wandelen voor dummies

Sri Lanka

Wandelen voor dummies

Sri Lanka is een fantastisch eiland net onder India. Voor een land dat slechts 1,5 keer zo groot is als Nederland, is er zo veel diversiteit aan dingen om te zien en doen. Er zijn ongelofelijk veel verschillende wandelingen en activiteiten die je hier kan ondernemen. Zelfs na drie weken raak je hier nog niet verveeld. 

Maar wat nou als je om wat voor reden dan ook, fysiek niet erg fit bent? Of als je door een blessure geen zware tochten meer kan maken? Of als je met je opa en oma, vader en moeder op reis wilt? Zijn de activiteiten dan wel te doen en is Sri Lanka dan nog steeds wel zo leuk om te bezoeken? En zo ja, welke wandeling kan je dan doen en hoe fit moet je zijn om die met een lach te kunnen eindigen?

Toen ik afgelopen september naar Sri Lanka vertrok, spookte deze vragen door mijn hoofd. Zou ik het wel naar mijn zin hebben ondanks mijn blessure en zou ik wel naar de top van Ella’s rock kunnen komen en daarna ook weer heelhuids terug kunnen komen? Ik ben dan wel nog geen oma in de zin dat ik kleinkinderen (of kinderen überhaupt) heb, maar mijn rug is zeker vergelijkbaar met die van een oma van 80. Lang verhaal kort, mijn vlucht naar Sri Lanka was zes maanden nadat ik mijn rug had gebroken tijdens mijn vorige reis door Guatemala en hoewel ik ongelofelijk veel geluk heb gehad en ondertussen gewoon alle dagelijkse activiteiten kan doen, had ik nog wel regelmatig last van mijn rug en wist ik dat ik de zware hikes beter kon vermeiden. 

Op internet vond ik het moeilijk om in te schatten hoe zwaar elke wandeling zou worden, dus was het elke keer maar afwachten of ik de top wel zou halen (en daarna ook weer naar beneden zou kunnen komen). Om de zoektocht voor mensen die fysiek niet zo fit zijn, blessures hebben of gewoon graag willen weten wat ze kunnen verwachten van de wandelingen in Sri Lanka, schrijf ik deze post. Want dit kan je ik nu al verklappen, alle toeristische attracties zijn prima te doen als je net zo kreupel als ik bent!

De toeristische attracties die ik in de post zal bespreken zijn: 

  • Ella’s rock
  • Little Adam’s Peak (niet te verwarren met Adam’s peak)
  • The World’s End in het Horton Plains National Park.

Ella’s rock

Ella’s rock is zoals je misschien al verwachtte een grote rots in de buurt van Ella. Het begin van de wandeling ligt op ongeveer twee kilometer afstand vanaf het centrum van Ella, je loopt dan over het spoor naar de start. Maak je geen zorgen, je kan in Sri Lanka gewoon over het spoor lopen, de treinen rijden niet bepaald snel en frequent, dus je hebt alle tijd van de wereld om opzij te stappen als er één aan komt. Mocht je toch wat krachten willen sparen, dan kan je ook een TukTuk naar de start van de wandeling nemen, dat scheelt toch al snel weer 20-30 minuten. 

De wandeling naar de top van Ella’s rock duurt op een rustig tempo ongeveer twee uur, mits je in één keer goed loopt. En dat is nogal een uitdaging, kan ik je uit persoonlijke ervaring vertellen. Er lopen zo veel verschillende kleine paden, die eigenlijk geen paden zijn. Je loopt door de akkers van boeren met hoge planten waar je je een weg door moet zien te banen (zie foto). Het is absoluut te doen zonder gids, maar je moet wel zorgen dat je een kaart op je telefoon hebt en mijn instructies volgt om Ella’s rock zelfstandig te doen.

Pad naar Ella's rock in sri lanka
Zo eindig je dus als je net zo eigenwijs als ik NIET in één keer goed loopt.

Laten we er even vanuit gaan dat je (niet net als ik) in één keer goed loopt, dan is het begin van de wandeling redelijk simpel. Het gaat wel een beetje berg op, maar er zijn ook voldoende stukjes tussendoor waar je even rechtdoor loopt, het pad is duidelijk en niet glad of vol met stenen. Ik deed de wandeling met mijn hardloopschoenen en dat was prima te doen. Maar ik heb ook genoeg met nette schoenen gezien, hoewel ik dat toch echt zou afraden, het is mogelijk. 

