Vakantie? Leuk! Vertraging? Minder leuk... Tenzij je er geld mee kunt verdienen natuurlijk! Wist je dat jij als vliegtuigpassagier recht hebt op een vergoeding tot €600 per persoon wanneer je vlucht meer dan drie uur vertraging heeft? En aangezien de drukke zomerperiode voor de deur staat en de kans groot is dat ook jij met het vliegtuig op vakantie gaat, leggen wij je graag uit wat jouw rechten zijn, mocht je vlucht vertraging oplopen.
Tip: laat het regelen door EUclaim!
Als jouw vlucht vertraging oploopt of geannuleerd wordt is de kans groot dat je een stuk later op bestemming aankomt dan gepland. De vliegtuigmaatschappij is op dit moment verantwoordelijk om jou te compenseren voor het tijdsverlies. Dit is vastgelegd in de EU Verordening 261/2004. Als je vlucht vertraagd is, heb je recht op een vergoeding van:
Bij een vlucht met een afstand van 3500 kilometer of meer en een vluchtvertraging tussen de drie en vier uur, heb je recht op 50% van de vergoeding.
Deze Europese Verordening is daarnaast alleen geldig wanneer je vliegt vanuit een EU-land of wanneer je vliegt vanuit een niet Europees land naar een EU-land met een Europese vliegtuigmaatschappij. Vlieg je dus bijvoorbeeld met KLM van New York naar Amsterdam dan geldt de Verordening wel, maar vlieg je met Delta Airlines dan geldt de Verordening weer niet.
Wanneer je te maken krijgt met een geannuleerde vlucht, zijn de vergoedingen hetzelfde geregeld als bij vluchtvertragingen. Het is wel van belang op welk moment je geïnformeerd bent over de annulering.
Is jouw vlucht vertraagd of geannuleerd vanwege een staking van het eigen personeel van de vliegtuigmaatschappij, zoals piloten of cabinepersoneel? Dan heb je als passagier recht op een vergoeding volgens Verordening 261/2004. De staking van de piloten van Transavia op 19 februari en van Vueling eind april en begin mei zijn hier voorbeelden van.
In sommige gevallen heb je geen recht op een vergoeding als je vlucht vertraagd of geannuleerd is. We spreken dan over een ‘buitengewone omstandigheid’. De vliegtuigmaatschappij is niet verantwoordelijk voor de ontstane problemen met de vlucht en is in deze gevallen dus niet aansprakelijk voor de vertraging. Voorbeelden hiervan zijn:
Ook als je vlucht vertraagd is vanwege een buitengewone omstandigheid heb je alsnog áltijd recht op verzorging. Dit houdt in dat de vliegtuigmaatschappij voor jou moet zorgen tijdens de vertraging door middel van eten en drinken en zo nodig een hotelovernachting voor je moet regelen. Dit geldt bij vertragingen vanaf 2 uur binnen Europa en vanaf 3 uur buiten Europa. Meestal krijg je dan vouchers. Gebeurt dit niet dan kun je de kosten hiervan achteraf declareren bij de vliegtuigmaatschappij. Goed de bonnetjes bewaren, dus!
Weet je niet zeker of je nou wel of geen recht hebt op een vergoeding, of heb je geen tijd (óf zin) om het zelf te regelen? Dan raden wij je aan om EUclaim in te schakelen. Zij kunnen alles voor je nagaan en regelen, zodat jij zelf die zorgen niet meer hebt. Want die heb je dankzij de vertraging al wel genoeg gehad... Toch?