Header afbeelding

Rondreis Sri Lanka

Hét antwoord op keuzestress

Heb jij ook altijd zo veel moeite met het maken van keuzes? Gooi je net als ik een munt op om de knoop door te hakken? Oké, dat is misschien next level besluiteloosheid, maar als de volgende vragen je maar al te bekend voorkomen, dan moet je dit artikel zeker uitlezen!

Begint jou vakantie keuzestress al bij het denken aan de meest gestelde vraag bij het boeken van een vakantie? Wil ik een relaxte zon, zee en strand vakantie of wil ik een actieve vakantie? Vind ik het prima om mijn boek op het strand als enige culturele bezigheid van mijn vakantie te hebben, of wil ik toch liever iets meer cultuur snuiven? Voor alle mensen die al vast lopen bij deze twee vragen, heb ik de oplossing gevonden. Dus leg je munt maar weg, lees dit artikel uit  en boek meteen je ticket naar Sri Lanka!

Ja Sri Lanka ja, dat is het antwoord op al je slapeloze nachten van de keuzestress. Je hoeft niet meer te kiezen want Sri Lanka heeft het allemaal. Op dit kleine eiland (ongeveer 1,5 keer Nederland) kan je al in slechts twee weken (meer is altijd beter) zowel heerlijk niks doen op het strand, als actief hiken, raften of op safari. Je kan lekker je boekje uitlezen of naar eeuwenoude steden, tempels, forten of boeddha standbeelden bekijken. In dit artikel vertel ik je op welke plekken je dat het beste kan doen en deel ik mijn foto’s om je te laten zien waarom Sri Lanka je volgende vakantiebestemming wordt.

Lekker niksen op het strand of in beweging blijven?

Oh de klassieke vraag voor bijna elke vakantie: Wil ik lekker helemaal opladen op het strand of wil ik toch ook wel iets ondernemen en in beweging zijn? Iedereen heeft een paar dagen per jaar nodig om gewoon even helemaal niks te doen en weer tot rust te komen.  Aangezien Sri Lanka een eiland is, zijn er meer dan genoeg plekken aan het strand waar je precies dat kan doen: helemaal niks. Sri Lanka heeft wel te maken met twee regenseizoenen, dus afhankelijk van de tijd van het jaar dat je Sri Lanka bezoekt, ga je naar de stranden in het noorden (Trincomalee), het oosten (Arugum Bay), het zuiden (Mirissa), of het westen (Bentota). Ik moet wel eerlijk zijn hier, en toegeven dat het geen parelwitte stranden met azuurblauwe zee zijn in Sri Lanka, maar als je het vergelijkt met onze bruine Noordzee, dan is het hier goed vertoeven.

Strand Sri Lanka
Strand Sri Lanka

Toch heeft Sri Lanka ook meer dan genoeg te bieden voor mensen die het na één dag op het strand wel weer gezien hebben. Allereerst, Sri Lanka is een bekende en populaire plek voor zowel gewone surfers als windsurfers, dus wie wil, kan ’s morgens wat golven pakken en ’s middags lekker bijkomen op het strand. Arugum bay is de meeste bekende surf bestemming van Sri Lanka en er hangt een heerlijk relaxt sfeertje. Lessen kosten rond de 3000 LKR (ongeveer 15 euro) per anderhalf uur privé les. In Arugum bay heb je wel te maken met verschillende seizoenen, dus de beste tijd voor surfen is tussen april en oktober. Gelukkig kun je op andere plekken in Sri Lanka wel het hele jaar terecht voor surfen of windsurfen.

Arugum bay Sri Lanka
Arugum bay Sri Lanka

Overige water activiteiten die je kan doen in Sri Lanka zijn duiken, snorkelen en white water rafting. Duiken en snorkelen is vooral populair aan de noordoost kust rond Trincomalee, waar je met schildpadden en haaien kan duiken. Raften kan in het midden van het land rondom Kitulgala en kost zo’n 30 USD per persoon.

Als water niet zo jouw ding is, dan kan je hier ook prachtige hikes maken. Het midden van Sri Lanka (ook wel de hill country genoemd) bestaat uit mooie bergen (of heuvels) met zowel wilde natuur als theeplantages, die net zo geschikt zijn om mooie plaatjes te schieten. Pidurutalagala is met zijn 2514 meter de hoogste piek. Meerdaagse wandeling zijn hier niet heel erg aanwezig, maar je kan makkelijk zelf meerdere hikes aan elkaar plakken. Rondom Ella (ook een erg populaire bestemming hier) kun je al verschillende wandelingen doen, waar de uitzichten het altijd meer dan waard zijn (tenzij je in wolken zit en niks ziet natuurlijk). Je hebt hier Ella’s rock, een wandeling van ongeveer 1,5 uur naar de top, als je met een tuktuk bij de start wordt afgezet, anders duurt het 2- 2,5 uur als je in Ella begint. De wandeling is niet super moeilijk maar het laatste stukje vergt wel een beetje inzet.