Op een gegeven moment kom je bij een splitsing waar je een keus kunt maken. Wil je voor de zware, maar kortere route of neem je een omweg die een stuk eenvoudiger is? Ik nam naar boven de zwaardere, kortere route (voornamelijk omdat we niet helemaal door hadden dat dit de splitsing al was). Vanaf hier is het nog ongeveer 20 minuutjes, maar het eenvoudige pad verandert in stenen. Een beetje berg op, wordt toch wel redelijk stijl bergop en mijn telefoon die ik tot nu toe steeds in mijn hand had gehouden, werd al snel opgeborgen in mijn tas, zodat ik mijn handen vrij had om omhoog te komen. Het feit dat het maar 20 minuutjes was, maakte dat ik het vol kon houden en het feit dat je wordt beloond met een fantastisch uitzicht, maakte dat ik al snel vergat dat het laatste stukje wel iets meer van mijn rug vroeg dan het overige deel. 

Maar als je last hebt van wat dan ook, dan zou ik je aanraden om de langere route te nemen. Dit is opnieuw een eenvoudig pad, wat niet al te stijl omhoog loopt. Ik heb dit pad alleen naar beneden gelopen, omdat ik niet nog een keer over de stenen en rotsen wilde klimmen. Maar daardoor weet ik niet precies hoe lang het duur om via deze weg naar boven te komen. Ik gok zo’n 30-40 minuten. Hoewel de tijd misschien het dubbele is, denk ik dat je via die route een stuk minder bezweet aankomt.

Nadat je duizend foto’s van het uitzicht hebt gemaakt, is het weer tijd om naar beneden te gaan. In vergelijking met de heenweg is dit een eitje en binnen een uur (als het niet minder is), ben je alweer beneden. Vanaf hier kan je weer kiezen om een tuk tuk te nemen of om over het spoor terug te lopen (als je nog energie hebt). 

Praktische info

Kosten: Geen entreekosten.
Toiletten: Natuurlijke toiletten (er zijn geen toiletten op de top).
Eten en drinken: Er is een tentje halverwege waar je wat snack en water kan kopen.
Beste tijd om te bezoeken: Zorg dat je voor 12 uur bij de top bent, hierna trekken de wolken vaak over het uitzicht en kun je niks zien.

Little Adam’s Peak

De volgende plek die je in Ella hoogstwaarschijnlijk zult bezoeken, is Little Adam’s Peak, wat je dus niet moet verwarren met “real “ Adam’s Peak. 

Voor alle duidelijkheid, de echte Adam’s peak is een lange en zware tocht in de buurt van Hatton. Ik weet niet hoeveel treden het zijn, maar het is in ieder geval een hele lange trap naar de top. Je moet hier midden in de nacht voor vertrekken, zodat je er bent voordat de wolken het zicht belemmeren en de kans op een mooi uitzicht verschilt heel erg per seizoen, dus als je van plan bent om de echte Adam’s Peak te bezoeken, zorg dat je van te voren wat research hebt gedaan of je er wel in het juiste seizoen bent. Eind september, begin oktober is in ieder geval niet het goede seizoen, kan ik je vertellen.

Maar goed, terug naar Little of Mini Adam’s Peak. Deze piek ligt dus in de buurt van Ella en de wandeling is nog makkelijker dan Ella’s rock. Er zijn zelfs mensen die Ella’s rock en Little Adam’s Peak in één dag doen. Uiteraard heb ik dat met mijn rug niet gedaan, want anders was ik zeker als Quasimodo geëindigd. 

De officiële start van Little Adam’s Peak ligt op ongeveer 2,3 kilometer van het centrum van Ella en vanaf hier neem je een trap naar de top. Dit is echt maar een kwartiertje en super eenvoudig. Je kan een TukTuk vanaf Ella naar de start nemen en dan hoef je dus maar 15 minuten een trap op te lopen om bij het uitzichtpunt te komen. Ik heb zelf het stuk van Ella naar de start van Little Adam’s Peak gelopen en dat duurded iets van 50 minuten, je loopt gewoon over de normale weg, het is niet stijl en super eenvoudig. Maar mocht je weer krachten willen sparen, dan is een TukTuk een goed alternatief. 

