Vlieland: het ultieme eiland om helemaal weg te zijn! | Weflycheap

Vlieland: het ultieme eiland om helemaal weg te zijn!

Vlieland is altijd een goed idee! Een van de kleinste Waddeneilanden van Nederland heeft bijzonder veel te bieden. Van jongs af aan ben ik hier vaak geweest en ben ik verknocht aan dit paradijsje op slechts 1,5 uur varen van Harlingen. En nu was ik er een weekendje namens Weflycheap.nl en vertel ik jullie graag wat je kan op Vlie!Je vakantie begint direct als je in de veerhaven van Harlingen aankomt. De zeewind, veerterminal en de boten geven je direct dat fijne vakantiegevoel waar we allemaal zo naarstig naar op zoek zijn. En vanaf het moment dat je de boot op loopt en daadwerkelijk wegvaart, laat je bijna letterlijk je zorgen op de vaste wal achter. Vergis je niet: naar Vlieland vaart slechts 2 of 3 keer per dag de MS Vlieland van Rederij Doeksen. Het is het modernste schip van de Rederij Doeksen en heeft veel voorzieningen (o.a. gratis Wifi, werkplekken met stopcontacten, een kindersalon & veel meer). Zelf hou ik de laatste jaren van de avondboot en vind ik mijn vaste stek aan de bar van het “Café op Zee”. Een beter begin van je vakantie is er niet! Uiteraard kan je ook op bepaalde dagen de sneldienst nemen, dan duurt de overtocht slechts 45 minuten.

Boot Vlieland

 

Cafe op Zee!

Vlak voor de aankomst op Vlieland zie je het prachtige dorpje Oost-Vlieland al liggen, ineengesloten tussen de vuurtoren aan de ene kant en de veerhaven aan de andere kant, lekker overzichtelijk. Oost-Vlieland is het enige dorpje op Vlieland en heeft ongeveer 1150 inwoners. Uiteraard zijn het er in de drukke periodes veel meer!

Hotel Doniastate

Ditmaal sliep ik in Hotel Doniastate. Een hotel met een prachtige ligging tussen het dorp, de duinen & de zee, op slechts 7 minuten lopen van de veerhaven. Het hotel heeft 32 moderne kamers en is nieuw gebouwd in 2008. Hierdoor zijn de kamers lekker fris en is de badkamer modern. De betrokken eigenaar is altijd bereid tot een praatje en geeft je vele tips over Vlieland zelf (overigens zoekt het hotel nog personeel / stagiaires!). Op Vlieland gaat er nog veel op basis van vertrouwen: de auto’s en fietsen staan niet op slot, de deuren blijven vaak open & als je je portemonnee vergeten bent mag je de volgende dag ook nog wel betalen. UNIEK! Zo werkt hotel Doniastate met een goed functionerend streepjes systeem. Je kan zelf pakken wat je nodig hebt (chips, drank, thee, koffie, soep etc), en je streept zelf af wat je gebruikt hebt.

Kamer Doniastate 1

 

Kamer Doniastate 4

Ik heb in heel veel hotels geslapen, maar uitchecken is bijna nooit mogelijk zonder dat een schoonmaakster de minibar uitvoerig heeft gecontroleerd… Dat zegt eigenlijk al genoeg! De volgende morgen werden we gewekt met een heerlijk ontbijt met verse broodjes, fruit, kaas, eieren etc. Perfect om de dag mee te beginnen!

Ontbijt Doniastate

Self Service Doniastate

Op Vlieland kan je veel doen, weinig doen of niets doen. Het eiland is ideaal voor rust, ruimte, zon, zee, strand, bos & veel meer! Wat wel bijna altijd handig is, is het huren van een fiets! Vlieland heeft 3 grote fietsverhuurders, let wel op dat je een kortingsbon gebruikt van het hotel of het huisje waar je slaapt. En heb je dat niet, zeg het dan eerlijk en je krijgt alsnog vaak de 10% korting!Met de fiets ben je direct een stuk mobieler en kan je alle kanten op! De leukste fietsroute vind ik op de fiets naar het Posthuys! Dit is ook direct de langste fietsroute die je kan maken en is ongeveer 8 km vanaf het dorp naar de andere kant van het eiland. Op de heenweg kan je door de duinen fietsen (op en af), en is het zoals afgelopen weekend 6 graden en volle zonneschijn, dan kan je al heerlijk in een duinpannetje vertoeven om een boekje te lezen. Op de terugweg kies ik meestal voor de weg langs de Waddenzee met mooie vergezichten.

Duinen Vlieland

Strand Vlieland

Het Posthuys is tegenwoordig een restaurant waar je even bij kan komen van de fietstocht. Helaas ben ik niet altijd even gecharmeerd van de bediening en kunnen ze wat dat betreft nog wel wat stappen maken. Maar toch is het traditie!Achter het Posthuys vind je de Kroonspolders! Dit is een uitgestrekt natuurgebied met veel flora en fauna, en zeker voor vogelliefhebbers een must. Zelf kom ik er niet heel vaak, maar het is zeker lekker voor een wandeling met goed weer!Uiteraard is Vlieland niet alleen een paradijs van rust & ruimte. De drukte zoek je op in het dorpje Oost-Vlieland. Met vele restaurantjes, winkels, musea, 2 supermarkten, kroegjes & veel terrassen vermaakt je je hier super goed! Vlieland is lekker authentiek gebleven en heeft daardoor geen ketens. Alle winkeltjes zijn lokaal met als uitschieter Houter’s Warenhuis. Geen Blokker of Marskramer, maar een warenhuis met veel meer sfeer en authenciteit! Tip: Pannenkoeken restaurant De Lickebeart voor super lekkere pannenkoeken voor een kleine prijs!Als klap op de vuurpijl heb je op zaterdagavond altijd het optreden van Vlieland’s local hero Sjoerd! Met zijn gitaar en mondharmonica speelt en zingt hij de pannen van het dak. Een bezoek aan Vlieland is eigenlijk niet compleet zonder Sjoerd, dus ga er zeker even langs als je op Vlieland bent!

Vuurtoren

En dan komt het moment van mijn vertrek al dichterbij. Na een bliksembezoek aan de Vuurboetsduin en de vuurtoren (een prachtig uitzicht!) stap ik met een klein klompje in mijn maag de boot op voor de oversteek naar Harlingen. In gedachten maak ik alweer nieuwe plannen voor mijn volgende tripje naar Vlieland!

Mis nooit meer een topdeal!