Little Adam’s peak is nog iets makkelijker dan Ella’s rock en vanaf het begin van de hike, ben je in ongeveer 30 minuten boven. Little Adam’s peak zijn gewoon trappen, dus dat maakt de wandeling nog een stukje makkelijker. Als je in Ella begint moet je nog ongeveer 30 minuten extra rekenen om bij de start te komen. Ondanks het feit dat deze wandelingen niet belachelijk zwaar zijn, zweette ik wel belachelijk veel. Ella is iets hoger gelegen en iets koeler dan de kustplaatsen, maar toch kan het ook hier aardig benauwd worden.

Hiken Sri Lanka
Hiken Sri Lanka

Thee is één van Sri Lanka’s meeste belangrijke export product, het is daarom ook geen verrassing dat je door het hele land veel theeplantages en fabrieken zal vinden. Naast dat de thee lekker is, zorgt dit ook voor hele mooie foto’s van landschappen. Maar naast deze georganiseerde plantages, beschikt Sri Lanka ook nog steeds over ongerepte natuur, in de vorm van een regenwoud: Het Sinharaja Rain forest National Park. Hier vind je vele planten, bomen en dieren die je alleen in Sri Lanka tegenkomt. Doordat Sri Lanka jarengeleden van India gescheiden raakte, zijn veel planten en dieren nu uniek voor Sri Lanka. Naast het regenwoud vind je in Sri Lanka meerdere mooie watervallen en bossen, dus ook voor de natuurliefhebber is er hier genoeg te vinden.Tot slot, als je wel iets wilt ondernemen, maar zelf niet al te actief wilt zijn, kan je in Sri Lanka meerdere safari’s doen. In Sri Lanka vind je namelijk olifanten, luipaarden, herten, krokodillen, beren en nog veel meer. Je kunt dus gewoon een Afrikaanse safari doen en daarna weer lekker met je billen op het strand liggen, ideaal toch?

Cultuur snuiven of je boekje uitlezen?

Hierboven noemde ik al vier bekende stranden in Sri Lanka, maar geloof me er zijn er nog veel meer waar je lekker op een strandbedje in een goed boek kan duiken. Maar als je naar Sri Lanka’s geschiedenis kijkt, zou het bijna zonde zijn als het strand het enige is wat je hier ziet. Sri Lanka’s geschiedenis is één van de meerdere culturen die al ruim voor Christus begon met het bouwen van steden. Hiervan kan je nu nog steeds de overblijfselen zien. Zo heb je de “culturele driehoek”, dit zijn drie steden (Sigiriya, Anuradhapura en Polonnaruwa) in het midden van Sri Lanka, waar je als cultuurliefhebber helemaal op je plek zit. Sigiriya ligt op een berg, dus om hier te komen moet je eerste wat trappen op, maar als je eenmaal boven bent vind je de ruïnes van ruim 1500 jaar oud, maar compleet verlaten na de 14e eeuw. De ruïnes van Anuradhapura zijn minstens even oud en bijzonder. Het is een stuk groter dan Sigiriya, maar hier hoef je gelukkig niet zo veel treden te beklimmen. Toch wordt aangeraden om Anuradhapura met een fiets of tuktuk te bekijken, anders zijn de afstanden simpelweg te groot. Polonnaruwa is “slechts” 1000 jaar oud en dus een stuk jonger dan de overige twee steden. Hoewel Polonnaruwa een stuk kleiner is dan Anuradhapura is het nog steeds aan te raden om deze ruïnes met de fiets te bezoeken.Buiten deze driehoeken is er ook veel cultuur en geschiedenis te zien en beleven. Er zijn talloze tempels, van zowel de boeddhisten als hindoes, de bekendste zij de Tooth tempel in Kandy waar (naar men zegt) een tand van Boeddha te vinden is en de grot tempels van Dambula. Je vindt er kerken (onder andere de Nederlands hervormde kerk, gebouwd door de Nederlanders in 1640), moskeeën en oude forten (gebouwd door de Engelsen, Nederlanders en de Portugezen). Genoeg te doen dus als je na een ochtend op het strand toch nog wat cultuur wilt snuiven.

Kerk Sri Lanka
Kerk Sri Lanka

Wat wordt je volgende vakantiebestemming?

Oké je bent nu misschien verkocht om naar Sri Lanka te gaan, maar hoe zit dat dan met de taal? Ook op dit gebied scoort Sri Lanka goed, Engels is namelijk één van de drie officiële talen, dus communicatie is over het algemeen geen probleem hier. Natuurlijk spreekt niet iedereen even goed Engels, want naast Engels zijn Sinhala en Tamil ook officiële talen. Je kan dus zowel je talenkennis uitbreiden met nieuwe talen hier, als gewoon eenvoudig reizen met enkel Engels.

Dus begon je al te zweten bij de gedachte om je volgende vakantiebestemming te kiezen, had je al weer bijna ruzie met je reismaatje over wat voor soort vakantie het ging worden? Bij deze heb je het antwoord op al je zorgen: Sri Lanka!

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. waarom sri lanka
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.