Als je eenmaal bij de top van Little Adam’s Peak bent, dan kun je nog een stuk verder lopen naar andere uitzichtpunten. Deze wegen bestaan echt uit rotsen en stenen en het begint met een redelijk steile afdaling, die je daarna ook weer omhoog moet om Little Adam’s Peak te verlaten. Ik vond dit deel zelf te riskant. Dit soort paden zijn de momenten waarop je makkelijk kan uitglijden en het is niet bepaald een makkelijke locatie om door iemand geholpen te worden. Ik zou dit dus afraden voor mensen met wat voor blessure, ouderdomsklachten of gewoon voor onhandige mensen zoals ik. 

 

Little adam's peak in sri lanka
Het uitzicht waarvoor je al die trappen hebt gelopen.

Praktische info

Kosten: Geen entreekosten.
Toiletten: Natuurlijke toiletten (Er zijn geen toiletten op de top), wel bij de start.
Eten en drinken: Aan het begin van de trappen is een tentje waar je water en snacks kunt kopen.
Beste tijd om te bezoeken: Zorg ook hier dat je voor 12 uur bij de top bent, Adam’s peak kijkt vanaf de andere kant uit op het zelfde uitzicht als Ella’s rock, dus ook hier wordt het uitzicht na 12 uur bedekt door wolken.

The World’s End (Horton Plains National Park)

De naam zegt het eigenlijk al: Plains National Park, oftewel het Horton vlaktes Nationaal park. The World’s End is een uitzichtpunt binnen dit park en om hier vanaf de ingang van het park te komen, maak je een hele eenvoudige en plezierige wandeling van ongeveer 4 kilometer. Je moet een beetje omhoog lopen om bij het uitzichtpunt te komen, maar de wandeling is echt niet fysiek zwaar. Als het heeft geregend kan de weg wel een beetje glad zijn, dus dit is het enige waar je rekening mee moet houden. Maar opnieuw heb ik deze weg met mijn hardloopschoenen kunnen afleggen en heb ik geen moment spijt gehad dat ik geen wandelschoenen aan had. 

horton plains sri lanka
De wandeling naar The World’s end is vrij eenvoudig.

 

Na de World’s End zou je eventueel dezelfde weg terug kunnen lopen en zo het park verlaten, maar logischer is het om het volledige rondje te lopen en naar de Baker’s Falls te gaan. Dit is een enorme waterval op ongeveer 2 km vanaf The World’s End. De weg is opnieuw vlak en simpel, maar let wel weer op na de regen. Het laatste stukje naar de waterval loopt een beetje op en om bij de waterval te komen, moet je weer een trap naar beneden (die je daarna dus ook weer op moet), maar dat is dan ook het enige “zware” aan deze wandeling. 

Vanaf Baker’s Falls, maak je het rondje af en loop je nog zo’n 4 km om weer bij de ingang te komen. Het rondje is dus 10 km in totaal, maar over het algemeen is alles vlak, met een eenvoudig pad en doordat je twee uitzichtpunten hebt, waar je naartoe loopt, voelt het helemaal niet alsof je 10 km loopt en sta je weer buiten voordat je er erg in hebt. Dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling, want het is een schitterend nationaal park, dus je moet zeker genieten van de wandeling en lekker de tijd nemen. Maar mocht je je zorgen maken over de moeilijkheidsgraad, dan kan je die zorgen nu meteen laten varen. 

Horton plains sri lanka
Horton Plains National Park.

Praktische info

Kosten: 3000 LKR (ongeveer 15 euro), dit is exclusief transport om bij het park te komen.
Toiletten: Er zijn toiletten bij de ingang en tussen de ingang en The World’s End viewpoint.
Eten en drinken: Bij de ingang kun je water en snack kopen.
Beste tijd om te bezoeken: Het uitzicht van de World’s End wordt heel snel door wolken bedekt, je moet het park dus zo vroeg mogelijk bezoeken (zodra het open is en geloof me, je bent echt niet de enige die zo vroeg is opgestaan om hier te komen, er staat zelfs een rij bij de kaartverkoop). Waarschijnlijk verblijf je in Nuwara Eliya als je Horton Plains gaat bezoeken, je zal dan rond 5 uur vanaf je accommodatie vertrekken, om op tijd aan te komen. 

Ik hoop dat mijn uitleg je heeft kunnen helpen om een keuze te maken of de wandeling voor jou geschikt zijn of niet, zodat je net als ik het beste uit je tijd in Sri Lanka kunt maken! Mocht je vragen hebben over andere wandeling in Sri Lanka, laat het me weten in een reactie.

Bestemmingen

Waanzinnige Sri Lanka deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!