Header afbeelding

¡Viva México!

Voor als je geen backpacker bent

Omdat mijn vriend en ik geen backpackers types zijn, zijn wij voor onze verre reizen altijd op zoek naar een land waar het mogelijk is om op één plek te blijven en vanaf daar alles te bekijken. Deze keer hebben we gekozen voor het Yucatan schiereiland met Playa del Carmen als uitvalsbasis. Met reistijden van maximaal 3 uur enkel is dit prima op één dag te bereizen. 

Nieuw wereldwonder: Chichén Itzá


Reis je naar Mexico, dan mag je natuurlijk Chichén Itzá, een van de nieuwe wereldwonderen, niet missen. Het is redelijk gemakkelijk met het openbaar vervoer naar Chichén Itzá te reizen. Er zijn ook voldoende georganiseerde tours beschikbaar. Voor de ADO van Playa del Carmen naar Chichén Itzá betaal je zo’n €15,- enkele reis. Entree tot het terrein is zo’n €20,-. Wij betaalden voor een tour €55,- inclusief bezoek aan Cenote Ik Kil, Valladolid en lunch. Het is dus maar net waar je de voorkeur aan geeft, qua prijs is er vrijwel geen verschil tussen een tour of alles op eigen houtje doen. Wanneer je besluit zelf alles te regelen heb je meer bewegingsvrijheid, maar met een tour krijg je dan wel weer extra informatie die je anders misschien mist. Het terrein van Chichén Itzá is redelijk groot en omvat niet alleen de Kukulcan tempel, zoals je vaak enkel op de foto’s ziet. Je kunt je er gerust 2 uurtjes vermaken. 

Nieuw wereldwonder: Chichén Itzá, Mexico
Chichén Itzá.

Pretty in pink bij Las Coloradas


Ik had veel gelezen en gehoord over Las Coloradas, de roze meren, en wilde dit dan ook graag zien ondanks dat dit erg uit de richting lag (vanuit waar je ook moet komen). We hebben lang getwijfeld om een auto hiervoor te huren of dit via een tour te boeken. Uiteindelijk hebben we besloten om voor een tour te gaan, mede vanwege de afstand. Achteraf zijn we blij dat we dit gedaan hebben. We werden om 7:00 uur bij ons hotel opgehaald en waren rond 20:30 uur weer terug. De roze meren zijn echt adembenemend! Onze gids vertelde ons dat de roze kleur af kwam van een bacterie die zich in het water bevindt. 
Naast de roze meren en de bijbehorende zoutvlaktes hadden we een tussenstop in Río Lagartos waar we een boottocht maakten. Tijdens de boottocht gingen we op zoek naar pelikanen, flamingo’s en de arend (hét symbool van Mexico).

 Las Coloradas mexico roze meren
De roze meren van  Las Coloradas.

Isla Holbox


De enige plek waar we zijn blijven overnachten is op Isla Holbox. Vanuit Playa del Carmen was het zo’n 3 uur met de ADO naar Chiquila, vanuit waar je de ferry naar het eiland kunt nemen. In totaal waren we dus zo’n 3,5 uur enkele reis onderweg. Het eiland is autovrij, enkel leveranciers mogen met een auto -of vrachtwagen(tje)- over het eiland rijden. Daarnaast staat het eiland bekend om hun golfkarretjes, die vaak dienst doen als taxi (het is ook mogelijk deze zelf te huren). Bij aankomst op het eiland, viel het me eerlijk gezegd een beetje tegen. We besloten om te voet naar ons hotel te gaan, zodat we meteen een stukje van het eiland zouden zien. Het hotel was zo’n 2 km lopen vanuit de haven. We zagen onderweg vooral veel zand. Wegen zijn onverhard en om pofwolken tegen te gaan vermoeden we dat de zandwegen nat gesproeid worden. Er lagen overal enorme plassen, terwijl het niet geregend had. Dit maakte dat onze wandeling naar het hotel een ware hindernisbaan werd. We moesten goed uitkijken waar we precies liepen om niet een halve meter de modder in te zakken. Vooral ’s avonds is daarom ook een golfkartaxi aan te raden, omdat de wegen ook niet verlicht zijn. Eenmaal aangekomen in ons hotel, met ligging aan het strand, maakte veel goed. Een wit zandstrand, een ietwat troebele zee met hierin houten palen waarop vogels aan het uitrusten zijn. In het centrum van het eiland is het leuk om op zoek te gaan naar de streetart. De ene muurschildering is nog mooier dan de andere! 
Ben je van plan ook naar Holbox te gaan? Bereid je goed voor en neem muggenspray mee. Er zitten hier namelijk héél véél muggen. Helaas hadden wij onze muggenspray in Playa del Carmen gelaten en dit hebben we geweten! Geloof me, meer dan 20 muggenbulten op één arm is geen pretje. 
Op het eiland hangt een relaxte sfeer. Goedkoop is het dan weer niet, de overnachting en ons diner was duurder dan wat we in het toeristische Playa del Carmen betaalden.

