus Basiliek in Boedapest

8. De Joodse wijk

De Joodse wijk is rijk aan cultuur en heeft veel charmes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze wijk helemaal komen te vervallen en is vervolgens verlaten. Inmiddels is de wijk prachtig opgeknapt en vind je hier veel bars, clubs en restaurants. 

Ondanks dat de wijk verlaten was, is het nu echt weer een Joodse wijk. Er zijn namelijk nog veel synagogen te vinden, waardoor de joden graag weer terug kwamen. Het is een bruisende en levendige wijk, waar je kan genieten van een heerlijk drankje. 

9. De Grote Synagoge

Boedapest heeft veel indrukwekkende titels op haar naam staan. Zo is de Grote Synagoge de grootste van heel Europa en staat op nummer twee van de wereld! Deze prachtige synagoge is zeker een bezoekje waard!

Wist je dat: de synagoge in 1996 volledig gerenoveerd is dankzij een grote financiële bijdrage van Estée Lauder. De directrice van het beroemde cosmeticabedrijf. Haar voorouders waren van Hongaars en Joodse afkomst en zij wilde graag bijdragen aan het behoud van het Joodse erfgoed in Boedapest.

Geen zin om in de rij te staan? Voor maar €24 per persoon heb je een skip the line ticket!

👉 Haal je tickets hier!

De Grote Synagoge

10. Godzu Weekend Market

Deze markt vindt, zoals de naam al zegt, elk weekend plaats. Het vindt plaats in het welbekende uitgaansdistrict. Op elke dag van het weekend wordt er wat anders verkocht:

Vrijdag

Op de vrijdagen worden er vooral sieraden en huisdecoratie verkocht. 

Zaterdag

Als je op de zaterdag naar de Godzu Weekend Market gaat, zal je vooral antieke en tweedehands spullen vinden. 

Zondag

Op de zondagen zal je er vooral kunst en design vinden.

Je kan dus gemakkelijk kijken welke dag jou het beste uitkomt. De markt is deze drie dagen open van 10 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags.

11. Loop over de Kettingbrug

Ook deze brug is een zeer karakteristiek bouwwerk van Boedapest. Voordat de brug gebouwd werd was er geen goede verbinding tussen Buda en Pest. Als het in de winter hard vroor, werd de pontonbrug verwijderd en als het ijs stevig genoeg was, liepen mensen over het ijs naar de andere zijde. Maar zo wilde het weleens gebeuren dat mensen aan de verkeerde kant van de Donau eindigden als het begon te dooien. Simpelweg omdat ze dus niet meer terug konden naar de andere zijde. Het zou je maar gebeuren haha. 

Gelukkig kunnen we er nu om lachen, omdat er inmiddels een stevige brug staat. Via deze mooie brug kan je makkelijk van Boeda naar Pest en andersom. 

De Kettingbrug in Boedapest

12. Proef Kurtos Kalac

Kurtos Kalac is een bekende Hongaarse snack die je overal in Boedapest kunt kopen. Tijdens het roosteren van de Kurtos Kalac, wordt het besprenkeld met gesmolten boter, totdat het een goudbruine kleur krijgt. Er zijn verschillende smaken te krijgen zoals: kaneel, vanille, cacao, amandel, walnoot of bijvoorbeeld kokos. Gegarandeerd smullen!

Wist je dat: de Kurtos Kalac in het Nederlands een schoorsteen cake wordt genoemd. Hoe schattig klinkt dat?!

De Hongaarse snack genaamd Kurtos Kalac

13. Unieke ruïne bars

Iemand kwam ooit op het briljante idee om afgedankte gebouwen en plekken om te toveren in bars! De meeste ruïne bars hebben een kleurrijke, creatieve en gekke inrichting. Onze twee favorieten voor jou zijn:

Szimpla Kert

Als je de locals zou vragen wat je echt bezocht moet hebben in Boedapest zullen de meeste van hen Szimpla Kert zeker aanraden. Het is de moeder van alle ruïne Bars.

Fogaz Ház

Fogas Ház was een van de eerste ruïne bars in Boedapest. Tijdens de renovatie van het pand vonden de eigenaren een reclamebord van een tandarts en besloten ze het de naam Fogas Ház te geven, wat ‘huis van tanden’ betekent. 

14. Burchtpaleis van Boedapest

In het stadsdeel Boeda, op de linkeroever van de Donau, zie je het prominente Burchtpaleis of de Burcht van Boedapest. Een echte blikvanger en bezienswaardigheid gebouwd op een 70 meter hoog platform. De burcht is in de dertiende eeuw gebouwd en geeft een schitterend uitzicht over de Donau en de stad, met name over het stadsdeel Pest en de Kettingbrug!

Er zijn veel verschillende rondleidingen te vinden door het paleis. Wij raden deze aan voor jou!

💰 Vanaf €10 per persoon!

👉 Haal je tickets hier!

Burchtpaleis van Boedapest

15. Józsefváros

Door veel lokale bewoners wordt deze wijk nog steeds als een probleemwijk gezien. Zie hier de andere kant van het leven in een metropool. In de volksmond heet deze wijk ook wel ‘Chicago’. Grote delen zijn opgeknapt als onderdeel van een van de grootste stadsvernieuwingsprojecten in Centraal-Europa. Je vindt hier heerlijke bars en restaurants, waar jij je helemaal gaat vermaken!

 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. wat te doen in boedapest
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.