Header afbeelding

Vrijwilligerswerk in Thailand

Niet duiken maar werken op Koh Tao

De meeste toeristen gaan naar Koh Tao om te duiken aangezien het een eiland is dat bekendste is om het duiken. Toen ik vorig jaar ging reizen besloot ik naar Koh Tao te gaan om een hele andere reden. Ik ging hier namelijk vrijwilligerswerk doen op een internationale basisschool dat ook een not for profit organisation is. Ik vertel jullie dan ook graag over mijn ervaring en deel mijn tips over vrijwilligerswerk doen in het buitenland.

Strand Koh Tao Thailand
Naast het werken was er natuurlijk ook ruimte om het prachtige eiland te ontdekken!

Vrijwilligerswerk vinden in Thailand

Vorig jaar ging ik voor vier maanden naar Azië toe en besloot ik dat ik niet alleen wilde reizen, maar ook nog iets goeds wilde doen. Toen ik een website vond waar verschillende organisaties op stonden waar ik vrijwilligerswerk kon doen, nam ik hier een kijkje. Op Workaway vond ik een internationale basisschool op een klein eiland in Thailand; Koh Tao. Ik was al eens eerder in Thailand geweest maar nog nooit in Koh Tao. Ik deed een beetje onderzoek naar deze basisschool en toen ik las dat het een not for profit organisation was en wat ze allemaal doen voor de kinderen, was ik gelijk verkocht.

Wat te regelen voor vertrek

Wat ik van te voren niet wist, is dat je niet zomaar in Azië vrijwilligerswerk kan gaan doen, wat natuurlijk heel logisch is. Nadat ik contact had opgenomen met de basisschool kreeg ik een lijstje met dingen die ik moest regelen. Zo moest ik een ‘background check’ doen en bewijzen dat ik geen criminele dingen had gedaan in mijn leven. Omdat dit niet echt een ding is in Nederland, heb ik dit via een VOG kunnen bewijzen. Als je naar Thailand gaat en binnen de 30 dagen blijft heb je geen visum nodig, alleen voor vrijwilligerswerk wel. Dit kan bij de Thaise ambassade aangevraagd worden en dan krijg je deze in je paspoort geplakt. Ik zat op dit moment al in het buitenland en heb daarom mijn visum in Kuala Lumpur gehaald. Je moet een formulier invullen met al je eigen gegevens, het adres waar je verblijft en je neemt een pasfoto mee. Het nadeel is, dat je altijd je paspoort moet inleveren wat niet heel handig is als je al in het buitenland bent.

Werken op een basisschool in Thailand

Tijdens het vrijwilligerswerk verblijf je samen met de andere vrijwilligers in een groen hutje naast de school wat zo goed als in de jungle is. De school bestaat uit een kindergarden, hier zitten de kleine kinderen van een paar maanden oud tot ongeveer 4 jaar oud. Ik zelf werkte in the primary house. Hier zitten twee groepen kinderen, de ene groep is van 4 jaar tot 7 jaar en de oudere groep zijn kinderen van 7 jaar tot 12 jaar. Tijdens het vrijwilligerswerk hielp ik de docent met les geven. De kinderen kregen Engels, Thais, rekenen maar deden ook veel creatieve vakken zoals knutselen en muziekles. De kinderen eten daar op school en wij zorgde er dan voor dat de kinderen alles opaten en tijdens het spelen lief met elkaar om gingen.

School Koh Tao Thailand
De not for profit school op Koh Tao.

Not for profit organisation

De school waar ik mijn vrijwilligerswerk deed het Koh Tao International Primary is een not for profit organisation. Dit houdt in dat hier kinderen naar school gaan waarvan de ouders geen geld hebben voor lesgeld maar het wel heel belangrijk is dat hun kinderen naar school gaan omdat ze anders vaak terug worden gestuurd naar Myanmar of naar hun familie ergens aan de andere kant van Thailand. Omdat de school internationaal is, heb je dus een hoop verschillende kinderen. Zo zitten er Thaise kinderen, maar ook Nederlandse en Engelse waarvan hun ouders een eigen restaurant of winkel hebben op Koh Tao.De kinderen op de school zijn je ook enorm dankbaar als je daar vrijwilligerswerk komt doen, omdat de kinderen ontzettend dankbaar zijn dat ze naar school kunnen. Omdat de lessen zodivers zijn en er veel afwisseling is tussen bijvoorbeeld rekenen en knutselen blijven de kinderen erg enthousiast. Het was voor mij ook een bijzondere ervaring. Ik hielp kinderen die dankzij de twee eigenaresses van deze school een kans hebben op een goede toekomst.

school Koh Tao Thailand
De twee eigenaressen geven kinderen de kans op een betere toekomst.

Het eiland Koh Tao, Thailand

Koh Tao is een prachtig eiland waar ook ontzettend veel te doen en te zien is. Het fijne van dit vrijwilligerswerk is dat je alleen de ochtend of de middag lesgeeft. Daarom kan je bijvoorbeeld in de middag het eiland verkennen. De school staat 10 minuten lopen vanaf de hoofdstraat en de strand. Er zijn talloze winkels en restaurants in de buurt en je hoeft je dan ook zeker niet te vervelen. Je kan zeer gemakkelijk een fiets of scooter huren en het eiland rond touren. Er zijn een hoop mooie stranden en uitkijkpunten waar je naar toe kan hiken of fietsen.

Koh Tao Thailand
Het is een adembenemend eiland en zeker een aanrader wanneer je in Thailand bent.

Omdat je verblijft naast de school met de docenten die daar wonen en werken krijg je ook het eiland te zien zoals de lokalen mensen het zien en kom je op plekken waar niet veel toeristen komen. Naar Koh Tao zit het buurteiland Koh Nang Yuan een eiland dat alleen geopend is voor toeristen van 10 uur s’ ochtends tot 5 uur s’ middags. Mocht je hier een huisje huren, heb je het eiland in de avond helemaal voor jezelf en de andere paar mensen die hier verblijven. Het eiland heeft een van de mooiste uitkijkpunten en is ook echt een aanrader om te beklimmen.

Mijn ervaring

Ik kan niet in woorden uitleggen hoe bijzonder mijn ervaring was op deze school. Ik had een ontzettend goede band met de kinderen en het was dan ook heel zwaar om weg te gaan. Ik heb nog wekelijks contact met de docenten van de school en zo krijg ik nog regelmatig een update hoe het met de kinderen gaat. De dag dat ik wegging kreeg ik van alle kinderen een handgemaakte kaart en een hele dikke knuffel. Omdat deze kinderen zo dankbaar zijn dat je er bent maar dit het afscheid extra moeilijk. Ik weet ook zeker dat ik hier nog een keer terug ga.

Koh Tao Thailand
Kaarten die ik kreeg van de kinderen.

Mocht je ooit het idee hebben om vrijwilligerswerk wilt doen, raad ik het je zeker aan. Neem vooral een kijkje op de website van de school en dan kan je lezen wat voor goeds de school voor de kinderen doet en wie weet, loop je hier zelf een keer rond! 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. vrijwilligerswerk op het tropische eiland koh tao thailand
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.