Streetart Holbox Mexico
Streetart op Holbox 

Scooteren op Cozumel 


Nog een eiland wat we bezochten was Cozumel, een eiland voor de kust van Playa del Carmen. Dit eiland staat bekend om het onderwaterleven en is een populaire bestemming voor cruiseschepen. Op de dag dat wij hierheen gingen waren er in totaal 2 cruiseschepen, maar hier hebben we eerlijk gezegd weinig van gemerkt. We huurden een scooter en hebben een rondje om het eiland gemaakt. De wegen zijn goed en het verkeer is rustig, dus het huren van een scooter of auto is hier prima te doen! Stop vooral ook bij een van de strandtenten om te gaan snorkelen, er zitten echt heel veel vissen. Wat ons een beetje tegenviel was dat er niet echt stranden te vinden waren waar we ons handdoekje neer konden leggen en de zee in konden gaan.

Conzumel in Mexico
Conzumel.

Parken van Xcaret

Ben je op zoek naar een leuk dagje uit? Ga voor een van de parken van Xcaret. We hebben hierover getwijfeld, omdat dit redelijk toeristische parken zijn. Uiteindelijk hebben we gekozen voor waterpark Xel-Há en adrenalinepark Xplor Fuego (het avondprogramma). Nu moet ik zeggen dat ik alles heel goed geregeld vond. We werden opgehaald in Playa del Carmen en naar de parken gebracht. Na sluiting van de parken staat de bus weer voor je klaar om je terug te brengen. 
Xel-Há is een natuur-/waterpark, naast enkele glijbanen, ziplines is het mogelijk hier te snorkelen met ontzettend veel vissen. Daarnaast is het mogelijk, tegen bijbetaling, te zwemmen met dolfijnen/roggen/de zeekoe. Geniet na het snorkelen en zwemmen met een drankje in een hangmat, uitkijkend over het prachtig blauwe water. Goed om te weten: drankjes (en hapjes) zijn bij de prijs inbegrepen! 

Xplor is een park voor de adrenalinejunkies. Dit park kan overdag of ’s avonds bezocht worden. ’s Avonds heet het Xplor Fuego, ofwel Xplor Vuur en je zal het al raden; de vlammen vliegen je om de oren. Zipline over de jungle, loop door de grotten, zwem tussen de stalactieten of maak een rondje door het park in een buggy. 

Tip: de parken zijn niet goedkoop. Twijfel je om meer parken te gaan bezoeken? Dan is het wellicht het overwegen waard om te overnachten in Hotel Xcaret. Bij overnachting in dit hotel mag je namelijk gebruik maken van alle parken, óók op de dag van check-in en check-uit. Voor een overnachting ben je zo’n €220,- per persoon kwijt op basis van all (fun) inclusive. 
Voor ons was dit niet rendabel, omdat wij een goede deal voor onze tours hebben kunnen krijgen en we dan de overnachting in ons eigen hotel zouden mislopen. 
Zit jij ook in Playa del Carmen en wil je tours boeken? Er zijn tal van aanbieders, die je allemaal aanspreken wanneer je alleen maar langs hun standje afloopt. Erg betrouwbaar is William, de prijzen zijn goed (probeer wel een beetje af te dingen!), je kunt hem vinden op La Quinta Avenida tussen 36 en 38 Norte. 

Xel-Há Mexico
Xel-Há.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. viva mexico!
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.