De 4 beste plekken waar je ijsberen kunt spotten
Header afbeelding

4 bestemmingen waar je ijsberen kunt spotten

Want waar leeft de ijsbeer eigenlijk?

De ijsbeer, ook wel ‘King of the Arctic’, is het grootste roofdier op de wereld. Dit roofdier behoort tot een van de populairste wilde dieren die toeristen graag willen zien. De ijsbeer leeft op het noordelijk halfrond, maar je moet wel geluk hebben om hem tegen te komen! IJsberen leven in gebieden waar zeehonden wonen, zodat ze daarop kunnen jagen. Wist je dat ijsberen speciale zwemvliezen tussen hun poten hebben, zodat ze goed kunnen zwemmen? De plekken waar je de grootste kans hebt om dit wilde dier te spotten zijn Churchill in Canada, Noord Spitsbergen, Groenland en Alaska.

ijsbeer in spitsbergen
De ijsbeer in Spitsbergen

Churchill, Canada

Churchill is een klein dorpje in het noorden van Canada. DIt kleine dorpje behoort tot een van de populairste plekken om ijsberen te spotten. Omdat Churchill aan de Hudson Baai ligt, zijn er vaak ijsberen te vinden. In het najaar komen de roofdieren hier samen om te wachten totdat de baai is dichtgevroren. In de maanden oktober en november worden hier soms wel honderden ijsberen bij elkaar gezien. Dit dorpje wordt dan ook niet voor niets de ‘Polar Bear Capital of the World’  genoemd. 

 

Ben je van plan om een bezoekje te brengen aan Churchill? Dan is het aan te raden om te verblijven in dit unieke rijdende hotel. Dit hotel wordt in de winter de toendra opgereden, zodat je kunt verblijven in de leefomgeving van de ijsbeer. Het kan zelfs zo zijn dat de ijsberen nieuwsgierig dichtbij je slaapplek lopen. Vanuit het hotel zijn er speciale excursies met biologen en fotografen geregeld die je alles vertellen over het leven van de ijsbeer. In deze rijdende lodge kun je overdag ijsberen spotten en heb je kans om ‘s avonds het noorderlicht te zien!

 

Tundra lodge hotel in Churchill
Het tundra lodge hotel in Churchill.

Bron: Sundowner Wildlife Holidays

 

Noord Spitsbergen

Spitsbergen is een eilandengroep ten noorden van Noorwegen. Op en rondom de eilanden leven zo’n drieduizend ijsberen, de plek om ijsberen te spotten! De kans is het grootste dat je deze wilde roofdieren spot rondom de oostelijke eilanden. Omdat rondom deze eilanden zoveel ijsberen leven is het levensgevaarlijk om zonder wapen op pad te gaan. Tot in 1973 mocht er in dit dorpje nog op de ijsbeer gejaagd worden. Sindsdien is de imposante ijsbeer sterk beschermd en mag je deze niet zomaar lokken, voederen of storen. Ze mogen dan ook alleen maar gedood worden als er direct gevaar dreigt. De beste plek om ijsberen op Spitsbergen te spotten is langs het pakijs. Hier leven veel zeehonden en zullen deze wilde roofdieren ook geregeld verblijven. Het is dan ook aan te raden om een excursiereis te boeken, zodat je de meeste kans hebt om het grootste roofdier van de wereld te spotten op het ijs.

 

Groenland

Ook al is Groenland misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij het woord ijsbeer, maar ook hier kun je regelmatig ijsberen spotten! In Groenland leven honderden wilde ijsberen. De ijsberen in dit gebied zijn meestal niet te vinden rondom de dorpen, dus je moet iets meer moeite doen om deze imposante roofdieren te spotten. De meeste ijsberen leven hier in het noorden of noordoosten en kun je het beste bekijken met een boot, per helikopter of te voet. Naast de ijsbeer kun je hier ook heel goed andere wilde dieren zoals vinvissen, orca’s, zeehonden en walrussen spotten. Vanuit het stadje Ittoqqortoormiit worden verschillende tours aangeboden om deze gevaarlijke beesten in hun natuurlijke omgeving te kunnen spotten.

De ijsbeer in Noordwest Groenland
De ijsbeer in Noordwest Groenland

Alaska

In Alaska leven veel verschillende soorten beren waardoor de kans dat je ze hier spot vrij groot is. Je kunt deze levensgevaarlijke roofdieren het beste spotten in nationale parken als Denali National Park of Katmai National Park. Ook in Alaska is het zeer aan te raden om met een gids of tour op pad te gaan. De ijsbeer bevindt zich voornamelijk in het noorden van Alaska. Hier leven de levensgevaarlijke beren langs het drijfijs om op zeehonden of andere prooien te jagen. Ook hiervoor raden we je aan om deel te nemen aan een ijsberen expeditie. Via die weg heb je de meeste kans om op het water te bekijken waar dit imposante roofdier eigenlijk leeft.

 

Mis nooit meer een topdeal!