Verrassend Sofia! | Weflycheap

Verrassend Sofia!

Verrassend Sofia!

Een paar maanden geleden was het tijd voor een mini-reünie met mijn drie vriendinnetjes uit Breda. Gezien we alle vier nog student waren (of nét af) was het al snel duidelijk dat het een “studentenbudget-proof” reisje moest worden. Verscheidene opties kwamen langs, totdat Sofia met de beste prijs/datum verhouding als winnaar uit de bus kwam. We hadden allemaal niet echt een idee van wat we moesten verwachten, maar we besloten ons te laten verrassen. En dat is boven verwachting goed gelukt! Wat een heerlijke stad, voor heerlijke prijzen!

(Gratis) stadstour en foodtour

De makkelijkste manier om een stad te leren kennen is wat mij betreft een stadstour. Deze werd ook in Sofia aangeboden en dus stonden wij om 11 uur ’s ochtends fris en fruitig (inclusief kater) klaar om de stad te leren kennen. In een kleine twee uur nemen de gidsen je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden en gebouwen van de stad en vertellen daarbij de bijbehorende verhalen en geschiedenis.

Naast de standaard stadstour bieden ze in Sofia ook nog een aantal andere tours aan zoals een cultuur tour, een ‘communistische’ tour en een foodtour. Over deze laatste wordt beweerd dat het de enige ‘gratis’ foodtour ter wereld is en dat konden wij natuurlijk niet overslaan. Gedurende drie uur kom je langs verscheidene Bulgaarse restaurantjes, waar je typische gerechtjes mag proeven en als kers op de taart ook een echte Bulgaarse dans mag dansen. Deze tour was één van de hoogtepuntjes van ons reisje en daarom zeker een aanrader! 

Sofia Sofia

Pubcrawl!

De kater die hierboven al even kort werd genoemd, was het gevolg van een té leuke pubcrawl in het centrum van Sofia. Deze pubcrawl brengt je voor ongeveer 10 euro langs de echte pubs van Sofia. De pubs waar je normaal gesproken niet komt, omdat ze bijvoorbeeld verstopt zitten in een, op het eerste gezicht, normaal lijkend woonhuis of gevestigd zijn in een kelder zonder elektriciteit. No kidding ;) Ook wij, als ervaren studenten, waren zelfs even verbaasd over deze pubs.

Vitosha Mountain

Naast deze leuke feestjes waren wij zeker ook wel te paaien voor wat sportiefs, dus stond de ‘Sofia free hiking tour’ op het programma. We verzamelden in de stad, om vervolgens vanuit daar met de internationale groep een taxi te nemen naar het beginpunt van de berg. Onder leiding van een gids beklommen we in drie uur de Vitosha Mountain tot aan de Boyana waterval, waarna we via een andere weg weer langzaam naar beneden gingen. Het is natuurlijk ook mogelijk om de Vitosha Mountain op eigen gelegenheid te beklimmen, maar wat ons betreft was deze hiking tour een fijn en makkelijk alternatief. De gids was ontzettend vriendelijk, de kosten van de tour waren laag (3 euro per persoon voor de taxi, plus fooi voor de gids) en samen met een groep internationale reizigers was ook zeker gezellig.

Sofia Sofia

Overal oordeel

Ben je op zoek naar een goedkoop weekendje weg? Dan is deze stad zeker een aanrader! Uit eten, drankjes, taxi’s het kost hier allemaal drie keer niks. Daarnaast biedt de stad een leuke combinatie van cultuur en natuur, is het allemaal op prima loopafstand en is de stad nog nauwelijks ontdekt door de hordes toeristen.

Mis nooit meer een topdeal!